מגיל צעיר התבלט בכישרונו ללימוד שפות, ביכולותיו הרטוריות הגבוהות וביכולתו הבלתי אמצעית ליצירת קשר של אמון עם הסובבים אותו.
בשנות השבעים קבע את משכנו בקולו הנמצאת בהימאצ'אל פאראדש, ושם גם יסד, בשנת 1981, את המכון הבינלאומי למדיטציה The International (Meditation Institute (IMI. מטרתו של IMI הינה להעמיק את המודעות האישית והשלוה הפנימית של המתרגלים באמצעות שיטות תרגול הכוללות מדיטציות ומנטרות.
מאמיניו של סואמי שיהאם מתארים אותו כאדם מואר, גורו בעל ידע רב ובעל חוש הומור יוצא דופן המביא שמחה לכל הסובבים אותו.
מטרתו העיקרית של הגורו שיהאם, היא להקנות למאמיניו את הידע של הטבע האמיתי הכולל שמחה, תחושת שחרור, ומודעות עצמית גבוהה. הידע מועבר במושגים ברורים ומעשיים המשתלבים היטב בחיי היום יום. זה שהעמיק בהבנת ה'אני' יוכל להתאים עצמו לנסיבות חיים משתנות, ללא דאגה מיותרת וללא תחושת עצבות.
טכניקת המדיטציה של סוואמי שיהאם מקרבת את המתרגל לשלב המודעות העליונה – התעוררות ההכרה. בשלב זה המאמין מתאחד עם העליון האינסופי ומתקרב להבנת מקורות החיים. סוואמי שיהאם מכנה את המדיטציה הזו בשם "Shyam Dhyaan Meditation on Space" . במדיטציה זו המודט מתחבר לחלל כחול ומואר, שבו שלל התופעות, המחשבות והרגשות מופיעים בצורה בהירה, ברורה וחופשית.
להלן מספר המלצות של סוואמי שיהאם בנושא מדיטציה: בשעת מדיטציה על המודט לשהות במצב של שלווה ושקט נפשי. אם בעת המדיטציה המודט מוטרד ממחשבות של חרדה, או באשר לטרדות החיים, עליו להניח למחשבות אלו ולתת להן לחלוף ולהיטמע. בהדרגה ההכרה מיטהרת מהפרעות היום יום ועוברת למצב של שקט, שלוה ורוגע. זוהי יכולתו המיוחדת של האדם להימצא במצב של שקט ושל שליטה עצמית. ההכרה היא כמו שמים פתוחים וחופשיים והמחשבות הן כמו ציפורים שעפות הלוך ושוב ונעלמות.
בנוסף למדיטציה מאמין סוואמי שיהאם במנטרה הגדולה: "Amaram Hum Madhuram Hum" - 'אני הוא בן אלמוות אני מבורך'. חזרה יום יומית על המנטרה תחזק את הסדהאק (התלמיד התר אחר ההארה) ותמלא אותו בכוח.
סוואמי שיהאם נחשב ליוגי אמיתי, הבקי בכל רזי היוגה: אסאנות, פראניאמה, צ'אקרות, תרגילי ריכוז ומדיטציה המשמשים כלי עבודה להכרת העצמי.
סוואמי שיהאם כתב מעל ארבעים ספרים, בחלקם תרגומים לכתבים עתיקים ובחלקם מתארים את שיטת המדיטציה שלו ודרכי תרגול לשחרור הגוף והנשמה. הוא חיבר מעל 5,000 מזמורים ופיוטים בשפת ההינדו ובאנגלית. ספריו תורגמו לשפות רבות וזכו לתפוצה רחבה.
בשנת 1986 בכנס היוגה העולמי, העניק נשיא הודו Giani Zail Singh לסוואמי שיהאם, את התואר המכובד Yog Shiromani, בעבור תרומתו בנושאים הקשורים למדיטציה ולחקר העצמי.
סוואמי שיהאם נדד ברחבי הודו והרצה בפני אלפי אנשים בכנסים, בבתי ספר ובקבוצות קטנות. הוא הוזמן להרצות באוניברסיטאות שונות בעולם וזכה להערכה רבה על פעילותו ותרומתו להפצת הידע בתחום "ידיעת העצמי".
וכך אומר הגורו סוואמי שיהאם:
"With the realization that the whole is your Self and you are the whole, an eternal current of peace, joy, and love will flow from your most delightful presence on earth"
Swami Shyam
מקורות
http://www.imicourses.com/about_swami_shyam.htm
http://www.shyamspace.com
h
ttp://en.wikipedia.org/wiki/Swami_Shyam