כתבי היוגה העתיקים

הוודות

הראמאיאנה

המהאבהראטה

בהאגוואד גיטה

הבהאגווד גיטה לתלמידים - הספר השלם

הסוטרות של פטאנג’לי

הארי האריה - אגדה ודנטית

טָאיטִירִיָה אוּפָּנִישַאד:בְּרִיגהוּ-וָאלִי

הקדמה לספר בהגווד גיטה
פרק ההקדמה לספר בהגווד-גיטה מאת סוומי שיבננדה

הבהגווד-גיטה (Bhagavadgita - 'השיר האלוהי') היא דו שיח בין האל קרישנה (Krishna) וארג'ונה (Arjuna) הלקוח מהפרק בהישמה-פרווה(Bahishma-parva) במהבהרטה (Mahabharata). המהבהרטה מורכבת משמונה-עשר פרקים המכילים 700 פסוקים בסנקסריט בהם מרוכז ומתומצת חומר רב. במהלך השיחה המעניינת והמאלפת ביותר של האל קרישנה עם ארג'ונה, בשדה הקרב קורוקשטרה (Kurukshetra), חשף האל קרישנה את האמיתות הרוחניות העמוקות, הנשגבות ומרוממות הנפש, והסביר לו את הסודות הנדירים של היוגה, הוודאנטה, הבהקטי והקרמה. מאוחר יותר כל הוראתו של האל קרישנה נכתבה כ'שיר האלוהי' או הבהגווד-גיטה ע"י שרי בהגוון ויאסה (Śri Bhagavan Vyasa) לטובת האנושות כולה. העולם חב הכרת תודה רבה ביותר לשרי ויאסה אשר העניק את 'השיר האלוהי' הזה לאנושות עבור חיי היומיום, ההתפתחות הרוחנית וההגשמה העצמית שלה. רק בעלי השליטה העצמית המלאים באמונה יכולים לזכות במלוא התועלת של הגיטה, שהוא אינו אלא מדע-הנשמה. 

יום הגיטה - ג'יאנטי (Gita Jayanti) או יום ההולדת של הבהגווד-גיטה נחגג בכל רחבי הודו על ידי כל אוהבי הספר המיוחד הזה, ביום האחד עשר [אקדשי- Ekadaśi] של החצי המואר של חודש המרגשירשה (Margaśirsha) לפי לוח השנה ההינדי, ומציין את היום בו הוצג ספר קודש זה לעולם על ידי סנג'יה (Sanjaya) 

בעולם הספרות כולו אין ספר מרומם ומעורר השראה כגיטה. הגיטה מסבירה בצורה בהירה ביותר את העקרונות הבסיסיים והיסודות של הדת ההינדית ואת משמעות הדהרמה ההינדית. היא מקור כל החוכמה, היא מדריכתך הטובה ביותר, היא אוצר רוחני בלתי נדלה, היא מעיין של נועם, היא אוקיאנוס של ידע, היא מלאה בנוגה אלוהי עצום. 

הגיטה היא הקצפת שבוודאנטה (Vedanta). היא התמצית של האופנישדות (Upanishads). היא כתב הקודש האוניברסלי עבור כל בני האדם, באשר הם, ולכל עת. זהו ספר נהדר עם תובנות נעלות והנחיות מעשיות ביוגה, בדבקות, בוודאנטה ובעשייה. זהו ספר מופלא, מעמיק ובעל חזון נשגב. הגיטה מביאה שלום ונחמה לנשמות הסובלות משלושת סוגי האש [טפס – Tapas] בעולם בני התמותה ]סמסרה – Samsara] הזה, אשר הינם אדהיאטמיקה (Adhyatmika – סבל הנגרם על ידי הגוף), אדהיבהוטיקה (Adhibhutika – סבל הנגרם על ידי הזולת)  ואדהידאוויקה (Adhidaivika -  סבל הנגרם על ידי האלים). 

הבהגווד-גיטה מכילה נקטר אלוהי. היא הצ'ינתמאני קלפתרו והקמדהנו (Chintamani Kalpataru Kamadenu - התכשיט, העץ והפרה ממלאי המשאלות, בהתאמה). יכול אתה לינוק ממנה כל דבר. הגיטה הינה ספר נצחי. אין היא ספר צעקני בעל אורך חיים כשל פיטריה. הגיטה הפכה לחברי לחיים. היא המדריכה לכול. שלום, נועם, אננדה, אושר, חכמה, אטמן, ברהמן, פורושה, דהרמה, נירוונה, פרם פרם, גיטה, כל אלה אינם אלא מילים נרדפות. 

הגיטה היא אוקיאנוס אין סופי של נקטר. היא פרי האלמוות השמימי של עץ האופנישדות. בספר יחודי זה תמצא הסבר בלתי משוחד של פילוסופיית הפעולה, הדבקות והידע, וכן של הסינתזה הנפלאה ביניהם. הבהגווד-גיטה הינה פרח נדיר ומפואר המפיץ את ניחוחו המתוק בעולם כולו. האופנישדות נמשלות לפרות. שרי קרישנה משול לחולב של פרות-האופנישדות. פרט'ה (Paratha – ארג'ונה) הינו עגל הטועם לראשונה את חלב החוכמה של העצמי, אשר נחלב על ידי הרועה האלוהי שרי קרישנה עבור ארג'ונה והאנושות כולה בבהגווד-גיטה. הגיטה אינה פותרת את הספקות והבעיות של ארג'ונה בלבד, אלא של העולם בכללו ושל כל פרט בו. תהילות לאל קרישנה, חברם של הרועים מגוקולה (Gokula), מקור שמחתה של דווקי (Devaki). זה ששותה את נקטר הגיטה דרך טיהור הלב ומדיטציה, משיג נצחיות, נועם אינסופי, שלום עד ואושר תמידי. 

כשם שמעמקי האוקיאנוס החשוכים מכילים את הפנינים היקרות ביותר, כך הגיטה מכילה אוצרות רוחניים שלא יסולאו בפז. עליך לצלול עמוק למעמקי אוקיאנוס הגיטה, בגישה כנה של יראת כבוֹד ואמונה. רק כך תוכל לשלות את פניני הרוח של הגיטה, רק כך תוכל להכיל את ההוראה היסודית והעדינה של הגיטה. 

הגיטה הינה ספר מיוחד המתאים לכל עידן. היא נכנסת לקטגוריה של פרסט'נטריה (Prasthanatraya), שלושת הכתבים הסמכותיים של הדת ההינדית [אופנישדות, ברהמה-סוטרה ובהגווד-גיטה]. הגיטה היא שירה הנצחי של הנשמה הסחה בתהילות החיים. ההנחיות שנכללות בה על ידי האל קרישנה הן עבור העולם כולו. הגיטה הינה ספר חשוב על יוגה לכל. שפתה פשוטה ככל שניתן, אפילו אדם בעל ידע בסיסי בלבד בסנקסריט יכול לקרוא בה. היא עוסקת בארבעת שבילי היוגה, דהיינו: קרמה יוגה, בהקטי יוגה, ראג'ה יוגה וניאנה יוגה (Karma, Bhakti, Raja and Jnana). 

ישנם אינספור פירושים על הגיטה בימינו. ניתן לכתוב כרך שלם על כל פסוק. אדם עסוק עם נטיות קרמתיות [קרמה-יוגה] יפיק תועלת מהפירוש של שרי בלה גנגדהרה תילק – 'גיטה רהסיה' ('Śri Bala Gangadhara Tilak – 'Gita Rahasya). הדבק יפיק תועלת מלימוד הפרוש של שרידהרה (Śridhara), והאינטלקטואל מפירושו של שנקרה (Śankara). 

ישנם בנמצא מאות פרושים על הספר הנפלא הזה. הגיטה היא כמו אוקיאנוס. שרי שנקרה, שרי רמנוג'ה (Śri Ramanuja) ושרי מדהווה (Śri Madhavaכתבו את פירושיהם וייסדו את הפילוסופיות שלהם על פיה. כל אדם יכול לצלול עמוק לתוך אוקיאנוס הגיטה ולשלות את הפנינים היקרות ביותר של הידע האלוהי ולתת את פרושו. תהילות לגיטה! תהילות לאלוהי הגיטה!

הוראת הגיטה היא רחבת אופקים, אוניברסלית ונשגבת. הוראתה אינה שייכת לשום כת, כיתה, אמונה, עידן מסויים, מקום מסויים או ארץ מסויימת. היא מיועדת לאנשי העולם כולו בכללם. הוראה זו מבוססת על האופנישדות, הכתבים הקדמונים של חוכמת החוזים [רישים] והחכמים. היא מלמדת גישה נגישה לכל. היא נושאת בחובה מסר של נחמה, שלום, חרות, חופש ושלמות של כל בני האדם. 

הגיטה משולה לאגם מנוסרוברה (Manosarovara) המשמש את הפרמהמסות (Paramahamsas – נזירים ופרושים) ואת הצמאים לידע רוחני. זהו אוקיאנוס הנועם בו שוחרי האמת שוחים בחדווה ואקסטזה. אם אבן החכמים נובעת בקצה אחד של חתיכת ברזל, כל החתיכה הופכת לזהב. באופן דומה, אם תחיה עפ”י רוחו של פסוק אחד אפילו, ללא ספק תהפוך לאלוהי. לימוד הגיטה לבדו מספיק לצורך סוודהייה יומית (Swadhyaya – לימוד כתבי הקודש). תמצא כאן פתרון לכל ספקותיך. ככל שתלמד אותה יותר, מצוייד בדבקות ובאמונה, כך תשיג ידע עמוק יותר, ראייה חודרת יותר וחשיבה בהירה יותר. אפילו אם תחיה עפ"י רוחו של פסוק אחד מהגיטה, כל סבלותיך יתמו, ותשיג את מטרת החיים – אלמוות ושלום נצחי. 

הגיטה היא בשורה לעולם כולו. היא פונה לקהל הרחב. היא ניתנה לפני למעלה מחמשת אלפי שנה בשדה הקרב של קורוקשטרה (Kurukshetra), על ידי האל קרישנה לארג'ונה. 

איש מלבד האל עצמו אינו יכול לתת ספר חסר תקדים ונפלא כזה המביא שלום ללב הקוראים, העוזר ומדריך אותם בדרך להגשמת הנועם האלוהי, ואשר שרד עד לימינו. זה כשלעצמו מוכיח בבהירות שאלוהים קיים, שהוא התגלמות הידע, ושאדם יכול להשיג שלמות וחרות רק על ידי הגשמה אלוהית. 

העולם אינו אלא שדה מערכה גדול. הקורוקשטרה האמיתי נמצא בתוכך. קרב המהבהרטה עדיין מתחולל בקרבך. בורות (Avidya- אווידיה) היא ד'ריטרשטרה (Dhritarashtra). הנשמה הפרטית היא ארג'ונה. הדייר השוכן בלבבך הוא האל קרישנה, הרכב. הגוף הוא המרכבה. החושים הם הסוסים. ההכרה, האגו, החושים, הסמסקרות (Samskaras – רשמים מנטליים), הווסנות (Vasanas – נטיות חבויות), התשוקות, הרגה-דוושה (Raga-Dvesha משיכות ודחיות), התאווה, הקנאה, תאוות הבצע, הגאווה והצביעות אלו הם אויביך המרים. 


הדרכה ללימוד

כיוון שלימוד הגיטה מורכב ומעמיק עליך ללמוד את הגיטה תחת הוראתו של מורה מוסמך או ברהמה-נישט'ה-גורו (Brahma-Nishtha-Guru מורה המבוסס במוחלט) מצויד באמונה חזקה ואינטנסיבית, דבקות ממוקדת וטוהר. רק אז האמיתות של הגיטה יחשפו בפניך כפרי המונח בידך. פרושים טובים, כדוגמת אלו של סוומי מדהוסודנה סראסווטי (Swami Madhusudana Sarasvati), סוומי שנקרננדה (Swami Śankarananda) ושרי שנקרה, הכתובים בידי חכמים בהגשמה עצמית, יהוו עזרה עצומה עבורך. 

אנשים גשמיים, לא משנה עד כמה אינטלקטואלים יהיו, אינם יכולים לתפוס את ההוראה המהותית של הגיטה. הם יעסקו בדיונים מיותרים והתנצחויות חסרות ערך. הם יחפשו פגמים ויטילו דופי בלימוד. הבור טוען: "אין קשר ישיר בין הפסוקים; הם ערומים ביחד באי סדר. הם מלאים בחזרות". אך, אם הם ילמדו את הגיטה, עם כבוד ואמונה, תחת השגחתו של מורה מוסמך, כל ספקותיהם יעלמו. הם יגלו שיש קשר הדוק בין הפסוקים בכל הפרקים. החזרות בגיטה ובאופנישדות הינן חזרות נחוצות. הן ערוכות כך שיצרו רושם עמוק ובל ימחה בהכרתו של התלמיד. 

האל קרישנה מדבר מרמות תודעה שונות. המושג אויקטה (Avyakta) בגיטה מתייחס לעיתים למולה-פרקריטי (Mulaprakriti, הטבע הקדמון) ולעיתים לפרה- ברהמן (Para-Brahaman – המוחלט). לכן עזרתו של מורה נחוצה אם ברצונך לדעת את המשמעות הנכונה של הפסוקים. בקט'ופנישד (Kathopanishad) המונח 'לבנה' (brick) משמש לציון Devata [אלוהות]. בהאתה יוגה (Hatha Yoga) נאמר: ”במפגש הנהרות גנגה וימונה, מצויה בתולה צעירה! המשמעות האזוטרית היא: 'הסושומנה נאדי (Sushumna Nadi) שוכנת בין האידה והפינגלה (Ida & Pingala)', אינך יכול להבין את משמעות המונחים הללו ללא עזרת מאסטר. באופן דומה לא תוכל לתפוס נכונה את משמעות פסוקי הגיטה לא עזרתו של מורה. אחרת תהיה כמו אדם המביא סוס לאדם המבקש 'Samdhava' כאשר הוא סועד את סעודתו ('Samdhava' משמעו מלח וגם סוס). 

 

הרמוניה בגיטה

האדם מורכב משלושה גורמים בסיסיים, דהיינו: תפיסה, רגש ורצון. בני האדם מתחלקים לשלושה סוגי טמפרמנט, דהיינו: הטמפרמנט הפעלתני, הטמפרמנט האמוציונאלי והטמפרמנט הרציונאלי, לכן יש שלוש יוגות, דהיינו: ניאנה יוגה (Jnana Yoga) עבור אנשים בעלי טבע חקרני, טבע של אנליזה עצמית או טבע רציונלי; בהקטי יוגה (Bhakti Yoga) עבור אנשים בעלי טבע אמוציונלי, רגשני, וקרמה יוגה (Karma Yoga) עבור אנשים בעלי טבע פעלתני. כל היוגות יעילות באותה מידה. 

הגיטה מנסחת את תיאוריית שלוש המרגות (Margas – דרכים), דהיינו, ניאנה מרגה, בהקטי מרגה וקרמה מרגה. עפ"י הוראת הגיטה אין סתירה בין השלוש. הגיטה ממזג בצורה נפלאה את פילוסופיית הפעולה, הדבקות והידע. על כל השלוש להתמזג בצורה הרמונית, אם ברצונך בשלמות. תזדקק לראש של שנקרה, ללב של הבודהה ולידיו של רג'ה ג'נקה (Raja Janka). על שלושת סוסיו של גוף-מרכבה זה – פעולה, רגש ואינטלקט לעבוד בהרמוניה מושלמת. רק אז גוף-מרכבה זה ינוע כיאות, ותגיע ליעדך מהר ובבטחה. רק אז תחווה את נועם העצמי הפנימי. רק אז תוכל לשיר את שיר ה- Soham [אני הוא זה]. רק אז תהיה מכוון לאינסופי. רק אז תשמע את קולה הדומם של הנשמה ותוכל להנות ממוזיקת העצמי המתוקה.

ההוראה המרכזית בגיטה היא השגה של האושר העילאי והסופי של החיים, השגת שלמות וחרות (Moksha) על ידי קיום החובות בחיים (Svadharma). האל אומר לארג'ונה: 'על כן, ללא צמידות, עשה תמיד את שיש לעשות, שכן בפועלו ללא צמידות, אדם משיג שלמות.' (פרק 3 פסוק 19) 

הגיטה מחולק לשלושה חלקים המתארים את שלוש המילים של ה- Mahavakya [ההצהרה הגדולה] של הסמה-וודה: Tat Tvam Asi [אתה הוא זה, Thou Art That].  עפ"י גישה זו, ששת הפרקים הראשונים עוסקים ביוגת הפעולה או קרמה יוגה ובטבע של אתה ('Thou') או מה שנקרא Twam Pada. ששת הפרקים הבאים מסבירים את שביל הדבקות או הבהקטי-יוגה ואת הטבע של 'זה' ('That') או מה שנקרא Tat Pada. ששת הפרקים האחרונים מתייחסים לשביל הידע או הניאנה יוגה ובטבע של 'הוא' ('Art') או מה שנקרא Asi Pada, המבסס את הזהות בין האינדיבידואל לנשמה העילאית (Jiva-Brahma-Aikya).   

שמונה עשר פרקי הגיטה אינם ארוגים בחוסר תאום וקשר, נהפוך הוא, יש קשר אדוק ומהותי בין פרק אחד למשנהו. ארג'ונה מצוי בייאוש עמוק. בפרק השני הוא מקבל את הידע העוסק בנצחיות הנשמה, שפוקח את עיניו ונותן לו אומץ וכוח. הוא מבין את טכניקת הקרמה יוגה והוויתור על פירות הפעולה, ולומד את השיטות לשליטה בחושים ובהכרה ואת תרגול הריכוז והמדיטציה. לאחר שהאל קרישנה מתאר בפניו את ההתגלמויות (Vibhutis) השונות שלו, כדי להכינו לחיזיון של ההתגלמות הקוסמית (Viśvarupa – Darśana), חווה ארג'ונה את ההתגלמות הקוסמית הנשגבת ומבין את טבעו של ה- Jivanmukta או ה- Bhagavata [זה שהשיג חירות]. אז הוא משיג את הידע על השדה, על יודעם של שלוש הגונות, על הנשמה העליונה (Purushottama), על הסגולות האלוהיות ועל שלושת סוגי האמונה,  ובסופו של דבר על מהות היוגה של הויתור (Sannyasa Yoga). כשם שסטודנט מקבל הדרכה באוניברסיטה, כך גם ארג'ונה מקבל הדרכה מהאל קרישנה להשגת ידע של העצמי ב- Adhyatmic University (Spirtual). לארג'ונה היו ספקות שונים. האל קרישנה הסיר אותם אחד אחרי השני, והעלה את ארג'ונה במעלה סולם היוגה שלב אחר שלב. בסופו של דבר ארג'ונה מגיע אל השלב הגבוה ביותר של הסולם, משיג את ידע העצמי, ואז מכריז באושר: 'נסתלקה לה אשלייתי וחזר זיכרוני (ידע) בעזרת חסדך, הו קרישנה! איתן אני, ספקותיי נעלמו. אפעל על פי דבריך.' (פרק 18 פסוק 73). 

ביכולתך להפוך להיות Jivanmukta [חכם המשוחרר בעודו בחיים] על ידי חיסול האגו שלך ושל שני הדחפים של Raga [משיכה] ו- Dvesha [דחייה] ביכולתך להפוך להיות חכם משוחרר על ידי כיבוש הרצונות והתשוקות, וחיסול ה- Samskaras [רשמים בתת ההכרה] וה – Sankalpas [מחשבות של תשוקה]. כך תשכון ב- Swaroopa- Satchidananda  ]הטבע האמיתי, קיום-ידע-נועם] שלך ובו בזמן תהיה פעיל בחיי העולם, כמו המלך ג'נקה, ולא תהיה כבול בידי הקרמות שלך. כך לא תוכתם על ידי המעשים, שכן תפיסת ה'אני פועל' (Doership) נכחדת על ידי השגת הידע של העצמי או Brahma-Jnana. זהו הרעיון המרכזי בגיטה.

 

שתי הדרכים

החוזים מהאופנישדות הצהירו בהדגשה יתרה שמהות האדם היא הנשמה ההווה בכל והנצחית, המהווה תשתית לגוף, להכרה ולעולם, אשר קיימת מעבר לחמשת המעטים, דהיינו: מעטה המזון, המעטה החיוני, המעטה המנטאלי, המעטה האינטלקטואלי ומעטה הנועם.

מטרת החיים הינה תפיסה ישירה או הגשמה של העצמי הקורן מתוך עצמו, החבוי בגוף הפיזי כאש החבויה בעץ. וכחמאה החבויה בחלב. עצמי [אטמן] זה הינו המושל הפנימי (Antaryamin). הוא המושל הבלתי נראה או האדון החבוי של בית זה - הגוף הפיזי.

דת אמיתית הינה השגה של הטטווה (Tattva – עיקרון) הטרנסצנדנטאלית הנעלה, האלמותית והבלתי מתכלה, דרך מדיטציה מתמשכת ועמוקה. חיים אמיתיים הינם חיים באטמן (Atman) הנצחי או בנשמה. חיים אמיתיים הינם הזדהות עם הנשמה העילאית הקיימת בעבר ובעתיד, אשר אין לה התחלה, אמצע וסוף, אשר אין לה חלקים או איברים, אשר אינה גסה ואינה עדינה.

הרישים הקדמונים הגשימו את האטמן המסתורי והמופלא באמצעות עין האינטואיציה - העין השלישית (Ajnachakra), ואז הסבירו דברים השייכים לעולם זה לאור הידע שלהם על העצמי. זוהי השיטה הישירה של הגשמה עצמית.

