משמעות השם מאטסיאנדרה מוזכר בהאתה יוגה פראדיפיקה כאחד מהמייסדים של ההאתא יוגה ווידה. השם קשור לסיפור הבא: האל שיווה הלך פעם לאי בודד ושם לימד את בת זוגו פרוואטי את מסתרי תורת היוגה. דג ששחה קרוב לחוף שמע את כל הסבריו בריכוז רב ונשאר ללא ניע בזמן שהאזין. שיווה שהבחין בדג ונוכח כי למד יוגה, התיז עליו מים וכך, באופן מיידי, הפך הדג ל- Matsyendra, אל הדגים. מאז היה זה Matsyendra שהפיץ את כל ידע היוגה. אסאנה זו מוקדשת לו.
בהאתא יוגה פראדיפיקה, פסוק 28, כתוב: "מאטסיאנדרה מגבירה את התיאבון על ידי ליבוי אש הקיבה. היא מכחידה מחלות איומות בגוף. כאשר מתרגלים אסאנה זו היא מעוררת את אנרגיית הקונדליני והירח נשאר יציב".
נאמר שהנשימה בנחיר הימני היא חמה והנשימה בנחיר השמאלי היא קרה. הנשימה בנחיר ימין נקראת נשימת השמש, והנאדי הימני המיוחס אליה הוא פינגלה. הנשימה בנחיר השמאלי נקראת נשימת ירח, והנאדי המיוחס אליה הוא אידה. הירח נע בתוך אידה, ומזליף את הנקטר שלו דרך כל המערכת. השמש נעה דרך פינגלה והיא מייבשת את כל המערכת, מכיוון שגוף האדם נתפס כיקום קטן.
הפרשן היוגי בראהמאנאנאדה מסביר: מעל שורש החיך ממוקם הירח המזליף תמיד את הנקטר השמימי. נקטר זה מתבזבז אם הוא מתערבב עם אש העיכול. אסאנה זו מונעת את ההתערבבות. במילים אחרות, הכח המיוצר בעצב העליון במוח מנוצל כהלכה במרכזים השונים לאורך עמוד השדרה. באותה העת משתחררת האנרגיה הכלואה בבטן לשימוש יעיל יותר.
תיאור התרגיל
שבו על העקבים.
התיישבו על צד ימין, קרבו את עקב רגל ימין לישבן קרוב ככל האפשר.
העמידו את רגל שמאל מהצד החיצוני של ברך ימין.
שאפו פנימה, הרימו ידיים לצדדים, נשפו, פתלו את הגו שמאלה. העבירו את יד ימין אל מעבר לרגל העומדת (אפשר לדחוף את ברך שמאל קצת ימינה). כיוון היד הוא לנסות ולאחוז בכף הרגל השמאלית.
העמידו את יד שמאל על הרצפה (או חבקו את הגו כך שיד שמאל תגיע לירך ימין), וסובבו את כל הגוף שמאלה תוך הקפדה על גו וראש זקופים. שמרו על הכתפיים באותו הקו.
ריכוז בעמוד השדרה במקום הלחץ, או עם הנשימה העולה והיורדת בעמוד השדרה.
נשימה בטנית, או נשימת יוגי מלאה.
השפעות התנוחה
אסאנה זו מחזקת את שרירי הגב ומונעת את קימור עמוד השדרה. ניתן לתקן בעזרתה פגמים בעמוד השדרה כאשר הם נמצאים עדיין בשלבים התחלתיים.
אסאנה זו מונעת לומבאגו (כאבי גב באיזור המותן המלווים בהתכווצויות שרירים כואבות), ואף מבריאה אותו.
ביחד עם קוברה אפשר לקרוא לתרגיל "שומר הכליות".
אספקת הדם לעצמות, לעמוד השדרה ולעצבים המסתעפים משם מתגברת למכסימום, ומחדשת נעורים בכל חלקי הגוף.
האסאנה לוחצת קלות על הבטן ומחזירה את הדם שהצטבר בה למחזור זרימה תקין. כתוצאה מהרגלי אכילה לא נכונים ואכילה בלתי פוסקת נמצאת מערכת העיכול של האדם המודרני בפעילות מתמדת. הדבר גורר ריכוז דם גבוה בקיבה ההופך אף הוא להרגל, ויתכן שעם הרחבת קירות הבטן מתרכז בה דם מיותר. אסאנה זו מחזירה למערכת העיכול את האיזון.
האסאנה מגבירה את האקטיביות של אש הקיבה, עוזרת בעיכול, מסלקת רעלים.
האסאנה עשוייה להגביר את התיאבון אך אז גם מוגבר תהליך ההטמעה. כך אנו מסוגלים לאכול פחות ולהפיק יותר מהמזון שאכלנו.
עצב הוואגוס (העצב הנודד) – סיביו מגיעים מהראש אל הבטן, סיבים תנועתיים, מעצבבים את שרירי החך וחלק משרירי הלוע. סיבים תחושתיים המעבירים תחושות ממערכת העיכול של בחילה או מלאות.
סיבים פאראסימפטטים מעצבבים את אברי החזה וחלל הבטן, המווסתים את קצב הלב ואת תנועות צינורות העיכול והפרשת מיצי העיכול ומערכת העצבים הסימפטטית, יפותלו בתנוחה זו, החל משורשיהם בצואר ועד למקלעת השמש בה מסתיים הוואגוס, ואף למטה מכך באיזור המותנית. התוצאה היא החייאת הגנגליונים במערכת האוטונומית ועוררות הדרגתית של הכוח המצוי בהם.
האסאנה מסלקת ראומטיזם מהגב ומהאגן (מחלות שיגרון – דלקת פרקים, כאבים ורגישות בשרירים ובמפרקים).
מגבלות בביצוע התנוחה
בעיות בדיסקוס, נשים בהריון מעבר לחודש שני - שלישי, אולקוס, בקע בבטן.
ביבליוגרפיה
1. דיווננדה, ס, ו.(1980). ספר היוגה השלם. ישראל: רשפים
2. יסודיאן, ס. הייך, א. (1953 ) יוגה ובריאות. ירושלים: מרכוס
3. שיבננדה (1999). יוגה המדריך השלם. תל אביב: מודן
4. שיבוג’י, (1996). הרצאות, ישראל
5. Iyengar, BKS, (1992). Light on Yoga, Calcutta: Indus
Ramacharka, Y. Hatha Yoga. London: L.N Fowler & Co.LTD .6
Satyananda, S, S.(1996). Asana Pranayama Mudra Bandha Bihar: Bihar Yoga Bharati .7
Sivananda, S.(1996),Yoga Asanas: A Divine Life Society Publication .8