הרישי בריגהו

מהארישי בריגהו

מָהָארִישי בְּרִיגהוּ היה אחד משבעת הקדושים הדגולים, ה'סָאפְּטָה רישים', בהודו העתיקה. נאמר עליו כי נברא על פי משאלתו של ברהמה[1] על מנת לסייע במלאכת הבריאה. בריגהו נחשב למאסטר של ידע הברהמה. הוא זה שנתן את ידע האסטרונומיה, האסטרולוגיה, הנומרולוגיה, הברהמה וידיה וקריאת כף היד. העבודה שפרסמה את שמו בעולם כולו, הייתה עבודתו המופלאה באסטרולוגיה. מהרישי בריגהו מצא נוסחה המאפשרת לנבא את מפת גורלו של כל אדם ואדם מראש. הוא היה העורך הראשון של האסטרולוגיה הנבואית ומחברה של ה'בריגהו סאמהיטה' - הקלאסיקה האסטרולוגית הוודית (ג'יוטיש).

על פי כתב המאנוסמירטי[2], בריגהו היה בן ארצו וחי בזמנו של מאנו, שעל פי ההינדואיזם נחשב לאביה של האנושות. האשראם של בריגהו שכן על גדות נהר הוואדהוסרת, במדינה הוודית בראהמאהוואראטה[3]. בריגהו היה נשוי לקְהיָאטי, בתו של דָאקְשָה[4], ממנה היו לו שני בנים - דְהָאטָה ווִידְהָאטָה. בתו, שְרי (לָאקְשְמִי), היתה נשואה ללורד וִישְנוּ[5](נָארָאיָאנָה). היה לו בן נוסף, המוכר יותר מאשר בריגהו עצמו, ושמו היה שוּקְרָה[6]. הקדוש צְ'יָאוָואנָה[7] נחשב אף הוא לבנו של בריגהו.

בשל חשיבותו הרבה של הרישי בריגהו, נרקמו אגדות וסיפורים רבים סביב דמותו. אחת האגדות מספרת, כי הוא נולד מתוך אש. גופו היה חרוך, אך אור הידע גרם לו לזרוח כמו האש עצמה. עוד מספרים כי מאחר שהיה מלומד מאוד, היה קשה לרצות את האגו שלו וכי היה מאד אנוכי. האגדה הידועה ביותר שנקשרה לשמו של בריגהו היא מבחן הטרימורטי[8].

 

מבחן הטרימורטי

הטְרִימוּרְטִי
קדושים רבים נאספו על גדות הנהר סרסוואטי על מנת להשתתף בטקס היָאגְנָה [9] הגדול שנערך באותה העת. מהרישי בריגהו נכח שם אף הוא. הקדושים הדגולים ואנשי הרוח כולם התלבטו, ללא הועיל, בשאלה, מי מבין השלושה - לורד ווישנו, ברהמה ושיווה[10] הוא הנעלה מכולם ולמי עליהם להציע את פירות היאגנה. מאחר שלא הצליחו להגיע להכרעה, הוחלט כי מהרישי בריגהו יבחן את שלוש הישויות האלוהיות ויחליט מי מהן היא הראויה מכולן.
ראשית, הגיע בריגהו למקום משכנו של ברהמה בברהמה לוקה[11]. כאשר ראה את לורד ברהמה, הפגין כלפיו מהרישי, במכוון, יחס של זלזול ושל חוסר כבוד. לורד ברהמה התרגז מאד ורצה להעניש אותו, אך אשתו, סראסוואטי, עצרה את בעלה והצילה את חייו של בריגהו. זועם מתגובתו של ברהמה, קילל אותו בריגהו, בכך שאיש לא יעבוד אותו בעידן הקאלי יוגה[12].
בהמשך, הלך מהרישי בריגהו לבקר את לורד שיווה בקאילאש פארוואט[13]. כאשר הגיע לשם, עצר אותו נאנדי [14] מלהיכנס פנימה, שכן באותה העת שיווה ופארוואטי תינו אהבים. בריגהו הזועם, קילל את לורד שיווה, כי יעבדו אותו רק בצורה של לינגה, צורה של אבר מין זכרי.
לבסוף, על מנת לבחון את לורד ווישנו, הגיע מהרישי לוואיאקונט דהאמה[15]. הוא נכנס לדהאמה ללא רשותו של לורד ווישנו וראה כי ווישנו ישן. מהרישי הורה לו להתעורר, אך לורד ווישנו ישן שינה עמוקה ולא שמע את קריאותיו. כאשר ראה בריגהו כי לורד ווישנו אינו מגיב, בעט בחזהו. עוצמת הבעיטה של בריגהו הותירה את טביעת כף רגלו על חזהו של ווישנו וטביעת רגל זו ידועה עד היום כ"שריוואטסה[16]". לורד ווישנו התעורר מהמכה, וכאשר חדרה ההבנה להכרתו כי מהרישי בריגהו בעט בו ברגלו, הוא שאל  אותו בחרדה "מהרישי, האם כף רגלך נפגעה? החזה שלי חזק מאוד וכף רגלך כה עדינה". כאשר נוכח בעדינותו ובענוונותו של לורד ווישנו, נמלא בריגהו שביעות רצון והצהיר עליו כי הוא הראוי ביותר מבין שלוש הישויות האלוהיות. אך באותה העת, מהא לאקשמי, אלת השגשוג והרווחה ואשתו של לורד ווישנו, נכחה אף היא בדהאמה והייתה עדה לאירוע כולו. היא לא יכולה הייתה לשאת את חוסר הכבוד אותו הפגין מהרישי בריגהו כלפי לורד ווישנו ועל כן קיללה אותו ואת שאר הברהמינים, כי לעולם לא תפקוד אותם ולפיכך יחיו בעוני ובחוסר כל. כאשר שמע את קללתה של מהא לקשמי, סיפר לה מהרישי על מטרת ביקורו האמיתית. מהא לקשמי אמרה לבריגהו כי אין ביכולתה לבטל את הקללה, אך הבטיחה לו, כי ברהמין שיסגוד ללורד ווישנו ישוחרר ממנה.
מששמעו הקדושים את תיאור עלילותיו של בריגהו, גערו בו ואמרו: "מי הוא אתה שתבחן את השילוש הקדוש? כיצד זה יכולת לחדור כך אל פרטיותם וכיצד זה העזת לקלל את האלים, אשר בחסדם הגדול העניקו לך מטובם והפכו את שמך למהולל כל כך? ראה, כי למרות שנהגת ביהירות שאין להעלותה על הדעת, הבליגו האלים והפגינו כלפיך יחס של טוב לב וחמלה, על אף שיכלו לשרוף אותך בהבזק מבט."
רק אז הבין מהרישי בריגהו עד כמה יהיר היה וכי המעלה הגדולה ביותר היא להיות משוחרר מגאווה, יהירות ושחצנות. הוא התחנן לאלים שיסלחו לו והם, בראותם כי הבין את טעותו, שמחו לברך אותו. 
על פי התיאולוגיה ההינדית, לאחר תקרית זו, של מבחן האלים, החליט מהרישי בריגהו לכתוב את ספר האסטרולוגיה המפורסם שלו "הבריגהו סמהיטה" על מנת לסייע לברהמינים להרוויח את לחמם. 

 

ה'בריגהו סאמהיטה'

כתבי הבריגהו סאמהיטה

הבריגהו סמהיטה נחשב לספר הראשון מסוגו בתחום האסטרולוגיה. מהרישי בריגהו אסף מפות לידה, כתב תחזיות למחזורי חיים שלמים וליקט אותן יחדיו. בחיבור זה נכתבו כ-5 מיליון הורוסקופים המנבאים את גורלה של כל ישות בעולם. הם התבססו על מיקומם של השמש, הירח וכוכבי הלכת מרקורי, ונוס, מארס, יופיטר, שבתאי, רָאהוּ (הקצה הצפוני של הירח) וקֶטוּ (הקצה הדרומי של הירח). לאחר מכן התאים מהארישי בריגהו את תחזיותיו לסוגי הורוסקופים שונים, שחוברו על ידו בעזרתו של לורד גָאנֶשָה[17], ונכתבו באופן מקוצר ומדויק. על פי מסורת עממית רווחת, רק מאית מתוכם שרדו עד ימינו. ה'בריגהו סאמהיטה' מתוארכת לתקופה הוודית, למרות שההוכחות הקיימות מצביעות על כך שמדובר בחיבור שנאסף לאורך תקופה על ידי מספר תלמידים של מהארישי בריגהו.
 
סביב דמותו של מהרישי בריגהו נטוו עוד אגדות וסיפורים רבים. בריגהו היה אחד הרישים הגדולים ביותר שהיו להודו. הוא מוזכר בכתבי קודש רבים ואף בבהגווד גיטה:

 

"מבין כל הרישים אני הוא בריגהו.

מבין כל המילים אני הוא אום, המילה המסמלת את הנצח.

מבין התפילות אני התפילה שבשתיקה,

ומבין העצמים היציבים אני הוא ההימאלאיה".

 

(בהגוואדגיטה, פרק 10, פסוק 25)

 

[1] ברהמה ((brahm-brahma האל הראשון בשלישית האלים ההינדים, הכוללת גם את וישנו, ואת שיווה. ברהמה הוא כוח האלוהות האחראי על הבריאה, וישנו אחראי על שימור הבריאה ושיווה על ההרס.

[2] מנוסמריטי הספר הראשון שנכתב על החוק העולמי, העוסק בהתנהגות החברתית והמוסרית של האדם. מנוסמריטי שייך לקטגורית הכתבים הקדושים ההינדים, אך יחד עם זאת אינו מהווה סמכות כמו הוודות או האופנישדות.

[3] בראהמאהוואראטה במאנוסמריטי מתוארת בראהמאהוואראטה כאזור השוכן בין שני הנהרות סאראסוואטי ודרישאדוואטי בהודו. האזור מתואר כ"אדמת קודש" וכ"משכנם של האלים", וכי כל מי שנולד בו, הוא בעל לב והכרה טובים.

[4] דאקשה על פי המיתולוגיה ההינדית, דאקשה היה אחד מבניו של הלורד ברהמה, הוא יצר אותו לאחר שיצר את עשרת המסייעים למעשה הבריאה (מאנאס פוטרס), ביניהם הקדוש בריגהו. דאקשה נודע כמלך רב עוצמה.

[5] וישנו אחד משלושת האלים החשובים בהינדואיזם, יחד עם שיווה וברהמה. וישנו נודע בתפקידו כמשמר הבריאה, ומשמעות שמו היא "הנצחי".

[6] שוקרה בנו של בריגהו, נחשב לגורו של האלים ושל השדים.

[7] צְ'יָאוָואנָה רישי ידוע מהמיתולוגיה ההינדית. הוא היה בנו של בריגהו ועל פי המהאבהאראתה, היה בעל כוחות מיוחדים: הוא הצליח להחזיר את נעוריו, לברוא שדים שילחמו בשבילו וכן הלאה.

[8] טרימורטי שלוש הישויות האלוהיות בהינודואיזם בהן מתגלמות האיכויות הקוסמיות של בריאה, שימור והרס. הבריאה מיוחסת לבראהמה, השימור מיוחס לוישנו וההרס מיוחס לשיווה. 

[9טקסי יאגנה טקסים מורכבים ורבי השפעה הכוללים הגשת מנחות לאלים.

[10] שיווה אחד האלים החשובים ביותר במיתולוגיה ההינדית. מבין הטרימורטי, שיווה הוא האחראי על ההרס ועל הבריאה מחדש של העולם.

[11] לוקה (Loka) עולם, יקום, סביבת מגורים טבעית. ברהמה לוקה - מקום משכנו השמיימי של בראהמה.

[12] קאלי יוגה על פי הפילוסופיה של היוגה, מעגל היצירה וההתפרקות חוזר על עצמו עד אין סוף והוא מורכב ממעגלי זמן נרחבים. אחד המעגלים נקרא "העידן הגדול" והוא מורכב מארבעה עידנים מעגליים הקרויים Yuga. העידנים מתאפיינים בהחמרה של הסדר המוסרי מעידן לעידן. כיום מצויה האנושות בעידן הרביעי, המכונה Kali-Yuga, והוא נחשב לעידן החשוך ביותר.

[13] קאילאש פארוואט הר קדוש בהימליה, הנחשב לביתו של האל שיווה.

[14] נאנדי השור הלבן עליו רוכב האל שיווה. 

[15] ואיקונט דהמה משכנו של האל וישנו.

[16] שריוואטסה הסמל המוטבע על חזהו של הלורד וישנו. משמעות השם היא "הנאהב על ידי הקדושה" (שרי לקשמי), נהוג לחשוב כי סמל זה מוטבע במקום בו שוכנת בת זוגו של וישנו, האלה לאקשמי. 

[17] גַאנֶש או גַנֶשַה אל האחראי על מכשולים ועל הסרתם וגם על רווחה, שגשוג והצלחה. על פי המסורת הוא בנם של שיווה ופרווטי ובעליהן של בהרטי, רידהי וסידהי. באמנות הוא מתואר כאיש שמן, לרוב צהוב או אדום, שלו ארבע ידיים וראש של פיל בעל חט אחד שלם ואילו השני חסר או שבור. כלי הרכב שלו הוא עכבר.

 

לקריאה נוספת באתר

מהי בריגהו יוגה
בריגהו יוגה - ברהמה צ'ינטה פרנאלי
שרי סודהיר רנג'אן בהדורי

 

מקורות
http://hinduonline.co/HinduReligion/Saints/Bhrigu.html
http://www.sushmajee.com/biographies/bio-B/bhrigu.htm
http://en.wikipedia.org/wiki/Bhrigus
http://www.srichinmoy.org/resources/library/stories/puranas/bhrighu
https://harekrishnarevolution.wordpress.com/2012/11/04/who-is-the-greatest-brahma-vishnu-or-shiva/

תגיות: