פירוש המילה אסאנה הוא תנוחה. אסאנות היוגה הן אמנות המחברת בין גוף נפש ורוח דרך תנוחת הגוף. האתה יוגים גילו תנוחות מסוימות הפותחות חסימות לאורך מסלולי אנרגיה ומעוררות מרכזי אנרגיה. הם גילו כי דרך תרגול זה הם יכולים לשלוט בהכרה ובאנרגיה בגוף. לפי האגדה ניסה האל שיווה (מקור הידע של האתה יוגה) 84,000 אסאנות על מנת לבדוק אלו הם תרגילי הגוף המתאימים ביותר לשמירת בריאותו של האדם ולפיתוח רמה גבוה של התבוננות וידיעה עצמית. כיום משתמשים בעיקר ב- 84 מצבי גוף, שמתוכם ישנם בין עשרים לשלושים מצבי גוף עיקריים.
היוגים למדו אסאנות כדי להגיע למצב שבו ההכרה והחושים שקטים ומכונסים כך שהאמת שנמצאת בפנים יכולה להתגלות.
המטרות בתרגול האסאנות
א. סילוק מחלות
לאסאנות יש כוח ריפוי והן משמשות כעין רפואה מונעת. מחלה היא המכשול הראשון בדרך רוחנית ובחיים בכלל.
תנוחות היוגה נעשות לאט וללא מאמץ. התנוחות משפיעות לטובה על:
1. מחזור הדם.
2. בלוטות הפרשה פנימיות.
3. איברים פנימיים.
מטרת התנוחות היא להגביר את מחזור הדם הדואג להעברת המזון מאברי העיכול אל הרקמות. מחמת התנועות והפיתול של הפרקים השונים נמשכים ונמתחים גם כלי הדם והדם מתחלק באופן שווה לכל חלק של הגוף. כמו כן מכוונים את זרימת הדם גם בעזרת כוח הכובד כמו בעמידת נר למשל.
היוגים כבר ידעו לפני הרבה שנים על חשיבותם של בלוטות ההפרשה הפנימיות (צבר של תאים המפרישות הורמונים, שליחים ישירות לדם) והמליצו על תרגילים עבורם. תנוחות היוגה משפיעות על בלוטות ההפרשה וישנם תרגילים לחיזוק הבלוטות השונות.
ההורמונים משפיעים בשלושה תחומים: שמירה על יציבות הסביבה הפנימית, ויסות ההתפתחות והגדילה, ויסות פעילותם של מערכת העצבים המרכזית והאוטונומית והשפעה על דפוסי התנהגות מיוחדים.
ב. סילוק כבדות מהגוף
אחרי תרגול אסאנות הגוף מרגיש קל. גוף כבד מרגיש עצל והוא חסר חיוניות.
ג. השקטת הגוף
היוגים ידעו שיש קשר הדוק בין הגוף וההכרה. אחד הדברים שמפזרים את ההכרה הוא חוסר שקט גופני. אם מצליחים להשתלט על הגוף אזי משפיעים על ההכרה.
ד. שחרור חסימות אנרגטיות
האסאנות פותחות חסימות שדרכן זורמת אנרגיית החיים.
היוגים אינם מתייחסים אל הגוף רק בהיבט הפיסי. לפי השיטה היוגית קיימים גם גופים מעודנים יותר, כפי שמוסבר בפרק על מבנה האדם. בתוך הגוף האסטראלי קיימים מסלולי אנרגיה בדומה לכלי הדם הפרושים בגוף הפיסי. כדי שהאדם יהיה בריא חייבת האנרגיה לזרום דרך אפיקים אלה (Suwarpananda, 1982 ). לפי השיטה היוגית קיימים 72,000 נאדים או מסלולי אנרגיה. מתוך מספר עצום זה של נאדים קיימים 14 מסלולים עיקריים. שלושה מסלולים ראשיים הידועים בשמותיהם אידה (השמאלי, ירח), פינגלה (הימני, שמש). ושושומנה (המרכזי, האש). היוגים למדו להפעיל את הנאדים בעזרת ארבעה סוגי תרגולים.
ה. שמירה על גמישות
בתנוחות היוגה אנו שומרים על גמישות הגוף בעזרת תרגילים המותחים את השרירים השונים בכיוונים שונים. התרגילים העיקריים ביוגה מגמישים את כל הגוף, כשהדגש הוא על עמוד השדרה. גמישות השרירים ממלאת תפקיד חשוב בשמירה על נעורי הגוף ורבים ממתרגלי היוגה שומרים על גוף גמיש גם בגילאים מבוגרים מאוד.
האסאנות בשיעורים לחינוך המיוחד מבוססות על האסאנות הקלאסיות של היוגה, אך ניתנות בווריאציות המתאימות לרמות שונות של מוגבלות.
מקורות עיקריים
ס. סוורפננדה (1997).
מקורות נוספים
אור על יוגה ,ב.ק.ס. איינגאר.
יוגה ובריאות, ס. ייסודיאן, א. הייך.