מורים בעידן החדש
ונקטה דסיקאצ’אר

וֶנְקָטָה דֶסִיקְאָצָ'אר, נולד 1938

במהלך חודש יוני של שנת 1938 חלם היוגי הנודע טִירוּמָאלָאי קְרִישְנַמְאָצָ'רְיָה חלום בלתי רגיל על אודות וֵדָנְטָה דֶסִיקְאָצָ'ארְיָה, אחד מגדולי המורים הרוחניים של הודו ומשורר נודע. קְרִישְנַמְאָצָ'רְיָה ידע שחלום זה, קשור ישירות לאירוע לו הוא ואשתו מחכים בקוצר רוח ובשמחה גדולה, לידתו של בנם השני. ב- 21 ליוני 1938 נולד וֶנְקָטָה דֶסִיקְאָצָ'אר. 

למרות ייחוסו המשפחתי, דֶסִיקְאָצָ'אר לא מצא עניין רב ביוגה. אביו ניסה דרכים שונות על מנת לקרבו ליוגה, החל מלבקש מבנו לתרגל אסאנות בפני מלכה של מָייסוּר, דרך תחרויות יוגה שערך, ועד לקשירת בנו בתנוחת לוטוס למשך כחצי שעה. כל הניסיונות הללו כשלו. דֶסִיקְאָצָ'אר ברח מאביו בכל פעם שנתבקש לתרגל תנוחה יוגית.

בגיל 18 החל דֶסִיקְאָצָ'אר לימודי הנדסה, אותם סיים בהצטיינות. הוא זכה במשרה נחשקת בניו-דלהי, משרה אשר תסייע בידיו לתמוך במשפחתו. הוריו הגאים שמחו בהצלחתו של בנם. אביו מעולם לא התעקש שבנו יבחר ביוגה כמקצוע. למעשה, הוא עצמו שילם מחיר כלכלי וחברתי על בחירתו זו. הוראת יוגה לא נחשבה באותם ימים כמקצוע מועדף. 

בדרכו לצפון הודו ביקר דֶסִיקְאָצָ'אר בבית הוריו לחופשה של מספר ימים, אירוע אשר שינה את מסלול חייו. ביושבו על המדרגות הקדמיות בבית הוריו תוך קריאת עיתון, עצרה מכונית ליד הבית, ואישה אירופאית בגיל העמידה יצאה מהמושב האחורי, תוך שהיא קוראת "פרופסור, פרופסור", ונתלתה בחיבוק על כתפיו של אביו אשר יצא לקראתה מהבית. הדם אזל מפניו של דֶסִיקְאָצָ'אר, באותם ימים הודים ומערביים לא התחבקו, לבטח שלא ברחוב. לאחר לכתה, שאל  דֶסִיקְאָצָ'אר את אביו לפשר הדבר, ולמד ממנו כי אישה זו מניו-זילנד חוותה מזה שנים רבות נדודי שינה. בעקבות לימוד צמוד של קְרִשְנָמָצָ'רְיָה היא הצליחה להירדם בליל אמש ולישון לילה שלם ללא עזרת תרופות, לראשונה מזה 20 שנה. באותו רגע הבין דֶסִיקְאָצָ'אר את עוצמת כוח הריפוי של אביו בפרט, ושל היוגה בכלל. אישה מערבית אמידה, אשר יכולה לקבל את הטיפול הרפואי היקר בעולם, קיבלה עזרה מאביו, האיש הפשוט שלא ידע לדבר אנגלית. באותו הרגע החליט דֶסִיקְאָצָ'אר לנטוש את הקריירה שלו ולהקדיש את חייו ללימודי יוגה. אביו לא תמך בהחלטתו זו, אך עם הזמן הבין שבנו נחוש ביותר.

לבסוף, הסכים קרישנמצ'ריה להעביר שיעורי יוגה לבנו בתנאי אחד, השיעורים יערכו בשעה שלוש ושלושים בבוקר. דֶסִיקְאָצָ'אר הסכים לדרישת אביו, אך דרש תנאי משלו, אלוהים לא יהיה מעורב בתרגולים. קרישנמצ'ריה הסכים לכבד את רצונו. דֶסִיקְאָצָ'אר חשב שאינו זקוק לשום דת. הם החלו את שיעוריהם בתרגול תנוחות ובשירת פסוקי פטאנג'לי. היות והם חיו בדירת חדר, הם העירו את כל המשפחה, וזו הוכרחה להצטרף אליהם לתרגולי בוקר. תרגולים אלו נמשכו במשך עשרים ושמונה שנים. בשנת 1967 הוזמן דסיקצ'אר בידי אביו לפגוש אישה צעירה, הייתה זו "מנאקה" אשתו המיועדת של דסיקצ'אר. הוא הסכים בו במקום להתחתן עימה והוא נשוי לה באושר עד היום, למעלה מ- 40 שנה.  

בשנת 1964 ביקש הפילוסוף הנודע ג. קרישנמורטי מקרישנמצ'ריה שילמד אותו את רזי היוגה. קרישנמורטי היה תלמיד שנים רבות של ב.ק.ס איינגר, אך עקב גילו המתקדם (שהתקרב לשבעים) החל לחוות קשיים בריאותיים ועל כן ביקש את עזרתו של קרישנמצ'ריה שנודע כמרפא גדול. קרישנמצ'ריה מינה את דסיקצ'אר להיות למורה של קרישנמורטי. השניים פיתחו קשר אמיץ והחלו לומדים ועובדים יחד בהודו ובארצות העולם. באמצעות קרישנמורטי החל דסיקצ'אר ללמד אנשים רבים מהודו ומחוצה לה כולל פוליטיקאים, ספורטאים, אומנים, מדענים ואנשי עסקים. אחד מתלמידיו ג'רארד בליץ, החל לארגן מדי שנה כינוס עולמי של מורי היוגה הגדולים מכל הזרמים השונים. במהלך אחד הכינוסים הללו הבחין דסיקצ'אר, כי כל שאר המורים מלמדים ללא הבחנה את אותם תרגילים לכלל אוכלוסיית התלמידים שלהם. כלומר לא משנה מה היה גילו, מינו או מצב בריאותו של התלמיד, הוא בכל מקרה קיבל את אותם תרגילים. כמו כן, מורים רבים ערבבו בשיעורי יוגה אלמנטים של מסורות הינדואיות שונות, ובכך שידרו מסר שמי שחפץ לתרגל יוגה, נדרש לאמונה בדת ההינדית.

דסיקצ'אר בחר להדגיש בשיעוריו את הסוטרות של פטאנג'אלי אשר גרס כי האמונה באלוהים (Isvara Pranidhana) הינה רק אחת מהכלים של תורת היוגה. פטאנג'אלי הדגיש כי הבחירה באמונה נתונה לחלוטין לבחירתו של התלמיד ולא של מורו. בכך פתח פטאנג'אלי את שערי היוגה בפני אנשים מכל הדתות והאמונות.

דסיקצ'אר שם דגש גדול בהוראתו על התרגילים המותאמים לכל תלמיד ותלמיד, בהתאם ליכולתו ואמונותיו. תרגילים אלו הותאמו באופן תדיר בהתאם לצרכים המשתנים של התלמיד. בכך הגשים דסיקצ'אר את עקרון הויני-יוגה של פטאנג'אלי (השימוש הנכון ביוגה), הגורס שהיוגה באה לשרת את זה המתרגל אותה.

היום דסיקצ'אר מפיץ את המורשת של אביו על ידי הפעלת המרכז של קרישנמצ'ריה ליוגה מַנְדִירָם בצֶ'נְהָאי שבהודו. במרכז מלמדים את כל השיטות אותם לימד קרישנמצ'ריה, ומתרגמים ומדפיסים את כל כתביו. דסיקצ'אר למד את כל תורת אביו, כולל הבנתו את האל. אך הוא מפריד לימודים אלו מהלימודים במרכז, על מנת להתאים את התכנים לכל אדם ואדם באשר הוא. 


מקורות
TKD Desikachar – A Tribute. Krishnamacharya Yoga Mandiram 2006
מקורות אינטרנט:
http://www.iyoga.co.il/article9.html

תגיות: