ש: מה הן תנוחות יוגה?
ת: תנוחת יוגה בד"כ נקראת אסאנה, למרות שלפעמים היא נקראת פיתה (pitha). שתיהן מילים בסנסקרית שמשמעותן "ישיבה" פשוטו כמשמעו. במקור, לפני מאות שנים, האסאנה הייתה המושב או המצע שעליה ישב היוגי למדיטציה.
כמו שהבהגווד גיתה קובע (12-11 :6) יצירת מושב יציב (sthiram asanam) לעצמו במקום נקי, לא גבוה מדי ולא נמוך מדי, מכוסה בעשב "קושה", עור צבי, ובד מעל, הוא (לדוגמא, היוגי) - יושב על המושב, ממקד את הכרתו, מרסן את מחשבותיו, ומתרגל יוגה לזיכוך עצמי. (תרגום לאנגלית מאת ג’ורג’ פיורשטיין). במשך הזמן המילה אסאנה קושרה לתנוחה הפיסית של היוגי, וכך אנחנו, בדיבור חופשי, מבינים את המילה היום.
אף אחד אינו יודע בדיוק מהיכן וכיצד נוצרו התנוחות היוגיות. בעלי סמכות מסוימים מנחשים כי האסאנה הקדומה הייתה תנועה ספונטנית ולא מובנית של יוגים ברמות מודעות גבוהות יותר שהגיבו לפרץ עוצמתי של אנרגיה אלוהית (shakti). האסאנות הללו זרמו מאחת לשניה, כמו ריקוד מקודש, ורק לאחר מאות רבות של שנים הן גובשו לתנוחות היותר סטטיות שאנו מכירים היום.
מהיכן שהתנוחות לא הגיעו, הן – בדרך זו או אחרת – היו בסביבה במשך זמן ארוך מאוד. ארכיאולוגיים גילו עתיקות של חותמות טיט בנות 5000 שנה, בעמק נהר האינדוס (אשר היום הנו חלק מפקיסטן), שמראות דמות אדם, כנראה כוהן דת או אל, היושב בתנוחת שיכול- רגליים ידועה.
התנוחות היוגיות הקדומות שימשו בראשונה לישיבה בטקסים, חזרה על פזמונים (chanting), שליטה בנשימה, ומדיטציה. אסאנות אלה כוללות את תנוחת הלוטוס (padma-asana), ישיבת החכם (siddha asana), ותנוחת הגיבור (vira asana). כמו שאף אחד לא יודע מאין הגיעו התנוחות כך גם אף אחד לא יודע כמה תנוחות קיימות.
ט.ק.ו. דסיקאצ’אר טוען שאביו ט. קרישנאמאצ’אריה (אשר נפטר בשנת 1989 בגיל 100 והיה אחד המאסטרים בעלי ההשפעה הגבוהה ביותר במאה ה-20 ), ידע כמה אלפים של תנוחות יוגיות. מורה ליוגה ברזילאי פרסם ספר המציג מעל 200 תנוחות.
רוב תנוחות היוגה אותן תלמד בכיתת יוגה טיפוסית פותחו במהלך 1000 השנים האחרונות ע"י מתרגלים העוסקים בהאתא יוגה, היוגה של ה"עוצמה".
מטרת תנוחות אלו היא לשפר את הגמישות והיציבות (dridhata) הפיסיות והמנטליות שלנו, להרגיע, לזכך, להפיח מרץ בגוף-נפש שלנו ו"להכחיד" מחלות ומוות. ובצורה זו גואלים אותנו מהסחות הדעת והמוגבלות של בריאות לקויה, ומבססים סביבה פיסית מסבירת פנים עבור האימון הרוחני.
ש: כיצד קיבלו התנוחות היוגיות את שמותיהן?
ת: זה יהיה נחמד לספר שפעם לפני שנים רבות, יוגים גדולים מסוימים ישבו והעניקו שם לכל תנוחה ותנוחה לכל הדורות.... אבל כמובן שזה לא קרה. התנוחות ושמותיהן ללא ספק התפתחו זו לצד זה, במשך מס’ אלפי שנים.
