ראשיתם של מצבי הגוף של היוגא, הנקראים אסנות, נעלמת בערפל של אגדות הודיות קדומות. לפי האגדה ניסה האל שיווא 84.000 מצבי גוף ואופני ישיבה על מנת לבדוק אילו הם תרגילי הגוף המתאימים לשמירת בריאות האדם ולפיתוח רמה גבוהה של התבוננות וידיעה עצמית. ממצבים אלה משתמשים היום בשמונים וארבע ומספר האסנות המשמשות לשמירת או להחזרת הבריאות הוא בין עשרים לשלושים. האסנות האלה, שמקורן אינו האל שיווא דווקא, פותחו על ידי חכמי הודו הגדולים – הרישים והמאהארישים - שהם יוגים בעלי רמה גבוהה יותר, השולטים בידיעות פיזיולוגיות ופיסיקאליות מפליאות, "על-טבעיות" לפי הדיבור. במשך אלפי שנים גובשו האסנות לצורתן היום. לפני שבעים או אף חמישים שנה היו אנשי המדע המערביים מתייחסים לסדרת האסנות כאל דבר שבאמונה תפלה. אולם כיום כפי שראיתי, יכיר אף אירופאי ספקן המעוניין במקצת בבריאותו, בחשיבות היוצאת מן הכלל של מצבי הגוף האלה, במיוחד לאחר שהשפעתן הוכחה בניסויים שנערכו על ידי באי כוח מודרניים ביותר של מדע הרפואה המערבי.
מלבד המצבים ששימושם בעיקר לשם השתקעות ומחשבה, הנקראים ישיבות היוגי, המשמשים גם לבצוע נוח של פראנא-יאמא ותרגילי מודרא (תרגילים להתמדה וריכוז המחשבה), הרי שתרגילי הגוף, הנקראים אסנות הם בעלי השפעה ברוכה ביותר על האורגניזם. אי אפשר להפריז בשבחם של המצבים הגופניים כשאנו מתארים את השפעתם העל-טבעית כמעט על האורגניזם של האדם, ואת תפקידם בשמירת כוח וקידום הבריאות. רק בזמן האחרון הצליחו מכוני המחקר ההודיים ליוגא בשיתוף עם חוקרי רפואה אירופאיים בעלי שם, לפענח את הסודות של האסנות ההודיות.
עיקרון ידוע בפיזיולוגיה הוא, כי בריאות גוף האדם תלויה במצב התאים והרקמות. בריאות הרקמות דורשת:
1. קבלת מזון קבועה ופעולה תקינה של בלוטות ההפרשה הפנימית (אנדוקרינית).
2. הוצאה מהירה ויסודית של פסולת ומשקעים מתוך האורגניזם.
3. פעולה תקינה ושלמה של מערכת העצבים.
לכן ברור שמערכות העיכול ומחזור הדם צריכות להיות במצב מושלם, כדי שתוכלנה לספק לרקמות פרוטאין, סוכר, שומן, מלחים וחמרים חשובים אחרים. נבדוק עתה השפעת האסנות על אברי העיכול ומחזור הדם.
נתבונן תחילה בהשפעת האסנות על מערכת העיכול. אברי העיכול: הקיבה, המעי הדק, בלוטת הפנקריאס (הלבלב), הכבד, וכו' נמצאים בחלל הבטן הנשען למטה על האגן ואשר מוחזק מכל הצדדים על ידי שרירים חזקים. הטבע דאג לכך, שאברים אלה יקבלו על ידי ירידתה ועלייתה של הסרעפת בשעת הנשימה עיסוי עדין וקבוע. זה מועיל לפעולתם. בכל דקה מקבלים אברי העיכול, אוטומטית, בין 14 ל – 15 עיסויים שהם הכרחיים לשמירת הבריאות.כבר נאמר בפרק על בקרת הנשימה, כי תושבי הערים הציויליזטוריים אינם יודעים לנשום בצורה נאותה. פירוש הדבר, כי נשימתם כה מנוונת ושרירי הבטן כה רפים, כך שהעיסוי הבלתי מספיק של איברי העיכול גורם להפרעה בהפרשת חומצת הקיבה. התוצאה היא הפרעת עיכול ולעיתים קרובות מחלות קיבה רציניות. תרגיל הפראנא-יאמא לבדו איננו מספיק עבור אנשים שנשימתם לקויה ושרירי בטנם מנוונים. האסנות מספקות לאיברים האלה לא רק עיסוי חיצוני, כי אם דואגים להם להתעמלות פנימית יחידה במינה, שאין דומה לה בשיטת ספורט כלשהי בעולם.
עיקרון מוסכם בתורת הרפואה הוא שהשרירים יכולים לשמור על עצמתם וגמישותם, אם הם נאלצים לבצע תנועות של התכווצות ושל מתיחה. מבין האסנות התרגילים בהוג'נגאסנא, סאלאבהאסנא, דהאנוראסנא הם מן התרגילים המצויינים ביותר למתיחת שרירי הבטן ולכיווץ שרירי הגב. מאידך מכווצים את שרירי הבטן ומותחים את שרירי הגב התרגילים יוגא-מודרא, פסטשימוטאנא, פאדאהאסטאסנא והאלאסאנא. ואקראסנא וארדהא-מטסיאנדראסנא מאמנים את שרירי הבטן הצדדיים. סאלאבהאסנא הוא התרגיל המושלם ביותר עבור הריאות ושרירי הגב.
יפי תרגילי היוגא מופיע ביתר בהירות באסנות אודדיאנא ונאולי. למרות שאלה השניים הם מן האסנות הקשות ביותר, הרי כדאי להשקיע כל מאמץ לשם לימודם, כי הם בעלי השפעה מפליאה ביותר הן על שרירי הבטן והן על האיברים הפנימיים. הראשון מעסה את השריריים החיצוניים והפנימיים בכיוון מאונך, השני עושה פעולה זאת לצדדים. אולם עוצמת שרירי הבטן חשובה לא רק לשם עיסוי קבוע של האיבריים הפנימיים, כי אם גם כדי להחזיק את האיברים האלה במקומם הנכון בתוך חלל הבטן. האיברים האלה תלויים באופן חופשי בתוך חלל הבטן או קשורים לדופן האחורי בצורה קלה. לכן דרושה תמיכה חזקה מלפנים, כדי למנוע תזוזתם (ירידת הקיבה, המעיים, הכליות, הרחם וכו'). תרגילי ועמידות היוגא אינם שומרים רק על גמישות שרירי הבטן והאיברים שבחלל הבטן על ידי העיסויים האוטומטיים, כי אם עוזרים גם להחזיק איברים אלה במקומם הנכון.
מחזור הדם דואג להעברת המזון מאברי העיכול אל הרקמות. לכן מערכת מחזור בריאה בעלת חשיבות ראשונית היא. האיבר החשוב ביותר במערכת המחזור הוא הלב, שהוא בעל השריר החזק ביותר, כפי שאנו יודעים היטב. אפילו את שרירי הלב אפשר לעשות חזקים יותר ובעלי כוח התנגדות רב יותר באמצעות תרגילי יוגא. אודדיאנה ונאולי מעסים את הלב מלמטה על ידי הרמת הדיאפרגמה. צריך לזכור כאן, שאפשר להחזיק שריר במצב מושלם ביותר, כאשר מפעילים עליו לחצים משתנים. אמנם הלב נמצא במדיאסטינום (הבינה) וכל עליה או ירידה בלחץ שם משפיעים עליו כמובן. תרגילי בהוג'אנגאסנא, סאלאבהאסנא, דהאנוראסנא, סרואנגאסנא, ויפאריטא-קאראני והאלאסנה כולם משפיעים על הלב לחצים משתנים בחלק הראשון של התרגיל, וכך הם מקדמים את בריאות איברי מחזור הדם.
מכל איברי מחזור הדם – הוורידים הם החלשים ביותר. ולמרות זאת תפקידם לאסוף את הדם מכל חלקי הגוף השונים ולהובילו בחזרה אל הלב נגד כוח הכובד. עבודה זאת "במעלה ההר" מאמצת ביותר את הדפנות החלשות של הורידים. וזאת סיבת התלונות המרובות על "ורידים תפוחים". לוורידים דרושה עזרה חיצונית אף יותר מאשר לאיברים אחרים של המחזור. כבר לפני אלפי שנים ידעו חכמי הודו ומוריה שאפשר לחזק את כל הדם על ידי תרגילים כמו סירשאסאנא, סרואנגאסנא, וויפאריטא-קאראני, אשר בגלל מצב הגוף ההפוך מאפשרים לדם לזרום חזרה אל הלב ללא מאמץ. תרגילים אלה, המקטינים את הלחץ על הוורידים במשך כמה דקות בכל יום, מאריכים את חיי הוורידים במידה ניכרת. השפעתם מפליאה, המנוחה הקצרה, שכלי דם אלה זוכים לה במשך האימון באסנות, מספיקה לגמרי לשם התחדשותם. בעזרת תרגילי אסנות יום-יומיים במשך כמה דקות אפשר לרפא אפילו ורידים תפוחים. אין זה כה בלתי סביר, כפי שאולי נדמה, אם נזכור את כושר ההסתגלות וההתחדשות העצום של האורגניזם, אשר ניתנים לו תנאי חיים בריאים. יתר על כן אסור לשכוח את ההזנה הנאותה של הרקמות וקליטת החמצן. כבר דברנו בפרקים על הנשימה, על הגברת מחזור החמצן על ידי תרגילי ריאה ועל השפעתם המעוררת והמאריכה חיים. נזכור נא בקשר לכך, כי על ידי התעמלות באסנות היוגא הולכים ומתחזקים שרירי בית החזה, והתוצאות של פראנא-יאמא משולבת עם אסנות, הן מובנות עוד יותר. סאלאבהאסנא היא תמצית של התעמלות מושלמת לריאה, ומסיבה זו קוראים לה גם "פראנא-יאמא-אסנא". בתרגיל סאלאבהאסנא צריך לשאוף את האויר עמוק ולהחזיקו תחת לחץ הריאה במשך שניות אחדות עד לסיום התרגיל. על ידי הסאלאבהאסנא, שתים או שלוש פעמים בכל יום, אף התא הקטן והרחוק ביותר של הריאה ישופר ויתחזק בריתמוס האדיר של הנשימה.
לאסנות השפעה מטהרת על דרכי הנשימה, ולכן משלימים מצבי גוף מסוימים את הפראנא-יאמא. במקרים רבים מונעים הם מאיתנו דלקת-השקדים או נזלת. סרואנגאסנא, ויפאריטא-קאראני, מאטסיאסנא, ג'יואבאנדהא וסימהאמודרא הם אמצעי מניעה נהדרים בראשיתה של דלקת שקדים ואף מרפאים נזלת.
בריאות הרקמות ובו בזמן של כל אורגניזם האדם תלויה לא רק בהגנה נאותה ושיטתית, כי אם גם – כפי שהערנו בתחילת פרק זה – בפעולתן המושלמת של בלוטות ההפרשה הפנימית. בלוטת התריס, הבלוטה התת-מוחית, יתרת הכליה, בלוטות המין וכו' הן בלוטות ההפרשה הפנימית החשובות ביותר של גוף האדם. פעולה בלתי סדירה או לקויה של כל אחת מבלוטות אלה יכולה לגרום למחלות חמורות ביותר. האסנות הבאות מתאימות במיוחד לשמירת בריאות בלוטת התריס: סרואנגאסנא, ויפאריטא-קאראני, מאטסיאסנא, ג'יואבאנדהא וסימהאמודרא. הבלוטה התת-מוחית ובלוטת האיצטרובל מושפעות לטובה על ידי סארואנגאסנא, ובלוטת המין על ידי סארואנגאסנא, אודדיאנא ונאולי.
הדרישה השנייה לקיום בריאות הרקמות היא הפרשה שלמה של הפסולת: דו-תחמוצת הפחמן, חומצת השתן, שתן, צואה וזיעה. אם מסיבה כל שהיא נשארים חמרים מרעילים אלה בגוף יתר על המידה, יכולים הם לגרום לתקלות רציניות. הם יכולים להיות מופרשים ביעילות, אם איברי הנשימה, איברי הפרשת המים והעיכול פועלים ללא פגם.
כבר הזכרתי את האסנות המשפיעות לטובה על נשימה ועיכול. לבריאות הכליות דואגת אודדיאנא, נאולי, בהוג'אנגאסנא, דאנוראסנא.
התנאי השלישי לבריאות הרקמות היא הפעולה השלמה של מערכת העצבים.
החלק החשוב ביותר במערכת העצבים הוא המוח, חבל העצבים העצום בעמוד השדרה ושני קווי העצבים במערכת הסימפתיקוס. מן המוח ומעמוד השדרה מסתעפים העצבים לכל חלקי הגוף. רשת העצבים היא כה מושלמת, עד שאין כל חלק של רקמה בגוף שאיננו קשור במערכת העצבים. אם מסיבה כל שהיא לוקים העצבים, תהיה פעולת הרקמות לקויה, ואם קשר העצבים לאיזה חלק מהגוף חדל מלפעול או נהרס, הרי שחלק זה יהיה משותק. אם עצבי המעיים יהיו מנוונים, לא יפעל המעי כתיקונו והתוצאה תהיה עצירות או דלקת מעיים כרונית. אם נחתוך עצם מעצבי הפנים או אם הוא משותק, לא יוכל עוד השריר הקשור לעצב זה להתכווץ.
השיטה העתיקה של תרגילים הודיים משפיעה לטובה על מערכת העצבים, כשם שהיא משפיעה על איברי העיכול, הבלוטות של ההפרשה הפנימית ואיברי ההפרשה. סירשאסנא וויפאריטא-קאראני מתפקידם גם לספק למוח אספקת דם עשירה יותר ולהביא על ידי כך יותר חמצן לעצבים המשמשים את איברי החושים. בקשר לכך מדגישים תרגילי היוגא במיוחד את הבטן ועמוד השדרה. על ידי חיזוקו של האחרון וחיזוק שריריו מתחזקים גם העצבים העוברים בעמוד השדרה לרבות עצבי הסימפתיקוס. באופן דומה מחזקות האסנות האחרות את עצבי בית החזה, הבטן, הגב והצדדים. האסנות המתאימות מחזקות על ידי אספקת דם טרי למוח את הסגולות הרוחניות (זכרון, שמחת עבודה, יצר פעולה וכו') ועוזרות לנו להשיג שליטה עצמית. לכן ייטיבו לעשות אלה, השואפים להתאמן ביוגא רוחנית, כלומר ראג'א-יוגא, אם יתחילו אמוניהם בהאתא-יוגא.
צריך להעיר כאן שתפקיד האסנות הוא רק לשמור על אונו ובריאותו של הגוף והשרירים. הן אינן מתאימות לפתוח שרירים אדירים, אתלטיים. אדם שנוסף על בריאותו שואף גם לשרירי פלדה יוכל להשיג מטרה זו בקלות על ידי ענף אחר של יוגא הקשור לתרגילים בתנועה אטית. מנקודת מבט אירופית זו שיטה חדשה לגמרי של תרגילי שרירים, שנתארה בפרק מאוחר יותר.
התאור המלא של האסנות וההדרכה לביצוען המעשי כלולים גם הם באחד הפרקים הבאים. אולם אל נשכח, כי התעמלות האסנות דורשת תמיד מצב רוח שקט. נתחיל עבודתנו ברוח שמחה ובמחשבה בהירה. אז הכוחות המרפאים הנוצרים על ידי התרגילים לא יבוזבזו לביטול רגשות ונטיות שליליים, אלא יוכלו בלי משים להשפיע השפעתם המרגיעה, המפליאה על עצבינו. הישיבה לשם השתקעות והתבוננות שנשב בה לפני שנתחיל באסנות, מכוונת למטרה זאת. ישתדל התלמיד לשכוח בעיותיו וכל פגעי החיים פשוט על ידי הפניית מחשבותיו אל החוקים המוסריים של יאמא ושל ניאמא.
"האמן בבורא, אז תבטח גם בכוחותיך אתה! היה צודק, כן יהיו החיים צודקים כלפיך!
היה מתון בכל התגלויות חייך, אז תאריך ימים עלי אדמות! היה שלו כדיממת השחר, תבטח בעתיד, כפי שהינך בוטח בזריחת השמש. התבונן בעולם בשלווה עליזה. כי בורא העולם ומקיימו עינו השומרת פקוחה גם עליך!". במחשבות כאלה אנו יוצרים אוירה טהורה בתוך עצמנו וסביבנו ונוכל להתחיל בתרגילים.