אליזבת הייך וסלברג’אן יסודיאן
מאמרים

פונטה טרסה, שווייץ, בית הספר ליוגה של קיץ 1985

אליזבת הייך וסלברג’אן יסודיאן - ביוגרפיה

פונטה טרסה, שווייץ, בית הספר ליוגה של קיץ 1985
מאת: ד"ר אודי בילו
אליזבת הייךסלברג’אן ייסודיאן

בסוף שנת 1985 בישר לי בחגיגיות אברהם גודל, המורה שלי ליוגה, כי גילה היכן גרים ומלמדים אליזבת הָייך וסֶלְבָרָגָ’אן יֶסוּדִיָאן, מחברי הספר "יוגה ובריאות". הוא החליט לנסוע ולפגוש אותםובכך להגשים חלום ישן ולסגור מעגל. אברמל’ה חשב שגם עלי מוטלת החובה לפגוש אותם, ואמר לי שאם אפגוש אותם עכשיו אזי בעתיד אנשים שעוסקים ביוגה ירצו לפגוש אותי ולשמוע עליהם ועל הלימוד שלהם. הוא אכן צדק. הזיכרונות המיוחדים מהמפגש חיים בתוכי ומעניקים לי השראה עד היום.

 הערב לכבוד הוצאת הספר 'התקדשות' המחודשת, תל אביב, נובמבר 2014בנובמבר 2014 הוזמנתי על ידי הוצאת "חד קרן" לערב שנערך לכבוד השקת הספר "התקדשות" מאת אליזבת הייך, שם סיפרתי לקהל על נסיעתנו לשווייץ ועל המפגש עם שני המורים העצומים.
בתחילת יולי 1985 המראנו לשווייץ לשישה שבועות כשפנינו מועדות אל בית הספר ליוגה הממוקם בפונטה טרסה בגבול שווייץ-איטליה. עד היום זכורה לי התחושה המיוחדת במינה שליוותה אותי כשישבתי במטוס וראיתי את חוף הים של ישראל הולך ומתרחק...
נחתנו בציריך והמשכנו בנסיעה בת 3 שעות ברכבת לפונטה טרסה. אברמל’ה ניצל את זמן הנסיעה ברכבת למדיטציה ולמחשבות על הפגישה העתידית עם סלברג’אן יסודיאן. 
בדרך למגורים הראשונים מחוץ לאשראםכשהגענו, שכרנו בתחילה דירת קרקע קטנה מחוץ לאשראם וביקשנו ממזכירו של סלברג’אן יסודיאן לסייע לנו למצוא מגורים זולים יותר. כעבור מספר ימים התבשרנו שנמצא לנו חדר בעליית הגג של האשראם שאף אחד לא היה מעוניין לגור בו בשל החום הגדול ששרר בו. הודות לכך נחסך מאיתנו כסף רב.
אברמל’ה שהיה במקצועו טפסן בבניין פתר את בעיית החום בחדר. הוא הסיר כמה רעפים מהגג ופתח לנו חלון בגג. הדבורים הרבות שחדרו מאותו חלון לא הטרידו אותו. הוא נתן לי את המיטה הרחוקה וכלל לא הוטרד כאשר הן התעופפו מעל מיטתו. "העיקר שיש אוויר", נהג לומר.
חיינו ביחד בחדר קטן מאוד וזכיתי לראות כיצד מתנהלים חיי היום יום של אברמל’ה. נוכחתי כיצד הוא מסתדר בכל מצב, תמיד שמח ושליו, ומתגבר על כל קושי במהירות ובקלות. 
מכיוון שאברמלה לא היה דובר אנגלית הוא השתמש בחושיו ובאינטואיציה שלו כדי לקלוט וללמוד, ואני עזרתי לו בתרגום. אברהם גודל ואני בכניסה לאשרם, פונטה טרסהיסודיאן, שבדרך כלל לא הסכים שאנשים יכתבו במהלך השיחות, אפשר לי באופן חריג לעשות זאת, על מנת שאוכל לתרגם לאברמל’ה את הנאמר. 

בכל הפסקת צהריים ישבתי וערכתי את מה שכתבתי. אברמל’ה קרא זאת רק כשחזרנו לארץ. ההתלהבות שלו הרקיעה שחקים. אברמל’ה נהג להשכים כל בוקר בארבע וחצי לערך, היה יוצא לטיול, ולאחר מכן חוזר ומקדיש עצמו לסדהאנה שלו.

בכל בוקר התקיים מפגש עם יסודיאן, שכלל שעה אחת של האתא יוגה תחת הדרכתו, ולאחריה שיח של שאלות ותשובות לשאלות אשר היו מגישים בכתב יום קודם לכן. יסודיאן היה דן בנושאים האישיים ביותר בפורום הגדול, אך הדבר לא היווה בעיה, כי רק זה ששאל ידע שהתשובה מכוונת אליו, ובאופן זה גם שאר הנוכחים יצאו נשכרים מהשאלה.

בערב נערך מפגש שכלל מדיטציה בת חצי שעה עד ארבעים וחמש דקות, ולאחריה שיחה בנושא רוחני. יסודיאן לימד את השיעורים בשפה האנגלית ואליזבת הייך נתנה שיעורים בשפה הגרמנית.

אברהם גודל, סלברג'אן יסודיאן ואניבתקופת ביקורנו היה יסודיאן בן שבעים ואליזבת הייך הייתה בת תשעים. שררה ביניהם מערכת יחסים קרובה מאוד כשל אימא ובן. לאחר שפגשתי אותם הגעתי למסקנה שכל מה שנכתב בספרים שלהם הוא אמיתי. הכיוונים בהם לימדו היו של המסטרים הגדולים של היוגה, כגון, סוואמי ויווקננדה, מורו ראמאקרישנה פארמהאמסה, וראמאנה מהארישי. יסודיאן שילב בלימודו את כל הזרמים העיקריים של היוגה: האתה-יוגה, קרמה-יוגה, בהאקטי-יוגה, רג’ה-יוגה וניאנה-יוגה.
במהלך שהייתנו הוקרן הסרט Yoga in The Forest שבו צולם יסודיאן עם הגיעו למערב ובו הוא נראה מפגין שליטה בהעברת הפראנה בגוף. בסרט זה נראים מין רטטים חזקים הנעים כמו גלים על גבי העור. יסודיאן סיפר שמורו, מוהא סינג, שלט בכל רזי היוגה, ותחת הדרכתו למד לשלוט בקצב הלב ובזרימת הדם.
הוא סיפר שמורו לקח אותו למושבות של האתא יוגים, חלקם בני 300 ו- 400 שנה, החיים בבידוד במעבה הג’ונגל עם חיות טרף שעבורם היו חיות מחמד. על אף שבעים שנותיו נראה גופו של יסודיאן חטוב כשל אתלט צעיר. הוא זקף זאת לזכות תרגילי ההתעמלות האיטית אותם תרגל, וסיפר כי בנוסף, גם הדימוי בתודעתו שומר כך על גופו. 

 

התעמלות איטית, יסודיאן בגיל 70המגורים באשראם
נכחנו במספר מפגשים אותם הנחתה אליזבת הייך. על אף היותה בת תשעים שנה הייתה אנרגטית ומלאת חיים. היא לימדה שיעורי האתה יוגה והרשימה אותנו בהיותה אדם מאוד אמיתי, ישיר וחזק. 
תלמידיה סיפרו כי היא יודעת לזהות מזל אסטרולוגי של אדם על פי תווי פניו באופן מדוייק.  
 
יסודיאן העריך מאוד את אליזבת הייך ובהחלט ראה בה מורה שלו, וכך סיפר:
א. פעם ראה עגלון מכה סוס ורצה להתערב ואליזבת הסבירה לו שזה תשלום על קרמה מחייו הקודמים.
ב. סיפר שכשהגיע להונגריה ערך שיחה לנוצרים על אמונתם בישו וסיפר להם על האלוהים הלא אישי כפי שמופיע בוודנטה. אליזבת אמרה לו שאם רואים אדם מאמין אסור לקחת לו את האמונה.
ג. יסודיאן סיפר איך בזמן שהפגיזו אותם, אליזבת הייך עשתה מדיטציה כאשר כולם חשבו שהסוף קרב, וסיפרה שראתה הכל מלמעלה כמו דרכים שרואים מהר, ושהם יקימו מרכז בפונטה טרזה. 
ביקשתי מיסודיאן להיפגש עימו לשיחה אישית מכיוון שראיתי שהוא נפגש בכל יום בצהריים עם תלמידיו המבוגרים שהיו כבני שישים או שבעים שנה. הוא השיב כי אם יישארו לי שאלות, הוא ייפגש איתי לקראת סיום שהייתנו באשראם. ואכן, מספר ימים לפני שעזבנו גיליתי שנגמרו לי השאלות. במהלך השהייה כתבתי לו מכתבים רבים ובהם עשרות שאלות שעליהם השיב בכתב. 
את השיחות המתומללות שנכתבו בזמן הלימודים בשווייץ הוציא אברהם גודל בספר "שאלות ותשובות עם סלבראג’אן יסודיאן". בסיום תקופת שהייתנו, לפני עזיבתנו את בית הספר בחזרה לארץ, הפתיע אותי ס. ייסודיאן כשמסר לי מכתב שכתב עבורי:
מכתב שקיבלתי מיסודיאן
 
