האם יוגה אידיאלית לנשים?
פרק 6 מתוך הספר: "יוגה לנשים" מאת גיטה ס. איינגאר

"האישה היא יצירת הפאר של הטבע," כתב ג'ון רסקין. יופייה וחינה, כמו גם טבעהּ הרך, מעידים על כך. האישה, בעלת יופי חיצוני אבל בנוסף לו מסתתרים מאחורי דמותה הרכה והחיננית אופייה האיתן וכושר הסבולת שלה. אישה היא רכה, עדינה וגמישה, והדבר גורם לה לנוע בקלות ובחן, בניגוד לגבר שגופו נוקשה, מחוספס וחסון. היוגה תובעת גמישות עצומה ונדמה כאילו הבורא נתן לאישה יתרון כיוון שיצר את גופה כשיר ומתאים ליוגה.

אישה שונה מאוד מגבר במבנה גופה ובקומתה. שריריה רכים וקלים בהשוואה לשריריו של הגבר שהם גדולים, גסים וכבדים. מבנה השלד שלה גם הוא אינו רחב כמו זה של הגבר. יש לה הכוח לעמוד בלחצים גופניים ונפשיים במידה רבה יותר מגבר; אך אין זאת בשל כוח גופני או כושר סבולת, כי אם הודות לתכונות שנתן לה הטבע, המאפשרות לה לעמוד בכל אלה.

בנוסף, זיכה אותה הטבע באחריות להנצחת המין האנושי. עושרה של אומה ובריאותו של דור העתיד תלויים ברווחתה הגופנית והנפשית. על פי בדיקה קפדנית של התכונות המבחינות בין אישה לגבר, כלומר גופה, תפקודיה הפיזיולוגיים המשתנים ומצביה הרגשיים, עולה כי אם היא בוחרת לתרגל אָסַנות ופְּראנאיאמָה כחלק מדרך החיים שלה, הם יהיו משמעותיים ומועילים לה עוד יותר.

היוגה מסייעת לאישה למלא את משימותיה וגם לשמור על עורה, זוהרה ונשיותה. היא אינה זקוקה לאביזרי ותכשירי קוסמטיקה, כיוון שזרימת דם טובה גורמת לעורה לזהור. לא יהיה זה מוגזם לומר שתרגילי היוגה תוכננו באופן אידיאלי לסייע לה בכל המצבים והנסיבות של חיי היומיום שלה.

יוגה היא צורת תרגול אידיאלית. הפרקים באנטומיה בכתבי הצָ'רַקה  ובסוּשרוּטָה סָמְהיטא של האַיוּרווֵדָה מתארים תרגילים גופניים שמביאים תועלת באמצעות פעולות או תנועות. ביצוען הנכון, כך הם מסבירים, מביא לגוף קלילות, יכולת לעבוד, עמידות בפני מחלה ובפני אי נוחות הנגרמת על ידי חוסר איזון בין שלושת מרכיבי ונוזלי היסוד. התרגילים מעוררים את התפקוד ההרמוני של מערכות הנשימה, זרימת הדם, העיכול, העצבים, הבלוטות, איברי הרבייה והשתן וההפרשה. הכתבים הזהירו כי תרגול לא נכון גורם לנירפות, תשישות, הקאה, תפקוד לקוי של האיברים הפנימיים, יובש, דימום (פנימי), שיעול, חום והפרעות אחרות.

אָסַנות היוגה מתרגלות את כל הגוף, מקימות לתחיה את כל המערכות הפיזיולוגיות ותורמות לנפש בריאה בגוף בריא, שהרי כל אָסַנה מטפחת את הגוף ואת התודעה באופן שווה. אָסַנות ופְּראנאיאמָה עמדו במבחן הזמן משך מאות בשנים ומסייעות לכל צורכיהם של גברים ונשים המבקשים לעצמם בריאות מושלמת ואושר עילאי.

הגוף מורכב מחמישה כיסויים או מעטפות ואלו הם:

(1)  אָנַמָיה— הגוף האנטומי המורכב מעור, שרירים ועצמות הוא הכיסוי החיצוני.

(2)  פְּראנָמָיה — הגוף הפיזיולוגי המורכב ממערכות כלי הדם, הנשימה, ההפרשה, העיכול, העצבים, הבלוטות והרבייה.

(3)  מָנוֹמָיה— הגוף המנטלי או הנפשי, המורכב ממחשבות ומרגשות.

(4)   ויגְ'נאנָמָיה— הגוף האינטלקטואלי/תבונה.

(5)   אָנַנְדַמָיה— הגוף הרוחני הוא הרובד הפנימי ביותר העוטף את הנשמה.

הכיסויים/המעטפות תלויים זה בזה וחודרים זה אל זה, החל מהכסות החיצונית ועד הליבה הפנימית. במהלך ביצוע אָסַנות ופְּראנאיאמָה המטרה היא להיות מודע לכל הרבדים מהאנטומי ועד הרוחני, ולהפך.

לכל סוגי התרגול יש שני סממנים בולטים — תנועה ופעולה. אָסַנות מתרגלות את החלקים הקדמיים, האחוריים, הצדיים והפנימיים של הגוף במידה שווה, כיוון שכל תנוחה היא ישות מושלמת שבה כל חלק של הגוף ממלא תפקיד מיוחד ואין חלקים שנשכחים. תנועה היא תזוזה רצופה מתנוחה לתנוחה או ממקום למקום. האָסַנות אמנם נראות סטטיות מבחוץ אך הן גדושות בפעולה דינמית מבפנים. תוך כדי פעולות התארכות והתרחבות הנוצרות בעת ביצוע התנוחות, מתהווה טווח תנועות ופעולות מלא כגון: אופקיות, אנכיות, אלכסוניות והיקפיות. הדבר דורש מיומנות, תבונה והתאמה. כאשר האָסַנה מבוצעת נכונה ובקפידה, כל חלקי הגוף או התודעה מטופלים.

יש הבדל רב בין יוגה לבין תרגולים גופניים אחרים. האָסַנות הן פסיכו־ פיזיולוגיות, שלא כמו התרגול הפיזי שהוא חיצוני בלבד. אף על פי שהאָסַנות מפתחות את תפישת הגוף, הן גם מעוררות תפישה פנימית ומייצבות את התודעה. יוגה היא תרבות הגוף, התודעה והנשמה. בתרגול פיזי ניתן לבצע תנועות גוף בדיוק רב, ואילו ביוגה, בנוסף לדיוק, יש טיפוח של מודעות עמוקה יותר, המביאה יציבות לגוף ולתודעה.

אָסַנות מפתחות שרירים, כמו תרגול פיזי, ומסלקות נוקשות, כך שתנועות הגוף הופכות להיות חופשיות. אולם, הן מכוונות יותר אל הגוף הפיזי העדין והאיברים החיוניים מאשר אל הגוף הפיזי. הן מחזקות וממריצות איברים כמו הכבד, הטחול, המעיים, הריאות והכליות. כל אָסַנה פועלת על הגוף כולו ומהווה תרגיל חיוני המשמיד רעלנים.

מערכת העיכול היא אחת המערכות החשובות ביותר שבריאותו של הגוף כולו תלויה בה. תפקודה הלקוי מצוי בשורשיהן של מחלות רבות והאָסַנות מהוות עזרה שלא תסולא בפז בתהליך הקלתן.

תרגול אָסַנה ופְּראנאיאמָה גורם למערכת הנשימה לעבוד במיטבה ומבטיח אספקה נאותה של חמצן לדם ושיפור זרימת הדם בגוף כולו.

בלוטות ההורמונים האנדוקריניות בגופנו חשובות מאוד. הן בלוטות נטולות צנרת המפרישות הורמונים המוזרמים לגוף כולו. הפרשת ההורמונים חיונית לבריאות הגוף והנפש שלנו. אָסַנות מסוימות ממריצות את הבלוטות הללו ומבטיחות את תפקודן הנאות, ואילו אָסַנות אחרות מאזנות הפרשת־יתר של ההורמונים ושומרות על איזון בגוף.