לשמות מס’ סוגי יחסים עם התנוחות. חלקם מתארים את צורת התנוחה (לדוגמה: משולש), או את אופן ארגון הגוף בתנוחה (ראש-ברכיים, רגל אחת לראש). שמות רבים נלקחו מעולם הטבע, מיצורים חיים (לדוגמה: כלב, נשר, גמל, ארבה, צפרדע), מעולם הצומח (לדוגמה: עץ, לוטוס), או מעצמים שמימיים (שמש, ירח). שמות אחרים משווים את התנוחות לאובייקטים פשוטים מעשי ידי אדם (לדוגמה: גלגל, קשת, מחרשה, מקל, גשר). מספר קדושים ואלים מונצחים בשמות התנוחות (Bharadvaja, Marici, Matsyendra, Gorakasha, Bhairava ), ואפילו היוגה עצמה (יוגה-אסאנה). ישנם שמות שמזכירים לנו מדוע מלכתחילה אנו עושים את התנוחה (לדוגמה: שחרור, הגשמה, הנאה עצמית ). האמת היא שהשמות כוללים הכל מכל היבט מעולמנו, החל מהלידה (רחם, עובר), ועד למוות (גווייה). למרות זאת, היזהרו שלא להתבלבל. עכשיו כשהשמות בד"כ נקבעים עפ"י מסורת , ניתן לפעמים למצוא בספרי הדרכה שונים תנוחות זהות עם שמות שונים, או תנוחות שונות עם שמות זהים.
ש: כמה תנוחות קיימות, ואיזה מהן שימושית עבורי ללמוד?
ת: גהראנדה, מחבר אחד מספרי ההדרכה הקלאסיים של ההאתא יוגה, "האוסף של גהראנדה", מעריך שישנן 840,000 תנוחות, אחת עבור כל יצור חי בעולם. אבל אל דאגה, אינך צריך ללמוד את כולן, גהראנדה פשוט אומר שכל תנועה, בין אם של בן אדם או צמח או בע"ח או תופעת טבע, היא תנוחה פוטנציאלית לאנרגיה ואינטליגנציה אלוהית. בכל מקרה, גהראנדה ממשיך ואומר, כי מתוך 840,000 התנוחות הללו רק 84 נגישות לבני האדם, ומתוכן הוא מונה 32 כשימושיות ביותר. מעט מהטקסטים העתיקים מכילים הרבה פחות תנוחות, למשל, "האוסף של שיווה" מתאר רק 4 .
ספרי הדרכה מודרניים של יוגה, שונים במספר התנוחות שהם מלמדים. בד"כ ישנן סביב ה-30 או ה-40 תנוחות, ובכל זאת אחד האבות של הז’אנר הוא תנוחת הלוחם (virabhadra asana). תנוחות בסיסיות נוספות כוללות את תנוחת הכלב מביט מטה (adho mukha shavan asana), כפיפה קדימה בישיבה כמו ראש ברכיים (janu shirsha asana), תנוחת כפיפה לאחור כמו ארבה (shalabha asana), ועמידת כתפיים (sarvanga asana), עם עדיפות לתמיכת הכתפיים ע"י ערימת שמיכות עבות מקופלות.
ישנם מספר ספרי הדרכה מצויינים וזמינים למתחילים. ג’ורג’ פיורשטיין עם הספר "יוגה ידידותית שימושית", המאסטר לארי פיין חיבר את "יוגה לאידיוטים". לרודמל פרס (3123-841-800) יש זוג ספרי הדרכה טובים למתחילים: "ספר היוגה לאצנים" מאת ז’אן קואץ’, ו"איך להשתמש ביוגה" מאת מירה מטה. ניתן גם ללמוד את התנוחות מקלטת הדרכה או קלטת וידיאו. אתר האינטרנט שלנו מונה מספר קלטות כאלה, ו"מגזין היוגה" סוקר את המצגות החדשות האחרונות.
ש: האם אני יכול עדיין לתרגל את התנוחות אם יש לי בעיה פיסית?
ת: כמעט כל אחד יכול לתרגל את תנוחות היוגה, ללא התחשבות בגיל או יכולות פיסיות או מגבלות (בין אם הן אמיתיות או דמיוניות). אני לימדתי יוגה אנשים שלדוגמא, איבדו את ראייתם, או שמיעתם, או את השימוש ברגליהם. כמובן, שלמען הקבוצה האחרונה הזו, הצטרכתי להתאים את התבניות המסורתיות של התנוחות כך שהן יוכלו להתבצע תוך כדי ישיבה על כסא או בשכיבה על רצפה. בתי ספר רבים של יוגה מציעים כיתות שיקום או כיתות תרגול יוגה עדינה לאנשים במצבים פיסיים מגבילים זמניים או קבועים.
