"הגשמה עצמית היא הידיעה בגוף, בהכרה ובנשמה שאנו אחד עם האל הנוכח בכל..." (פרמהנסה יוגאננדה)
קְרִיָה יוגה היא תורה עתיקת יומין, אשר מטרתה לזרז את התפתחותו הרוחנית של המתרגל על ידי סדרות של תרגילים דרכם ניתן להטעין את הגוף באנרגיית חיים. קריה יוגה היא שיטת תרגול אשר עוסקת בשליטה בכוח החיים והזרמתו כלפי פנים. זהו מצב תודעה שונה מהמצב הרגיל בו ההכרה וכוח החיים נמשכים כלפי חוץ, בעקבות חושינו. תרגול קריה מסייע למתרגל לשלוט בנשימה ולנתב את כוח החיים לכיוון עמוד השדרה והמוח אשר נתפסים בפי היוגים כ"עץ החיים".
על פי ה"קריה יוגה", הנשימה היא זאת שכובלת את הנשמה אל הגוף הפיסי, שליטה בנשימה משמעה שחרור הנשמה מהגוף הפיזי והרחבת התודעה. שורש המילה קריה בסנסקריט הוא "קרי" – אשר משמעו לעשות, לפעול או להגיב. על ידי פעולה ועשייה מכוונת יכול האדם להשתחרר מהקרמה (חוק הפעולה והתוצאה) אותה הוא צבר במהלך חייו הנוכחיים והקודמים ובכך לקצר את משך ההתפתחות הרוחנית שלו. "קריה יוגה היא לפיכך איחוד (יוגה) עם האינסוף דרך פעולה (קריה) או טקס מסוים". (יוגנאננדה, 'אוטוביוגרפיה של יוגי', הוצאת אבן חושן, 2006, עמוד 270).
הקריה יוגה נזכרת לראשונה בבהגאוואד–גיטה (3000 לפנה"ס, מכתבי הקודש ההינדים החשובים ביותר) על ידי קרישנה (התגלמות האל), שם היא מוסברת כשיטה להגשמה עצמית דרכה יכול היוגי לשלוט ולהשקיט את פעולת הלב והריאות, ולשלוט בכוח החיים הזורם לאורך עמוד השדרה. החכם הקדום פטאנג'לי מזכיר את הקריה יוגה פעמיים בכתביו. בהתייחסותו הראשונה הוא כותב: "הקריה–יוגה מורכבת ממשמעת גופנית, שליטה מנטאלית, ומדיטציה על אום" (סוטרות היוגה, 1:2, אוטוביוגרפיה של יוגי, הוצאת אבן חושן, 2006, עמוד 272). בהתייחסותו השנייה בכתביו לקריה יוגה, מתאר פאטנג'לי את הקריה יוגה כשליטה בכוח החיים על ידי פראנאימה ושחרור כוח החיים למען מטרות גבוהות יותר.
הקריה יוגה כמדע להגשמה עצמית עברה בין הרישים ובשלב מסוים הפכה ל"בלתי נגישה בשל חשאיותם של הכוהנים הגדולים ואדישותם של בני האדם" (יוגאננדה, 'אוטוביוגרפיה של יוגי', עמוד 272 )במאה התשע-עשרה שבה והתגלתה הקריה יוגה מחדש על ידי המהאווטאר באבאג'י (אב מכובד). באבאג'י הוא גורו בן אלמוות, מורם של נביאים רבים, מטרתו להשפיע על האנושות לזנוח את השנאה ואת הכיתתיות הדתית.
על פי המסורת, בחר באבאג'י בלהירי מהאסיה להיות זה שיחנוך וילמד את הקריה יוגה ובכך יחזירה לאנושות. להירי מהאסיה (1855-1895) תלמידו של באבאג'י נחשב למחיה אומנות הקריה יוגה. להירי מהאסיה לימד והעביר את מדע הקריה יוגה לצד מילוי חובותיו כבעל משפחה. הוא ביאר את כתבי הקודש וביקש לסייע לשלב את התרגול הרוחני בתוך חיי העשייה והמשפחה. הוא חנך לקריה יוגה אנשים מכל הדתות, ועשה מאמצים לביטול הקנאות הכיתתית. בכך העניק תקווה ונחמה לאלו אשר היו מנודים ומקופחים בחברה. בין תלמידיו הרבים של להירי מהאסיה היה שרי יוקטישוור. שרי יוקטישוור חנך את תלמידו פרמהנסה יוגננדה להיות מפיץ היוגה במערב, ובכך להמשיך את התעוררותה של הקריה יוגה.
פרמהנסה יוגאננדה (1893-1952)
"קריה יוגה מעניקה את החוויה האמיתית של דת" (פרמהנסה יוגאננדה)
פרמהנסה יוגננדה, נולד ב-1893 בגוראקפור בהודו. הוריו של יוגאננדה היו תלמידיו של להירי מהאסיה, מחייה הקריה יוגה. כאשר יוגאננדה היה תינוק, בירך אותו להירי מהאסיה ואמר לאמו כי בנה יגדל להיות יוגי אשר ינחה נשמות רבות לממלכה האלוהית. יוגאננדה גדל להיות מחפש רוחני עיקש ולאחר חיפושים רבים מצא את מורו שרי יוקטשוור אשר חנך אותו למדע הקריה יוגה. שרי יוקטשוור, היה הראשון לבשר ליוגאננדה כי הוא זה שנבחר על ידי באבאג'י לשרת את המערב וללמד את מדע הקריה יוגה.
" בעוד כמה שנים אשלח אליך תלמיד שאותו תוכל לאמן בהפצת היוגה במערב. תנודותיהן של נשמות רבות המחפשות רוחניות באות אליי משם כמו שיטפון. אני חש בקדושים בכוח – באמריקה ובאירופה הממתינים להתעורר". (באבאג'י לשרי יוקטשוור, אוטוביוגרפיה של יוגי, הוצאת אבן חושן 2006, עמוד 378)
באחד הבקרים לפני נסיעתו לאמריקה התגלה באבאג'י לפני יוגאננדה בזמן ששהה בבית הספר לנערים בראנצ'י. באותו בוקר החל יוגאננדה להתפלל מוקדם בתקווה שיקבל הסכמה אלוהית לקראת נסיעתו לאמריקה. לאחר תפילות רבות נשמעה נקישה בדלת ומולו הופיעה דמות איש צעיר בלבוש מינימאלי: "זה חייב להיות באבאג'י! חשבתי המום..... הוא השיב למחשבתי. "כן, אני באבאג'י... אבינו השמימי שמע את תפילתך. הוא מצווה עלי לומר לך: עשה כמצוות הגורו שלך וסע לאמריקה. אל תירא: אתה תהיה מוגן." (יוגאננדה, 'אוטוביוגרפיה של יוגי', הוצאת אבן חושן, 2006, עמוד 389).
באוגוסט 1920 עזב יוגאננדה את הודו על מנת למלא את המשימה אותה קיבל מבאבאג'י. הוא נאם את נאומו הראשון בקונגרס הדתות בבוסטון, אשר השאיר חותם רב על מאזיניו, והוזמן לאחר מכן להרצות וללמד ברחבי אמריקה. בזמן שהותו באמריקה הוא נשא הרצאות רבות, הרצה בפני אלפים בכל רחבי הארץ ולימד יוגה. במשך 30 השנה בהם שהה באמריקה, חנך יותר מ-100,000 גברים ונשים בטכניקות הקריה יוגה. בין תלמידיו היו אנשי עסקים, מדע ואומנות. בשנת 1920 ייסד בלוס אנג'לס, את המרכז להגשמה עצמית ,SRF-Self-Realization Fellowship, ארגון חובק עולם, אשר בין מטרותיו הפצתה של הקריה יוגה כדי להשיג חוויה ישירה של האלוהים; שחרור האדם משלושה תחומים עיקריים הגורמים לו לסבל: מחלות פיזיות, חוסר הרמוניה מנטאלית ובורות רוחנית; שירות המין האנושי כיחידה עצמית אחת; התגברות על הרשע בעזרת הטוב, על העצב בעזרת האושר, על האכזריות בעזרת טוב לב ועל הבורות בעזרת הידע.
פרמהנסה יוגאננדה העביר לתלמידיו שלוש טכניקות מדיטציה כהכנה לתרגול העתיק של הקריה יוגה:
1. סדרת תרגילים להטענות באנרגיה – סדרה של תרגילים פסיכו–פיזיים שפותחו על ידי יוגאננדה ב- 1916 במטרה להכין את הגוף למדיטציה. התרגילים מטעינים את הגוף באנרגיה, מחזקים ומטהרים את כל חלקי הגוף.
2. טכניקת הונג–סאו לפיתוח הריכוז - מסייעים לאדם לפתח את כוח הריכוז הרדום בו. על ידי התרגילים ניתן להסיר מחשבות או אנרגיה אשר מסיחים את האדם, כך שהאדם יוכל להתרכז בכל מטרה או פתרון בעיה.
3. טכניקת מדיטציית אום – טכניקת מדיטציה אשר מרחיבה את המודעות מעבר למגבלותיו של הגוף הפיסי וההכרה במטרה לגלות לאדם את הפוטנציאל האינסופי הקיים בו.
לאחר תרגול עקבי של שלושת אלה, מועברים למתרגלים תרגילי הקריה יוגה (על פי אירגון - SRF-Self-Realization Fellowship, אותו הקים יוגאננדה בשנת 1920). התרגילים הם למעשה טכניקות מתקדמות של פראנאימה (שליטה בכוח החיים) ומטרתם להחיות ולחזק את אנרגיית החיים הזורמת לאורך עמוד השדרה ובמוח. היוגים גילו כי על ידי העלאה והורדה מתמדת של אנרגיית החיים לאורך עמוד השדרה ניתן להאיץ את ההתפתחות הרוחנית של הפרט. תרגול נכון של קריה יוגה מאפשר להאט את פעילות הלב, ריאות ומערכת העצבים ועל ידי כך ליצור שקט ויציבות של הגוף וההכרה. היציבות הפנימית יוצרת צלילות ומאפשרת חוויה פנימית של שקט עם הנשמה האישית ועם אלוהים.
ב- 7 במרץ 1952, לאחר 30 שנה של שירות במערב, עזב פרמהנסה יוגנאננדה את גופו כשהוא נכנס למהא-סאמדהי. הוא השלים את המשימה אשר ניתנה לו על ידי באבאג'י ומילא את תפקידו כחוליה בשרשרת אשר מטרתה להחזיר ידע עתיק זה לאנושות. יוגאננדה הותיר אחריו מרכזים רבים אשר ממשיכים ללמד ולהעביר את משנתו וכתבים רבים ביניהם ספרו הנודע "אוטוביוגרפיה של יוגי".
"גופי ימות, אך עבודתי תמשיך. רוחי ימשיך להיות. גם כשאלקח, אמשיך לעבוד איתכם למען הגאולה והשחרור של העולם עם המסר של אלוהים".