ד"ר פול ברונטון המוזכר בספר "התקדשות" בפרק "הכהן הצעיר מופיע" הוזכר פעמים מספר במהלך הלימוד כחבר קרוב של ס. ייסודיאן ואליזבט הייך. הוא נפטר כשנתיים לפני שהגעתי לשם. יסודיאן המליץ לי מאוד לקרוא את ספרו "מסעות בהודו המסתורית", ובהמשך הדרך כשפגשתי את המורה ההודי שלי בשנת 1994 הסתבר שד"ר פול ברונטון למד אצל אבא של המורה שלנו והקדיש לו בספרו המפורסם "מסעות בהודו המסתורית" את פרק 12 – 'כתוב בכוכבים'. בהמשך הוצאנו לאור את ספרו בעברית.

בתשובה לשאלתי על ספרי יוגה חשובים כתב לי סלבראג’אן יסודיאן לקרוא את הספרים הבאים:

  • Raja Yoga, Jnana Yoga, Bhakti Yoga, Karma Yoga By Swami Vivekananda
  • Day By Day With Bhagawan Ramana Maharishi
  • Talks With Ramana Maharishi
  • Life Of Ramakrishna
  • A Search In Secret India By Paul Brunton
  • A Search In Secret Egypt By Paul Brunton

 

שאלות ותשובות עם א. הייך וס. יסודיאןשיעור של סלברג’אן ייסודיאן

יסודיאן סיפר לנו שבן גוריון הציע להם להקים את האשרם שלהם בישראל במקום בשוויץ. 

אליזבת הייך נפטרה ב- 1 ביולי, 1994. להלן מובאה ממכתב שכתב יסודיאן ב- 28 באוקטובר 1994 לתלמידי בית הספר ליוגה יסודיאן-הייך לאחר מותה של אליזבת הייך: "היא עזבה את כולנו בגיל מופלא של 98, בריאה לחלוטין, מודעת רוחנית ובהכרה ערה, רק גופה לא יכול היה להכיל יותר את רוחה הגדולה. מילותיה האחרונות היו: ’אני אשא את עול התרגול, ולא אף אחד אחר’. מילים נחושות אלו יתממשו בחייה הבאים. היא מעולם לא היתה לנטל על אלו שדאגו לצרכיה הפיסיים, עד לרגע האחרון. היא עזבה לאחר שהגשימה את ייעודה. היא תמשיך להתקיים ולהשפיע באמצעות ספריה המופלאים, ובאמצעות האנשים שקיבלו ממנה את המסר המואר ויעבירו אותו הלאה לאלו הזקוקים לו. אישית, אני חסר את חברתה מאוד, לאחר 55 שנה של חיים משותפים תמידית. היתה זו זכות גדולה עבורי לשאת עימה בנטל אשר דרש כוח רב, ואשר הוענק לי ככל ששירתתי אותה יותר. היא תמיד היתה סמל לכח אשר יעניק את השראתו לכל מי שהכיר אותה אישית". 

כשייסודיאן עזב את גופו בגיל 83 התקשרתי למרכז היוגה בציריך ושאלתי את אחת התלמידות כיצד עזב את הגוף, כי הרי היה בריא בצורה יוצאת דופן. היא השיבה שאכן היה בריא עד יומו האחרון, וכי הוא נכנס למדיטציה בחצות ליל ועזב את גופו לאחר שהכין לכך מראש את תלמידיו. 

לאחר שחזרתי משוויץ, השתנתה השקפתי על היוגה עד מאוד. אמונתי ביוגה התחזקה. חשתי כי פגשתי יוגים עצומים.

הרצאתו של ד"ר אודי בילו, מתרגם הספר "ראג'ה יוגה" מאת סלברג'אן יסודיאן ואליזבת הייך, בערב ההשקה לרגל הוצאת הספר, שהתקיים ביוני 2016