למרות זאת, לא כל המורים יהיו מוכנים או יהיו בעלי הכשרה לעבוד עם כל בעיה פיסית. אם אתה רוצה לתרגל את התנוחות אבל הנך מודאג מפציעה או ממצב פיסי, דאג לשוחח על כך עם המורה לפני שאתה מצטרף לכיתה. אל תתחקר יותר מדי את המורה. נסה רק להבין איזה הכשרה וניסיון יש לו/ה, והאם יש לו/ה לפחות מושג כללי לגבי מה שפגע בך, והאם היא/הוא מרגישים בנוח לעבוד אתך במסגרת כיתתית. כדאי גם לשקול, בהתאם לבעייתך, שכירת
מורה ליוגה לשיעורים פרטיים, לפחות כדי להתחיל את התרגול ברגל ימין. כמובן, צפה לשלם פי 4 או 5 יותר עבור שעור אחד-על-אחד שכזה, מאשר על שעור בקבוצה.
חשוב שברגע שתתחיל את התרגול שלך, לא תתייאש אם הדברים אינם מתקדמים לטובה באופן מיידי. תן לעצמך ולגופך הרבה זמן להסתגל לתנוחות, ולגלות את הדרכים שבהן הן עובדות, ולא עובדות, עבורך.
ש: האם כדאי שאתייעץ עם רופא לפני שאתחיל האתא יוגה?
ת: אם אין לך בעיות פיסיות רציניות, אין צורך להתייעץ עם רופא לפני תחילת תרגול האתא יוגה.
אבל תדאג לספר למורה אם יש לך מחושים או כאבים כלשהם, במיוחד בגב, בצוואר, או בברכיים, לפני שהשיעור מתחיל. האמת היא שהמורה אמור לשאול אותך קודם אם יש לך פגיעות כלשהן. אז הוא יוכל להתאים את התנוחות (או בסך הכל להימנע מתנוחות מסוימות), אם נחוץ, כדי שיהלמו את צרכיך.
בכל מקרה, אם יש לך קשיים עם לחץ הדם או שיווי משקל, אם עברת לאחרונה ניתוח (לדוגמא, בלב,עמוד השדרה, או בברכיים), אם הנך נוטל תרופות באופן סדיר, או אם מדובר באשה בהריון, רק כדי להיות בטוח, תבדוק קודם עם הרופא שלך לפני שאתה מצטרף לכיתה. בתי ספר רבים ליוגה מציעים כיתות שיקום, יוגה עדינה, ויוגה להריון, לאנשים במצבים כאלה. כדאי גם שתתקשר למורה הכיתה שאתה רוצה להתחיל. ספר לו/ה על מצבך, ותראה אם יש לו/ה רעיון איך לעבוד אתך בדרך אינטליגנטית.
ש: האם אני יכול לפגוע בעצמי תוך כדי תרגול האתא יוגה?
ת: אתה יכול לפגוע בעצמך תוך כדי חציית הרחוב.... אם אתה ממהר ולא בודק את התנועה. תלמידים כן פוגעים בעצמם תוך כדי תרגול יוגה – או לפחות תרגול התנוחות – אבל רוב הפגיעות הללו מתרחשות עקב חוסר תשומת לב או חוסר סבלנות. בד"כ אנחנו שוכחים שהתנוחות מכילות כוח עצום, שיכול לעבוד בשני כיוונים. שימוש נבון בתנוחות הוא כלי שנבחן עם הזמן לטרנספורמציה עצמית והבנה עצמית. אבל שימוש פזיז, ללא מודעות או כבוד, מגדיל למכביר את האפשרות לפגיעה .
המילה הסנסקריטית "אסאנה" (תנוחה) שאובה מהפועל "as”, שמשמעותו "לשבת", אבל גם "להיות נוכח". המילה אסאנה בעצמה מזכירה לנו ללא הרף שזה חשוב "להיות נוכח" בזמן שמתרגלים את התנוחות, להקשיב בזהירות למה שהגוף-נפש שלנו אומרים או מבקשים מאתנו בכל רגע ורגע.
ש: האם אני יכול לתרגל האתא יוגה אם יש לי שפעת או התקררות?
ת: כן, אתה יכול, אבל האם תרגיש שאתה רוצה או לא, זו שאלה אחרת לגמרי.
פטאנג’לי (יוגה סוטרה 1.3) מונה 9 מכשולים (antaraya) לתרגול יוגה, והעיכוב הראשון מתוכם הוא "מחלה"
(vyadhi). הוא מזהה שזה די קשה לתרגל כשיש לך אף דולף, שיעול יבש או כאב ראש. אם אתה באמת חולה, אז יהיה זה הכי טוב אם תיקח יום חופש ותלך למיטה. אבל אם הסימפטומים שלך מתונים, אולי תרצה לעבוד עם סידרת תרגילים משקמים שיעזרו להעמיד אותך חזרה על הרגליים.