ביכולתך לטפס על פסגתו של הר הידע של העצמי דרך מדע, אמנות, טבע, מוזיקה וכו'. זוהי הדרך הלא ישירה. מהתוצאה יכול אתה למצוא את הסיבה ובסופו של דבר להגיע לסיבת הסיבות, אשר בעצמה היא נטולת סיבה, הנקראתPara Brahman  [האמת המוחלטת הטרנסצנדנטאלית]. המדענים במערב ימשיכו לגשש באפלה כל עוד מטרתם היחידה היא פיתוח אמצעים לנוחות או רווחה חומרית. מטרת המדע האחת הינה מציאת האמת האחת המוחלטת אשר מהווה את התשתית של האטומים, מולקולות, אלקטרונים, אנרגיה, תנועה, כל התופעות הפיזיקליות והמנטאליות, וכל חוקי הטבע, דרך חקירה, התבוננות, אנליזה ולימוד חוקי הטבע. מדען אמיתי אינו אלא וודאנטין (Vedantin). ההבדל היחיד הוא בגישתו לאמת המוחלטת. אותו מדען שאמר: ”אין שום דבר מעבר לעולם הזה” מצהיר עכשיו: "ככל שאני יודע יותר על התופעות השונות כך אני נבוך יותר. האינטלקט מוגבל וקר. מעבר לתופעות המשתנות ישנה מהות בלתי משתנה. מעבר לאלקטרונים הדינמיים, ישנו משהו חסר תנועה או משהו שהוא מעבר לאינטלקט ולעולם". הברהמן (Brahman) של האופנישדות הוא האטמן של הוודאנטים, אשר הוא אדונם של חוקי הטבע. "גישתי היא גישה פוסטריורית, מהתוצאה אל הסיבה. גישת הוודאנטים היא גישה א-פריורית, מהסיבה אל התוצאה. המטרה של שנינו זהה”.

 

יישוב בין השיטות

בוישנו פורנה (Vishnu Purana) האל וישנו מהולל רבות ואילו לאל שיווה ניתן מקום משני בלבד. בשיווה פורנה (Śiva Purana), האל שיווה זוכה לשבחים מופלגים בעוד שמקום משני מוקדש לאל הרי (Hari). בדווי בהגווטם (Devi Bhagavatam) דווי זוכה לשבחים רבים בזמן שהאל שיווה והאל הרי זוכים למקום משני בלבד. זה נעשה במטרה ליצור אמונה חזקה ואיתנה בשואף הרוחני כלפי ה- Ishta Devata [האלוהות הנבחרת] שלו. שיווה, הרי ודווי אחד הם. הם ביטויים שונים של האל. זהו פשוט אבסורד להאמין שהרי נעלה על שיווה או שיורה על הרי.

באופן דומה האל קרישנה מפליג בשבחי הקרמה יוגה ואומר Karmasannyasat Karmayoga Viśishyate - 'היוגה של הפעולה [קרמה יוגה] עדיפה על ויתור על הפעולה.' (פרק 5 פסוק 2). במקום אחר הוא מהלל את הראג'ה יוגה ואומר - 'היוגי נחשב כנעלה על הסגפן ואפילו כנעלה על הידען [ידע המושג דרך לימוד הכתובים], הוא גם נעלה על איש הפעולה, לכן היה יוגי, הו ארג'ונה' (פרק 6 פסוק 46). במקום אחר הוא משבח את הבהקטי יוגה- 'פורושה עליונה זו, הו ארג'ונה, מושגת על ידי דבקות איתנה בו בלבד' (פרק 8 פסוק 22). במקום אחר הוא מהלל את הניאנה יוגה - 'נאצלים אכן כל אלו, אך מחשיב אני את הניאני כעצמי ממש, שכן בהיותו בעל הכרה איתנה, מבוסס הוא בי בלבד כמטרתו הנעלה'. (פרק 7 פסוק 18). 

המתרגל המתחיל יהיה נבוך כאשר הוא יתקל בפסוקים אלה. אך אם תחשוב מעט לעומק, תגלה שאין כאן שום מקום לבלבול. האל קרישנה שיבח כל יוגה בכדי ליצור עניין בשואף הרוחני בהתאם לדרכו הרוחנית המסויימת. עליך לזכור כי הגיטה מיועדת לאנושות בכללה. היא לא נועדה לארג'ונה בלבד. כל שבילי היוגה השונים יעילים באותה מידה.


תמצית הגיטה

הגיטה מדגישה חזור והדגש שעל האדם לפתח גישה של אי-צמידות. היא חוזרת ומדגישה שעל האדם לחיות בעולם כעלה הלוטוס, אשר אינו מושפע מהמים. 'זה שעושה פעולות ומקדיש אותן לברהמן, בוותרו על צמידות, אינו מוכתם על ידי חטא, כשם שעלה לוטוס אינו מוכתם בידי המים.' (פרק 5 פסוק 10) 

צמידות נולדת מ- Moha (בורות). צמידות היא משכנה של האיכות שנקראת רג'ס (Rajas), אי-צמידות נולדת מהאיכות שנקראת סטווה (Sattva). צמידות היא תכונה שטנית (Asuri-Sampat). אי-צמידות היא תכונה אלוהית (Daivi Sampat). צמידות היא תולדה של בורות, אנוכיות ותשוקה. צמידות מביאה מוות. אי-צמידות היא חוכמה. אי-צמידות מביאה שחרור. תרגול של אי-השתוקקות דורש משמעת חמורה. יהיה עליך לתרגל זאת שוב ושוב. אתה עלול למעוד מדי פעם כתינוק הלומד ללכת, אך יהיה עליך להתרומם שוב עם חיוך ולב קל. כשלונות אינם אבני נגף כי אם אבני דרך, בדרך להצלחה. נסה לשכון תמיד בעצמי שלך, במרכז. חשוב על העצמי בקביעות. כל הצמידויות יעלמו באופן אוטומטי. צמידות לאל או לאטמן היא גישה יעילה להכחדה של כל צמידות ארצית. זה שהינו חסר כל צמידות יכול באמת לאהוב אחרים. יש לו אהבת אמת (Divine Prema). 'לכן, ללא צמידות עשה תמיד את הנדרש. שכן ע"י פעילות ללא צמידות אדם משיג את הנעלה.' (פרק 3 פסוק 19). 

פרקים 13-15 דנים בניאנה יוגה (Jnana Yoga). בעל הידע של פרקריטי ופורושה (Prakriti and Purusha – הטבע והאלוהים), של שלוש הגונות [איכויות של הטבע] ופעולתן, ושל העץ המופלא של מאיה (maya – הכוח המשלה) הנקרא סמסארה-וריקשה (Samsara Vriksha), יכול להתעלות מעל פרקריטי והגונות, ולכרות את העץ העצום הזה בעל השורשים העמוקים, בעזרת חרב החוכמה של ידע העצמי או בעזרת גרזן – אי ההשתוקקות, ולהשיג Atma-Sakshatkara [הגשמה עצמית ישירה] - המשחררת אותו מגלגל הלידה והמוות. פרק 15 הינו פרק מרומם נפש. הוא מכיל את תמצית הוודאנטה. זה שמבין אותו נכונה ישיג מוקשה (Moksha – חירות). למד בעל פה את עשרים הפסוקים שלו וחזור עליהם לפני הסעודה. כל הסניאסינים (Sannyasins) חוזרים עליהם לפני שהם אוכלים.

עליך ללמוד שוב ושוב את פרק 18. הוא מכיל את התמצית של הגיטה כולה. זוהי הפסגה הנעלה של הר-הידע של הגיטה. פרק זה הוא אבן החן שמפארת את העדי יקר הערך, והוא מתמצת את הידע המובא בשבעה עשר הפרקים הראשונים. 

זכירה מתמדת ותרגול של הידע המובא בפסוקים 24, 23. 20, 19 של פרק 2 יזכו אותך באלמוות ויסלקו פחד ו- Dehadhyasa [הזדהות של העצמי עם הגוף]. זכירה מתמדת ותרגול של הידע המובא בפסוק 22 של פרק 5Yehi samsparśaja bhogah… (הנאות הנולדות ממגעים (חושיים)...) ושל פסוק 8 של פרק 13 Indriyartheshu vairagyam… (שוויון נפש כלפי המושאים של החושים...) ושל פסוק 38 של פרק 18 Vishayendriya samyogat… )שמחה זו העולה מהמפגש בין אברי החושים למושאים...) יעזרו לפתח אי-השתוקקות [Vairagya].

חיים ברוח הפסוקים ii71 [זאת אומרת פרק שני פסוק 71] ו- 39iv יעניקו לך שלום עילאי. הפסוקים: 27-28v, 11-14vi, 26vi, 8viii, 12-14viii,34ix, 8-10xii, 1-53xviii - דנים ביוגה סדהנה [תרגולים רוחניים] להגשמה עצמית. הפילוסופיה של הגיטה מתחילה בחובותיך. 'נטוש כל חובותיך, מצא מחסה בי בלבד; אני אשחרר אותך מכל חטא; אל תתאבל.' (66xviii) ארג'ונה שואל את האל קרישנה: 'לבי מלא ברחמים, הכרתי מבולבלת; שואל אני אותך: אמור לי בהחלטיות מה נכון עבורי. תלמידך אני. למד אותי, כי חוסה אני בך'. (7ii) האל קרישנה משיב על השאלה בפסוק 66xviii התמצית של הגיטה כולה מצויה בפסוקים 65,66 של פרק 18.

פסוק 65 של פרק 18 מכיל את התמצית של תשעת אופני התרגול של הבהקטי (Navavidha-Bhakti). כאן תמצא את הסדהנה (Sadhana – תרגול רוחני) לשליטה מושלמת במחשבות. ע"י ריכוז חוזר ונישנה באל כל המחשבות הגשמיות יעלמו מאליהן. בהקטי יוגה אינה נפרדת מראג'ה-יוגה. ישנה חפיפה בין שתי היוגות הללו. פטנג'לי מהרישי אומר שסמדהי מושג באמצעות דבקות באל (Iśvara - Pranidhanatva)  או באמצעות כניעה מוחלטת לאל. כניעה מוחלטת לאל היא אלמנט חשוב בקרייה יוגה (Kriya Yoga) ובניאמה של ראג'ה יוגה. Manmana Bhava [דבקות עילאית באל] היא התמזגות של ההכרה, זוהי סדהנה של ראג'ה יוגה. קשה לקבוע היכן מסתיימת הקרמה יוגה והיכן הראג'ה יוגה מתחילה. ראג'ה יוגה היא ההגשמה של בהקטי יוגה. אין קווים ברורים המפרידים בין בהקטי יוגה וראג'ה יוגה. ראג'ה יוגי הוא גם בהקטה. הדבק הוא גם ראג'ה יוגי. ההבדל מקורו בשם בלבד. במילים: 'אתה תבוא אלי. אני נותן לך את מילתי. יקרת לי' (65xviii), האל קרישנה נותן את מילתו לארג'ונה בכדי לעודד אותו, כיוון שהוא מדוכא ונמצא במצב של בלבול. תרגל הנחיות אלו. זה המתרגל את ארבע ההנחיות הנ"ל (פרק 18 פסוק 65) יהיה מסוגל להשיג כניעה עצמית מוחלטת ובלתי מותנית. 

הפסוק הבא (66) מכיל את התמצית של הכניעה העצמית. האדוואיטה וודאנטין (Advaita Vedantin) מסביר פסוק זה כך: 'ותר על התפיסה שאומרת שאתה נשמה אינדיבידואלית וכך תשיג חרות ותהיה Jivanmukta [צדיק המשוחרר בעודו בחיים]. אצ'אריה (Acharya – מורה) של בהקטי מסביר כך: "הקדש את הפירות של כל פעולותיך [הדהרמה שלך] ואת הפעולות עצמן לרגלי האל ואז יעניק לך האל חירות." דהרמה במקרה זה לא יכולה לייצג את הדהרמה של החושים, כיוון שאפילו ג'יוואנמוקטה רואה, שומע, טועם וכו'. אך הוא נשאר מתבונן, הוא אינו מזדהה עם פעולת החושים. בפסוק זה האל קרישנה משיב תשובה קולעת לשאלתו של ארג'ונה הנשאלת בפסוק: 'לבי דואב, הכרתי מבולבלת באשר לחובתי. מתחנן אני: אמור לי בפסקנות מה עליי לעשות? תלמידך אני, חוסה אני בך, הנחה אותי' (7ii).

אינך צריך ללמוד ספרים רבים על יוגה וודאנטה. אם יכול אתה להיות עפ"י רוחם של שני פסוקים אלה תשיג את המטרה הנשגבת של הקיום. דהיינו- נצחיות, נועם מוחלט וידע של העצמי. 

"עבוד ללא אנוכיות, ללא ציפייה לפירות פעולתך. הקדש את הפעולות ואת פירותיהם כמנחה לאל. הפוך את חייך לנשגבים על ידי התמוססות של ההכרה והאגו באל. הפוך את חייך לרוחניים על ידי הקדשה של ההכרה והאינטלקט לאל (Macchitta, Yukta, Matparah). מקד את הכרתך באל. דבוק בו. התעקש על רווחתם של כל היצורים (Sarvabhutahite ratah). הקרב הכל לאל. אז תכנס אל ישותו. זהו המסר המרכזי לאורך כל הגיטה. 

הסדהנה (Sadhana) בגיטה מוסברת בפסוקים הבאים:

קרמה יוגה: 24, 20-22  iv,ii48.
בהקטי יוגה: xvii 52-54 , xii8, ix27,34)
ג'אפה יוגה: viii14
אב'יאסה (Abhyasa) יוגה xii9.
האתה יוגה: viii10-12
ראג'ה יוגה: vi25-26
ניאנה יוגה: v8-9,iii28

באדיבות מרכז שיבננדה ליוגה וודנטה ישראל

תגיות: