הגונגים, מצילות, קערות טיבטיות
הגונגים הם כלי נגינה עתיקים שצליליהם מתפשטים כוויברציה בחלל, המשפיעה על הגוף ועל הנפש. הנגינה בהם היא ספונטנית ודומה יותר לסוג של תקשורת מאשר לנגינה במובנה המקובל. כלי נגינה אלה מאפשרים לכל חניך בכל רמה להתבטא בעזרתם, ומאפשרים למדריך להיעזר בהם כדי ליצור מצבי ריכוז והרפיה עמוקים בעזרת צליליהם.
תנועה בגוף מאורגן - מבוסס על עקרונות שיטת פלדנקרייז
התנועה היא תופעה בסיסית בתהליכי החיים בגוף והכרחית לקיומנו התקין. כשאנו מתנועעים בעת שהגוף מאורגן קורים מספר דברים:
1. טווח התנועה גדל בהשוואה לטווח התנועה הרגיל.
2. התנועה היא איכותית יותר - תנועה שעשינו במאמץ מסוים נעשית קלה יותר, ואנו יכולים לבצע עבודה מרבית במינימום מאמץ.
3. חלוקת עבודה נכונה בגוף - העברת העבודה לשרירים הגדולים (שרירי עכוז, ירכיים. לדוגמה: הודף כדור הברזל שתנועת גופו מתחילה מהאגן).
4. שיתוף הפעולה בין השרירים השונים גדל - הגוף מתפקד כמו תזמורת המנגנת ביחד.
פראניאמה - תרגילי נשימה
הקשר בין החיים והנשימה הוא הדוק. אנו יכולים להישאר בחיים במשך שבועות ללא מזון מוצק, ומספר ימים ללא מים, אך בלי אוויר אפשר לחיות דקות אחדות בלבד. מכאן שהנשימה היא הפעולה הביולוגית החשובה ביותר של האורגניזם החי, כמו גם כל פעולה אחרת של הגוף הקשורה באופן הדוק עם זו של הנשימה. אנו משנים את הנשימה כשאנו מהססים, נבהלים, מתאמצים, פוחדים וכד’.
בשיעורי היוגה מלמדים:
העמקת הנשימה על ידי למידת השימוש בכל חלקי הריאה.
תרגילי נשימה המפתחים את הריאות ואת המודעות לפעולות השאיפה והנשיפה.
תרגילי נשימה המשפיעים על הריכוז, על השקט ועל האיזון הפנימי.
אסאנה - תנוחה
היוגים שפיתחו את היוגה למדו על גמישות הגוף דרך התבוננות בטבע. הם חקרו את תנוחות החיות ואת הנשימה המייחדת כל חיה. הם החלו לחקות אותן וכך גילו את היתרונות שיש במאפייני כל חיה. עד היום, חלק מתנוחות היוגה נקרא על שמן של חיות שונות, ציפורים וחרקים.
תרגילים אלו מגמישים ומפעילים כל חלק מגופנו מבפנים ומבחוץ, יוצרים לחץ על נקודות אנרגטיות חשובות, ובכך משפרים את זרימת האנרגיה ואת הבריאות בגוף.
ריכוז
ריכוז הוא העיקרון החשוב ביותר של היוגה והנושא הקשה ביותר לשיפור, מכיוון שהוא קשור לשליטה בהכרה שתנועתה היא המהירה ביותר. ביוגה מדמים אותה לעכבר, יצור המאופיין בתנועה מתמדת ובחוסר מנוחה.
הריכוז הוא תוצר ישיר של תכני השיעור ושל האווירה הנוצרת במהלכו, מכיוון שכאשר נרגעים והנשימה נעשית סדירה, רמת הריכוז עולה. ניתן לתרגל ריכוז גם בעזרת תרגולים מיוחדים כגון: הקשבה לצלילי גונגים, הקשבה לנשימה, התמקדות בנקודת אור, בפרח, בתמונה מרגיעה וכד’.
הרפיה
מטרתה של ההרפיה היא להביא למנוחה מושלמת של הגוף ושל הנפש. בסיום תרגילי היוגה מבצעים הרפיה בת עשר דקות. השפעתה של ההרפיה מיטיבה ביותר, וממחקרים שנעשו (1982 ,Shaffer) אובחנו ההשפעות הבאות:
א. פעילות הלב מואטת ונעשית סדירה.
ב. הנשימה הופכת לעמוקה וסדירה.
ג. הגוף מעלה את רמת האנרגיה שלו ומרגיש רענן יותר.
בשכיבת פרקדן על הרצפה תוך ארגון הגוף בתנוחה נוחה, מכווצים ומרפים את האיברים השונים, ושוכבים ללא תנועה במשך מספר דקות בליווי מוסיקה מרגיעה.