יוגה בשילוב תנועה צליל וצבע לאוכלוסיות מיוחדות
יוגה בשילוב תנועה, צליל וצבע
פרק מתוך הספר "יוגה בשילוב תנועה, צליל וצבע"
שיתוף ב: Whatsapp שיתוף ב: SMS
מאת: ד"ר אהוד בילו
מבוא
#יוגה בשילוב תנועה צליל וצבעספר זה מציג שיטה חינוכית שפותחה עבור החינוך המיוחד: "יוגה בשילוב תנועה, צליל וצבע". התוכנית מתאימה לעבודה עם אוכלוסיות הזקוקות ללמידה הדרגתית מאוד כגון ילדים וקשישים.
מטרות השיטה הן
- להקנות כלים לפיתוח המודעות.
- לשפר את התפקוד הגופני – תנועה, גמישות, נשימה, וכן להשפיע לטובה על הנפש דרך הגוף.
המתכונת שנבחרה לכך
א. ליצור אינטגרציה בין שיטות העוסקות בבריאות הגוף והנפש ולהתאימן לאוכלוסיות מיוחדות.
ב. לפתח דרך המאחדת בתוכה שיטתיות ויצירתיות ובו בזמן עידוד האינדווידואליות.
התכנית מיועדת לאוכלוסיות מיוחדות שלוקות בהבנה ובקשר עם עצמם ועם הסביבה, וכן בעיות בהתנהגות, חוסר ריכוז וחוסר שקט גופני ונפשי. כל אלו  מוצאים ביטויים בגוף, בתנועה, ביציבה ובנשימה.
אנשים אלו זקוקים יותר מכל לאמצעים שיעזרו להם לשפר את איכות חייהם ואת הרגשתם, ולגשר לו במעט על הפערים בליקויים המאפיינים אותם.

בעבודה בקרב אוכלוסיות חריגות יש מגבלות המקשות על ההדרכה
- החניכים מסוגלים לקבל הדרכה בקבוצות קטנות בדרך כלל, לפרקי זמן קצרים בהשוואה לאוכלוסייה הרגילה,  עובדה היוצרת דרישה למשאבי הדרכה רבים.
- מציאת תכנים מתאימים.
- ריכוז לפרק זמן קצר.
- קבלת משוב על המתרחש אצל המשתתפים בגלל קשיים בתקשורת.
- פיתוח דרכי הוראה היוצרות תהליך של למידה והפנמה אצל החניכים.
- שחיקת המדריכים עקב הקושי הכרוך בעבודה מסוג זה.
 
 חניכים בשיעור יוגה לאוכלוסיות מיוחדות עם דר' אודי בילובשנים האחרונות גוברת ההתעניינות ברחבי העולם המערבי בפעילויות שמטרתן לפתח את המודעות, להביא לרגיעה ולהרמוניה בחיים. אף ששיטות אלו צמחו במקומות שונים, חלקן במערב ומרביתן במזרח, בעיקר בהודו וסין, יש להן מכנה משותף. הגישה של כולן היא הוליסטית ומתייחסת לאדם כמכלול אחד - גוף נפש. השיטות השונות משפיעות בעזרת טכניקות על הנפש דרך הגוף ולהפך. במחצית הראשונה של המאה הייתה ההתעסקות בשיטות אלו נחלתם של מעטים ויעילותן ואמינותן הייתה מוטלת בספק על ידי הציבור הרחב.
עם הזמן יותר אנשים התנסו בשיטות האלה והעידו על יעילותן. מהמחצית השנייה של המאה העשרים החלו השיטות להיחקר ביסודיות על ידי המדע המערבי (ראה עמ’ 23), שהחל גם הוא להעיד על יתרונותיהם.
שיטות  טיפול אלטרנטיביות, כגון: אקופונקטורה, רפלקסולוגיה ושיאצו חדרו לכל רובדי האוכלוסייה ולמוסדות הרפואה המקובלים. כמו כן, רבים האנשים העוסקים בפעילויות המפתחות את המודעות ומביאות לשלווה והרמוניה בחיים, כגון: יוגה, מדיטציה, טאי צ’י, פלדנקרייז וכד’.
למרות יעילותן המוכחת של השיטות האלטרנטיביות הן לרוב נחלתן של האוכלוסיות הרגילות, ועדיין אינן נפוצות במסגרת האוכלוסיות מיוחדות. כדי להפיצן בהצלחה בקרב אוכלוסיות החינוך המיוחד יש לתרגם אותן לשפה שתהיה להן נהירה.
כדי לגשר בין צורכי האדם החריג והגישה האלטרנטיבית, מציג ספר זה שיטה שפותחה עבור החינוך המיוחד ומשלבת בתוכה: תרגילי נשימה, תנוחות יוגה, תרגילי ריכוז והרפיה. שיעורי תנועה, ציור, נגינה בגונגים.

המקורות שעליהם מתבסס ספר זה
- תצפית ותיעוד ידע מעשי שהצטבר במשך שש שנות ניסיון עם אוכלוסיות מיוחדות.
- התכנים העוסקים בפעילות המקובלת בקרב אוכלוסיות אלו מסתמכים על הספרים: ילדי הפיות (מיכאלי), חינוך גופני לאוכלוסיות עם צרכים מיוחדים(שרמן), ומחקרים שנעשו על ידי  Demayer,M,K.
- שני ספרים בלבד נמצאו עוסקים ישירות ביוגה בחינוך המיוחד והם:
 Yoga Psychotheraphy and Children (Rossner)&Yoga for the Special Child( Sumar)
- אינטרנט: נמצאו ספרים העוסקים בשיטת פלדנקרייז וספרים העוסקים ביוגה. לא נמצאו ספרים רלוונטים העוסקים בנגינה בגונגים לצורכי תרפיה, לא נמצאו אתרים הכותבים על יוגה בקרב אנשים עם מוגבלות שכלית התפתחותי (מש"ה) או אנשים אוטיסטים, פרט לאתר של Sunia Sumar  שאינו מחדש מעבר לספר שכתבה.
- ספריהם של מורים המקובלים כדמויות מרכזיות בתחום היוגה, כגון: סוומי ויווקננדה, סוומי שיבננדה, יסודיאן, סוומי וישנו דבננדה, סוומי סטיננדה איינגר, יוגי ראמאצ’רקה.
- החומר העוסק בגונגים ובשיטת פלדנקרייז מבוסס על הספרים שכתבו מפתחי השיטות: ד"ר נועה בלאס, וד"ר משה פלדנקרייז.
- ידע שנלמד מהרצאות וסדנאות שנתנו מורים ליוגה: ד"ר סרי ברהמה גופאל בהדורי, ראש מסורת עתיקה של יוגה, הנקראת בריגהו יוגה. סוומי סוורפננדה, מבכירי הארגון העולמי של מרכזי שיבננדה ליוגה ודנטה. שיו שנקר טריפאטי, מרצה ומלמד בריגהו יוגה. ד"ר נועה בלאס, חלוצה בעולם בפיתוח שיטות המשלבות גונגים ומדיטציה, ושימוש בגונגים עם אוכלוסיות מיוחדות. פרופ’ מרילין רוזנר, חקרה במשך 25 שנה את השפעת היוגה על אוכלוסיות מיוחדות.
למקורות נוספים ראה ביבליוגרפיה נבחרת.

עדויות מדריכי היוגה 1997 (שמות החניכים שונו)

בוריס, מדריך יוגה במעון נווה מנשה
אלי היא בחורה שקשה לה להתרכז וקשה להעסיק אותה במשהו. בשיעורי היוגה היא מתרכזת כאילו שהיא בבריכה בתוך המים. ועם הזמן היא הולכת ומשתפרת. היא הייתה במחלקה של אי שקטים וביוגה היא מרוכזת ועוזרת.
ויקי מגושמת במבנה גופה. לא רצתה לשמוע בעבר שום מילה על התעמלות מכל סוג שהוא כמו רכיבת  אופניים, משחקים וכד’. עד היום היא לא החמיצה אף שיעור ביוגה והיא באה ברצון לשיעורים. נעשתה רצינית והיא פשוט בן אדם אחר. אני עובד שבע שנים, הזמנתי אותה הרבה פעמים לכל החוגים והיא לא רצתה להשתתף אבל הסכימה לבוא ליוגה.
יהושוע הוא בן 35. ישנן תקופות שבהן הוא מאוד עצבני ואז אי אפשר להתקרב אליו. אפילו בתקופות קשות אלו הוא משתתף בשיעורי היוגה ומצליח להירגע בעזרתם.
 
שרה, מדריכת יוגה במעון רמת טבריה
אור מאובחן כחולה נפש והוא נוטל תרופות רבות. הוא מסורבל בגופו באופן מיוחד וסובל מדיכאון ועצלות. במשך תקופה ארוכה היה מגיע לשיעורי היוגה  עם פרצוף של תשעה באב והיה יוצא עם חיוך ועכשיו הוא גם בא עם חיוך. למרתה ולאפרת הוא אומר שהיוגה  עושה לו טוב. היו ימים שהוא בא לשיעורים ואמר בתחילתם, שהוא לא יעשה כלום, אך בסוף השתלב ועבד יפה.
שקד לא היו מסוגל לעצום את העיניים בהרפיה ואם עצם אותן הרי שאימץ מאוד את העיניים. כיום הוא מסוגל להרפות ולשכב בעיניים עצומות במשך עשר דקות.

מגיט מדריכת יוגה במעון שקמה
חמש שנים אני מטפלת של הקבוצה הזו המאובחנת כבינוני גבוה. באף דרך לא הצלחתי לחדור לפזית ולתקשר אתה. בתוכי הרגשתי שהיא יכולה. היא לא השתתפה מעולם  בשום חוג. כשהתחלתי ללמד יוגה לקחתי אותה אתי, ומאז היא נפתחה אלי ומתקשרת טוב יותר. היא הייתה בעבר מאוד עקשנית ועכשיו השינוי גדול. שיעורי היוגה פעמיים בשבוע הם כמו חיזוק להתנהגות טובה.

שולה מדריכת יוגה במעון שקמה
שמחה: למרות שיש לה קשיים מוטוריים ונוקשות במפרקים היא משתדלת ומתאמצת. נראה שהתרגילים עושים לה טוב ומקלים על הרגשתה הגופנית.

רונן מדריך יוגה במעון נווה צדק
סמי: פחד בהתחלה שיתקרבו אליו. הוא לא עשה כלום ולא אפשר בשום אופן לגעת בו באופן פיזי. מהר מאוד החל להגיד בכל הזדמנות: יוגה, יוגה. כיום הוא נותן שיגעו בו באופן פיזי.

אודי - ביה"ס רעות
מלכה הינה נערה אוטיסטית, שלעיתים יש לה התפרצויות אלימות המתבטאות במכות ויריקות. לפני שהתחילה את שיעורי היוגה הייתה מוגבלת מאוד מבחינה מוטורית היא לא הייתה מסוגלת לשבת על הרצפה והתקשתה לקום מישיבה לעמידה. כיום היא יושבת באופן יוצא מהכלל ותנועתה השתפרה ללא היכר. כמו כן היו מקרים שהיא נרגעה בעקבות שיעורי היוגה גם בתקופות הקשות.
כאשר החל עמי להתעורר מבחינה מינית בגיל העשרה היה נתקף באלימות כלפי הסביבה. לימדתי אותו עמידת נר שהינו תרגיל בו היו משתמשים הנזירים להפחתת האנרגיה המינית וזה הרגיע אותו בזמן התקף. סיפרנו זאת גם להוריו והם השתמשו בכך בהצלחה בבית. 
 
 כנס יוגה באקי"ם:

תגיות: