מטרת היוגה היא הכרה עצמית. כוונתה לגרום לאדם לפתור את החידה "מי אני", שתיעשה על ידי הסרת המאיה, מעטה האשליה. הידע העוסק בכך נקרא: ברהמה צ'ינטה פראנאלי. ידע עתיק זה נאסף ועובד בידי הרישי בריגהו אלפיים שנה לפני הספירה, ועל כן נקרא גם בריגהו יוגה.
ברהמה צ'ינטה פראנאלי הוא הידע שעוזר להכיר את ברהמה (אלוהים, העצמי). ברהמן - הוא האדם שהפנים את הידע של ברהמה. ברהמה צ'ינטה פראנאלי הוא התהליך שעוזר לנו לעבור את מסך האשליה ולהימצא בחיבור רוחני מתמיד, תוך שאנו שומרים את ההכרה מרוכזת באלוהים כל הזמן.
בתהליך של ברהמה צ'ינטה פראנאלי אנו לומדים לאחד בין האני הפרטי לאני העליון, לעלות מהחומר לרוח ולרדת מהרוח לחומר. הבריגהו יוגה מלמדת את האדם ליצור איזון בין חיי הרוח לעולם החומר.
כאשר אנו מאחדים בין פְּראן, סאמאן ואפּאן (פראן - אנרגיה שזורמת כלפי מעלה, סאמאן - אנרגיה שמיקומה בטבור ואחראית על העיכול, אפאן - אנרגיה שזרימתה כלפי מטה), ומשלבים את המנטרה "סוֹהאם", אנו מעוררים את אנרגיית הקונדליני. לאחר שהיוגי מצליח לעורר את האנרגיה הרדומה במרכז התחתון, המולדהאר צ'קרה, ופותח את הדלת לכניסת האנרגיה לששת הצ'קרות, הוא עולה בשלבים מצ'קרה לצ'קרה, וכל אחת מהן מקרבת אותו לאותו כוח עליון.
הנושא העיקרי ביוגה הוא השגת מצב הטראנס המדיטטיבי - סאמאדהי. מצב זה של טראנס מקודש מאפשר ליוגי, בבוא הזמן המתאים, להיכנס מחדש לגופו או להיכנס לגוף אחר ולהשלים את ייעודו ואת המשימות שנשארו לו. לחילופין, ייתכן שיעשה טראנספורמציה לעצמו אל העילאי, ובסוף התהליך ימוסס לחלוטין את תודעתו אל התודעה הטהורה. מצב מתקדם זה וההתמוססות המוחלטת של התודעה הם מה שמכנים סאמאדהי.
קורים מצבים שהיוגים יודעים את רגע המוות, וכדי לעקוף את הרגע הזה הם נכנסים לסאמאדהי וחוזרים חזרה לגוף כשחולף רגע המוות.
כתבי הבריגהו יוגה נקראים בריגהו-שאנגיטה והם כוללים חמישה ענפים נעלים:
א. בריגהו רג'ה יוגה
בימי קדם הגיעו היוגים והחכמים הנאורים להגשמת השחרור הרוחני - מוקשה - באמצעות תרגולים ממושכים שהיו ידועים רק להם. מכיוון שהתבודדו בהרים ונזקקו לעזרה חומרית כדי להתקיים בתנאים אלו, תמכו בהם בעלי המשפחות וכך יכלו להתפנות ולהקדיש את זמנם להגשמת מטרתם. בעלי המשפחות ביקשו אף הם להתפתח רוחנית, ומכיוון שהבינו היטב שאינם מסוגלים להשיג את השחרור באותה דרך, פנו למלכים ששלטו באזוריהם וביקשו את תיווכם כדי שיעלה בידם להיוודע אל הידע הדרוש לכך.
כאשר הביעו המלכים את בקשתם לפני היוגים והחכמים, הסכימו הללו לעזור להם ועיצבו דרך מיוחדת שתתאים לאורח חייה של שכבה חברתית זו. הם הורו להם תרגילים קצרים ומרוכזים, שהשפעתם חזקה ביותר ושניתן להגיע באמצעותם לשחרור עצמי אף בעת ניהול אורח חיים עמוס כבעלי משפחות. הם כינו את השיטה - ה"מלך", רג'ה, ומכאן -רג'ה יוגה - היוגה המלכותית.
רג'ה יוגה כוללת שיטות מיוחדות המקנות שליטה בהכרה על ידי ארגון ושילוב הגוף, הדיבור וההכרה בו-זמנית בעזרת תרגילים ייחודיים. תרגילים אלו מאחדים את הגוף - הפעילות הפיזית, את הדיבור – הקולות הפנימיים המסיחים את תשומת הלב של ההכרה, ואת ההכרה – אותו חלק בתוכנו שתופס את המציאות, שטבעו לקפוץ מדבר לדבר. התנוחה הפיזית מרכזת את הגוף. המנטרות או הנשימה מרכזים את הדיבור, וייצוב החושים, בעיקר העיניים, מרכז את ההכרה.
התרגול בשיטה זו גורם לאיחוד שלושת המרכיבים - גוף, דיבור והכרה - ולשליטה בהם, ובעזרתו ניתן להגיע להישגים גבוהים ביותר בשיפור בריאות הגוף, בשיפור המידות ובתיקון ההכרה בדרך חווייתית טהורה, וכל זאת כדי להגיע להגשמה עצמית בצורה פשוטה, מרוכזת ונוחה.
לנו, אנשים החיים בחברה המודרנית, אין הזמן הממושך לחיות 24 שעות בחברתו של מורה חכם או יוגי כדי לרכוש את הגיאן יוגה (היוגה של החכמה). כמו כן אין לנו הזמן הדרוש לתרגולים ממושכים, ולרוב גופנו אינו יכול לבצע תרגילים מסובכים המתוארים ב"האטה יוגה". אך באמצעות הרג'ה יוגה יכול כל אחד לרכוש דעת ולמצוא את דרכו להגשמה, ללא הגבלת גיל או נכות פיזית.
תרגילי הרג'ה יוגה עוצבו והוגשו לאנושות בידי הרישי בריגהו.
בדרך הזו, המשלבת ענפי ידע שונים, אנו משפיעים על כל הרבדים הפיזיים, הנפשיים והרוחניים באמצעות קרייה (פעולה יוגית) וקארמה. הקיבולת של המיינד אף היא משתפרת. הידע הזה מסייע בידנו ומאפשר לנו לבנות ולעצב גישה חיובית לחיים ומשמש אותנו גם להתפתחות הרוחנית. הרג'ה יוגה מוכרת לאנשים רבים, מפני שהיא בעלת חשיבות רבה בענף ה"וַאג'רָאיָאנָה" של הבודהיזם.
בשיטות הרג'ה יוגה ישנה חשיבות רבה לדברים האלה:
- הכרת הטבע של הגוף החיצוני והחושים החיצוניים (סטוּל דֶה), הכרה העוזרת לנו לשפר את התנהגותנו.
- הכרת הגוף הפנימי (סוּקשמה דה) והחושים הפנימיים כדי לתקן ולהשלים את גישתנו.
- הכרת ה"אני" הגבוה.
כל אלה עוזרים לנו להגיע לאיזון פנימי, על פי הנאמר בארבע הוודות (הכתבים העתיקים של היוגה).
ב. בריגהו גי'וטיש - אסטרולוגיה
גי'וטיש - פירושו להאיר, להכניס אור. הארת העבר והעתיד היא בעצם ידע האסטרולוגיה.
האדם הוא היצור היחיד בעל אינטלקט. כדי לגרום לאנשים להשיג את הידע דרך חקירה, יצר אלוהים סיבות כדי לעורר את האדם לתהליך החקירה ויצר מחלות, סבל ומוות.
האדם ראה כי הכול חולף ומתכלה. העץ, סופו למות, להירקב ומותו יכול להיגרם מזיהום שלבעלי החיים לא היה מזיק כלל. הוא הבין שלכל עץ ולכל בעל חיים יש רגישות שונה.
בהיות האדם היצור המתוחכם ביותר הוא למד את סודות הטבע דרך התבוננות על עולם החי והצומח.
באופן הזה חקרו אנשים מלומדים כיצד לשמור את הגוף והנפש במצב אופטימלי ותרמו לאנושות ענפי ידע נעלים. דרך חקירת הטבע מצאו צמחי מרפא, ראו את השינויים החלים בכל הקיים ואת הקשר של השינויים הללו למחזוריות של מערכת כוכבי הלכת וכוכבי השמים. הם גילו, למשל, את ההשפעה של 15 ימי התרוקנות הירח והתמלאותו. החכמים הביטו בכוכבים וגילו את מחזור 12 החודשים, שבו משלים כדור הארץ הקפה סביב השמש. כל הידע הזה נאסף בכתובים.
הקדוש בריגהו עסק בחקר זה ומטרתו הייתה להבין את טבעו של כל דבר. הוא איגד את הידע שצבר באסטרולוגיה בכתבים המכילים חמישה ענפים חשובים הקרויים פאנץ' סונדארי:
- גאניט - חישובים מתמטיים העוזרים להבין את מיקום הכוכבים ותנועתם בהקשר לאסטרולוגיה.
- פאליט - ענף העוסק בחיזוי העתיד ומסביר חלק מהאסטרונומיה ומהאסטרולוגיה.
- האסטהא רֶקהא ויגיאן- קריאת כף יד - טביעות היד שונות בין בני האדם ולעולם לא תמצא זהות בין שני אנשים. כל כף יד ייחודית והיא מחולקת על פי הכוכבים, ולפי חלקי כף היד אפשר לראות את ההשפעות הפלאניטאריות על האדם.
- נארי גיאן- איתור וריפוי מחלות או הפרעות בעזרת הדופק.
- סאמודריקי- משמעו אוקיינוס בסנסקריט. קריאת תווי הפנים שמקורה באוקיינוס, שם התרחשה אבולוציית החיים. לפי בריגהו, הופעתו של האדם מבטאת את אישיותו.
ג. בריגהו טנטרה
פירוש המילה טנטרה: זה המשחרר מהגוף. טאנו - גוף, טרה - להשתחרר. TAN -.RAYANE ETI TANTRA
"בריגהו טנטרה היא ההיבט הטנטרי של עזרה לאנושות"
תהליך זה משחרר אותנו מהגוף. אנו דבקים בדרך ומשתחררים ממעגל הלידה והמוות.
הטנטרה היא התהליך שדרכו מגיעים למקור האנרגיה של חמשת האלמנטים (פאנץ' מהבהוט) שמהם מורכב הגוף.
על פי התפיסה הטנטרית, מרכז האנרגיה הוא בדמות האימא הקוסמית ונמצא בלבו של הטבע.
קרייה טנטרית מוגשמת בשלמותה כאשר אנו עושים פעולה יוגית ומשלבים יחד את מיקוד המיינד, חזרה על מנטרה וריכוז בבסיס - יאנטרה (צורות גיאומטריות הקשורות על פי רוב או לחמשת האלמנטים או לכוכבים או לצ'קרות).
מהי מנטרה? מאן- הכרה, טרה - להשתחרר. מנטרה היא הברה או צליל המשחרר אותנו ממגבלות ההכרה. המנטרה מכוונת אותנו לכיוון הרוחני.
השימוש במנטרה צריך להיעשות בשילוב חמשת האלמנטים כשהם מתגלמים ביאנטרות בצורות מסוימות (למשל ריבוע אלמנט האדמה).
הצ'קרות שנראות בציורים, הנפוצים בהודו ובטיבט, הן בעצם הבסיסים בתוך הגוף.
בגלל אינפורמציה לא מדויקת נוצרה לטנטרה תדמית שגויה בעולם המערבי. אך בעיקרה היא תורה סודית שרק חלק מועט ממנה נודע לאנושות. סודותיה עדיין טמונים בכתבים עתיקים.
המילה איורוודה מורכבת משתי מילים: איוס - חיים, ודה - לדעת או להשיג. איורוודה, משמעותה אם כן "מדע החיים" או "המדע המקנה את הידע על החיים". הרפואה המודרנית מטפלת באי סדרים שנוצרים בגוף, ואילו האיורוודה עוסקת במניעת המחלות. הפילוסופיה האיורוודית אינה רואה את גוף האדם כמכונה בלבד אלא כתשלובת חיה של גוף, נפש ורוח וגם נותנת את הדעת ליקום שאנו חיים בו ולאלמנטים המרכיבים את הבריאה. האיורוודה מלמדת כיצד לקיים איזון בין גוף, נפש ורוח ובין העולם החיצוני והעולם הפנימי, בעזרת אורח חיים נכון.
שיטה זו נעזרת בטיפולים מסוגים שונים, מתרופות ועד עיסויים, תרגילי יוגה לפי טיפוסים (אלמנטים דומיננטיים) ותהליכים לניקוי רעלים.
ההנחה המרכזית באיורוודה היא כי הכול מאוחד, וכל דבר מתקיים ביחס למשהו אחר ולא בפני עצמו בלבד. לכן מטרת הטיפול היא להביא מחדש להרמוניה ולאיזון בין ההיבטים השונים של החיים.
ה. מדע המונדאן
הענף האחרון של הבריגהו יוגה עוסק בהקניית ידע והבנת המהות של כל דבר ביקום על ידי ריכוז.