אָסַנות ופְּראנאיאמָה מסייעות מאוד לתפקוד נאות של המוח, של העצבים ושל עמוד השדרה. המוח הוא מקום משכנם של המחשבה, ההיגיון, השינון, התפישה וההכוונה. הוא בקר התנועות הרצוניות והלא רצוניות בגופנו. הגוף והמוח פועלים בהדדיות ללא הרף בעוד הם ניצבים מול סערות החיים, הם נתונים תחת לחץ מתמשך; מוח עייף משפיע על הגוף כולו. מתח רצוף זה יוצר חרדה ודאגה, מוביל לפסיכונוירוזה, תשישות עצבים והיסטריה, ומהווה מצע למחלות פסיכונוירוטיות. אָסַנות כדוגמת שירְשאסַנה, סָרְוָואנְגאסַנה, הָלאסַנה וסֶטוּבַּנְדְהָה סָרְוָואנְגאסַנה מספקות דם טרי למוח ושומרות על דריכותו, פעלתנותו ובה בעת על מנוחתו. מכאן שהיוגה מחזיקה בסגולה הייחודית המקנה לה את היכולת להרגיע את העצבים, להשקיט את המוח ולגרום לתודעה להיות שקטה, רעננה ושלווה.

כל אחד יכול לתרגל יוגה, בכל גיל שהוא. היא מועילה מאוד למי שעברו את גיל ארבעים, אז נחלשות יכולת ההחלמה של הגוף ויכולת ההתנגדות למחלות. יוגה יוצרת אנרגיה ואוצרת אותה. יוגה גורמת לאדם להיות נמרץ ומלא חיוניות. במאמץ מזערי ביותר רוכש לו האדם תועלת מרבית.

ליוגה יש תפקיד נוסף. היא מונעת ומרפאה כאחד. שלא כמו שיטות אחרות, מטרתה היא לפתח סימטריה, קואורדינציה וסבולת בגוף. היא מפעילה את האיברים הפנימיים וגורמת להם לתפקד בהתאמה.

יוגה היא תהליך נטורופאתי של טיפול. ההתקדמות היא אטית אך ודאית. איש אינו יכול להתעלם מפיתוחיו של מדע הרפואה המודרנית. תרופות יכולות לסייע מאוד, אך יוגה יכולה להשלים את פועלו של המדע ולהאיץ את תהליך ההתאוששות גם כשנעשה שימוש בתרופה. לעתים יש לתרופות תופעות לוואי מזיקות והיוגה מסייעת לבטלן. יוגה מחזקת את מערכות ההגנה הטבעיות של הגוף הנלחמות במחלה. במקרה של מחלה כרונית, תרגול היוגה יכול לבלום את התקדמותה ואת עוצמתה. כאשר יש צורך בניתוח כירורגי, טוב לתרגל יוגה לפני הליך רפואי זה, כיוון שהיא מרפה את העצבים ואת האיברים הפנימיים ומרגיעה את הנפש. התרגול חיוני גם לאחר הניתוח כדי לסייע לריפויו המהיר של הפצע ולאזור כוחות. במקרים של תאונה, כשלא ניתן לעסוק בתרגול גופני אחר, דלתה של היוגה פתוחה בפני המתרגל.

האָסַנות מועילות מאוד למיגור עייפות, מחושים וכאבים. הן מבריאות את החולים ומסייעות לבריאים לשמור על בריאותם.

היוגה היא מתת מיוחדת לספורטאים וספורטאיות. האָסַנות יכולות לסייע לתקן תנועה שגויה של השרירים הגורמת למתיחות ולנקעים. הן משחררות את הספורטאי מלחצים ומתחים ומקנות מהירות, גמישות, כוח, סבולת וקואורדינציה לגוף כולו. כשספורטאים וספורטאיות סובלים מתשישות, הם יכולים להחזיר לעצמם את האנרגיה בעזרת תרגול אָסַנות. האָסַנות גם מגדילות את טווח התנועה שלהם.

אמנות היוגה היא ייחודית אפוא. היא יכולה להעניק הכול בהתאם לצרכיו של האדם. היא נועדה במיוחד לנשים, שבגלל האחריות המשפחתית שלהן ישמחו על האפשרות לבצע את התרגילים היוגיים הנפלאים הללו בנוחות ובפרטיות שבין כותלי ביתן.

תרגול היוגה משפיע השפעה עצומה על האופי ומחזק את האדם מוסרית ומנטלית. גישתם של מתרגלי היוגה הופכת להיות חיובית וסובלנית יותר. היוגה מבערת גאווה ואנוכיות ומחדירה ענווה וצניעות. מתרגל היוגה הופך להיות אדם מתחשב ורב הבחנה ורוכש צלילות אינטלקטואלית, שמובילה אותו למצב של הגות.

באדיבות ״לילה מוציאים לאור מה שבלב״

תגיות: