חשיפת היוגה למערב

סוואמי ויווקאננדה

פרמאהאמסה יוגאננדה

ד"ר פול ברונטון

אליזבת הייך וסלברג’אן יסודיאן

תאוס ברנארד

תאוס ברנארד - מאמר II
שיתוף ב: Whatsapp שיתוף ב: SMS
מאת: שלמה (מומי) אליאס
עריכה: עמרם בילו וגלה חפץ

תאוס ברנארד (1908-1947)תיאוס קאסימיר ברנארד היה מן הבודדים במערב, שהצליח במסע רוחני יוצא דופן, להגיע ולחוות את מדע היוגה ולהוות דוגמה ומופת לאנשים אשר תרו אחר ידע היוגה והבודהיזם הטיבטי. תיאוס ברנארד הוסמך בשנת 1937 ללאמה המערבי הראשון בטיבט, ומצא את מותו בהודו בשנת 1947 והוא בן 39 בלבד.

"הונחיתי לפני שנים רבות ללמוד הכול אך לא לקבל דבר, זאת כיוון שככל שאתפתח ואתקדם בצמיחתי הרוחנית אעבור שינוי תמידי. ואכן, לא הייתי מגובש בהבנה קבועה. תמיד עמדו בפני עומקים ואתגרים חדשים, שהתנאי לפתרונם, היה ונותר - פתיחות". (תיאוס ברנארד).

תיאוס ברנארד נולד בעיירת טומסטון שבאריזונה בדצמבר 1908. בנערותו לא גילה ברנארד כל עניין בפילוסופיה של המזרח ובתרגול היוגה, וזאת למרות שאימו, אאורורה גורדון, עסקה בריפוי אלטרנטיבי והייתה בעלת אוסף ספרים העוסקים בנושאים תיאולוגיים ובפילוסופיה של המזרח. גם דודו, פייר ברנארד, היה אחד מחלוצי הוראת היוגה בארצות הברית. אך ברנארד, כרבים מבני גילו באותה התקופה, עסק בספורט וחלם להיות ספורטאי.
נקודת המפנה חלה זמן קצר לאחר שהחל בלימודי משפטים באוניברסיטת אריזונה. במהלך לימודיו חלה תאוס בדלקת פרקים קשה שכמעט והביאה למותו. בתקופת החלמתו שארכה מספר חודשים, העבירה אותו אימו, בניגוד לעצת רופאיו, למקום הבראה מבודד בהרי אריזונה. שם הוא קיים דיאטה צמחונית חמורה ובילה את זמנו בקריאת ספרים, מתוך אוסף הספרים של אמו, העוסקים בפילוסופיה של המזרח.
הבחור הצעיר הוקסם מתרבות המזרח, כפי שהשתקפה מהספרים, ובהכרתו החלה להתעורר ההבנה כי היוגה היא הדרך אשר תביא לו מזור ותסייע לו להירפא. הדבר שעורר אותו לפי עדותו, היה המשפט שקרא באחד הספרים: "בכל אדם קיימת אנרגיה עצומה, בלתי מוגבלת, וידיעת הדרך להשגתה היא מדע היוגה".

#תאוס ברנארדבתקופת החלמתו החליט תיאוס ברנארד להתמקד בקריאת ספרות הקשורה ביוגה, והחל לחפש אחר אנשים אשר ביקרו בהודו או אשר ידעו "משהו" על היוגה. על סמך הספרות שקרא הוא החל לתרגל תנוחות גוף (אסאנות) ותרגילי נשימה (פראניאמה), ושינן לעצמו כל העת משפט אשר הותיר עליו רושם רב: "ברגע הנכון, יופיע עבורך המורה המתאים".
וכך אכן קרה. יום אחד הופיע אדם, מורה מהודו, במקום ההחלמה שבו שהה ברנארד. המורה הגיע והחל ללמד אותו תרגילי נשימה. לימים, העיד על עצמו תיאוס ברנארד, כי ראה בהופעתו של הזר "הוכחה" לכך שעליו להתרכז מאותו רגע ואילך בלימודי היוגה, ועל כן לא שאל ולא תהה כיצד הוא הגיע לפתע למקום החלמתו המבודד. מורה זה, שהיה המורה ההודי הראשון בחייו של ברנארד, הסביר לו כי הטנטרה[1] נחשפה על מנת לסייע לאדם להגיע לשחרור בעידן קשה זה של הקאלי יוגה[2]. המורה הנחה אותו לשתי סדרות של תרגילים – האחת של תרגול פיסי והאחרת של תרגול מנטאלי.   

"תרגול ועבודה עצמית יכולים להביא לך תועלת, ששום מורה לא יוכל להעניק לך. זו רק עבודה ושוב עבודה. על התרגול להיות סדיר וקבוע. התפרצות חולפת, אינטנסיבית ככל שתהיה, לא תוביל לתוצאות, בין אם ביוגה או בכל תחום אחר." (תיאוס ברנארד).

תיאוס המשיך בלימודיו, ובמקביל המשיך בתרגול היוגה. הוא תיאר כי התרגיל הראשון אותו למד היה אודיאנה באנדה ([3](Uddiyanda Bandha, וזאת בשל ההשפעות המרפאות המשמעותיות שההאתה יוגה מייחסת לו. תיאוס ברנארד החל להתכתב עם מורו ושאל אותו שאלות רבות. המורה השיב לו, כי על מנת לקבל חניכה באופן ישיר, יהיה עליו להשלים את כל התרגולים אותם קיבל.
בשנת 1934 סיים תיאוס ברנארד את לימודי המשפטים באוניברסיטת אריזונה, ובשנת 1936 סיים את לימודיו לתואר שני בפילוסופיה באוניברסיטת קולומביה. עם סיום לימודיו הגשים תיאוס את רצונו של המורה בהשלמת התרגול שקיבל, ותיאר את הרגשתו כך: "עדיין חסיתי תחת צל האמת במקום להיות נוכח בה".   

תאוס ברנארד, 1936באותה שנה גמלה בליבו ההחלטה כי הגיעה העת לנסוע למזרח (להודו ולטיבט), ובחודש ספטמבר 1936 הגשים תיאוס ברנארד את שאיפתו ונחת בכלכתא. שם חיפש ברנארד את מורהו הראשון ליוגה, שעד מהרה הסתבר לו כי הלך לעולמו זמן קצר לפני כן. ידיעה זו, לא היה בה כדי לרפות את ידיו של ברנארד, והוא חצה את הודו במטרה להכיר מקרוב את האנשים, אורחות חייהם ואמונתם. במשך מספר חודשים הוא ביקר במוזיאונים ובספריות, במקדשים ובאשראמים, ונדד מכלכתא לבומביי, מקשמיר לציילון, ועד מהרה למד תיאוס ברנארד את טכניקות ההאתה יוגה לעומקן (כולל קריות[4], מודרות[5] ובאנדהות[6]).

במהלך המסע פגש ברנארד במורהו השני, אשר התמחה בידע הטנטרה. ברנארד נחשף אז לראשונה לרזי הפילוסופיה הטאנטרית. המדריך הטאנטרי זיהה את הפוטנציאל החבוי בתלמידו, ולאחר שהעביר לו את הידע הנדרש, ייעץ לו לקבל חניכה[7] מגורו טאנטרי[8], והוסיף, כי מורים כאלה ניתן למצוא בעיקר בטיבט.

רעיון החניכה בטיבט הלהיב מאוד את ברנארד הצעיר, על אף שידע כי המכשולים בהם ייתקל בדרכו יהיו רבים וקשים. בכל זאת החליט לשים פעמיו לשם, אך בטרם יצא מתחומיה של הודו,  פגש במורה טאנטרי והחליט לשהות באשראם שלו על מנת לקבל חניכה לטאנטרה.
בתארו את הרגשתו במהלך חודשי החניכה, הלימוד הקפדני והתרגול האינטנסיבי, סיפר תאוס ברנארד כי חש "רענן ובעל כוח חיות כשל ילד". לאחר מספר חודשים הוא עבר טקס הקדשה והפך למוסמך טאנטרי. 

שגרת יומו של תיאוס ברנארד החלה בשעה ארבע לפנות בוקר. אז החל בתרגול דהוטי (Dhauti) , נטי (Neti)[9] והקדיש 15 דקות לתרגול קיצ'רי[10](Khecari) לאחר מכן, במשך חצי שעה, תירגל אודיאנה (Uddiyana), ואחריה, 15 דקות נאולי (Nauli). בשעה 05:45 הגיע הזמן לעמידת ראש שנמשכה כחצי שעה... שאחריה החל את תרגול הפרניאמה שלו בבאסטריקה ([11](Bhastrika. בשעה שבע סיים את פרק התרגול היומי הראשון שלו.
בשעה 10:30 חידש תיאוס ברנארד את התרגול ברבע שעה של קיצ'רי, חצי שעה נוספת של עמידת ראש, ואחר כך חצי שעה של תרגילי נשימה בישיבת לוטוס. תיאוס העיד:  "כעת כשהגוף כבר מוכן, ניתן להתחיל בתרגול אסאנות". הוא תירגל 16 אסאנות, בציינו כי מבחינתו ישיבת לוטוס לפרק זמן של 3 שעות הייתה מספיקה בהחלט, אך יחד עם זאת, היה זה חיוני עבורו ללמוד את הטכניקה של האסאנות הנוספות.
בשעה 13:00 הגיעה שעת ארוחת הצהריים שלו אשר כללה שתי כוסות של גהי (חמאה מזוקקת). במהלך שעות היום האחרות כללה תזונתו נוזלים בלבד, בעיקר שתיית חלב.

#תאוס ברנארדלאחר מנוחה קצרה שהוקדשה בעיקרה לקריאה, נהג לחדש את התרגול.
משעה 16:00 ועד 17:30 הוא תירגל 1,500 פעמים אודיאנה ונאולי. לאחר מכן רבע שעה נוספת קיצ'רי, ובסיום, חצי שעה נוספת של עמידת ראש. את התרגול סיים בחצי שעה נוספת של פרניאמה ובשתיית חלב חם.

תיאוס ברנארד סיכם חוויה זו: "כשאני מביט לאחור על התקופה הזו, אני שואל את עצמי כיצד זה הייתי כה עצל....".

כך הסביר תאוס ברנארד את שלבי התרגול:

"בשלב הראשון התלמיד נדרש לתרגל את צורת הישיבה ולסגל לעצמו ישיבה נוחה ויציבה, כיוון שהיא זו אשר תאפשר לו שליטה על כל חלקי הגוף. תרגול האסאנות פועל באופן ישיר לאיזון כוחותיו הפיסיים של המתרגל, ובאופן עקיף עוזר בפיתוח כוחותיו המנטאליים והרוחניים.
בשלב השני החניך יחל בתרגילי נשימה. תרגילים אלה יאפשרו למתרגל לייצב את הכרתו, כך שיוכל להתרכז באובייקט אחד בעל ערך. רק לאחר שהמתרגל ישיג שליטה בתרגול זה, הוא יגלה שבשלב השלישי הוא יכול להתחיל בתרגול ריסון החושים, בדרך שתאפשר לו לקלוט באופן מוחשי יותר את האובייקט שאליו הוא מפנה את ריכוזו. בשלב הרביעי המתרגל יוכל להתרכז בצורה עמוקה ויציבה באובייקט הסגידה שלו, בגורו".    

בשנת 1937 החליט תיאוס ברנארד להגיע ללהאסה על מנת להתחקות אחר טקסטים טיבטיים נדירים. באותה תקופה הייתה להאסה סגורה בפני זרים והשלטונות היו חשדניים במיוחד לבואם של אנשים מערביים. עובדת היותו של ברנארד מוסמך בטאנטרה פתחה בפניו דלתות בטיבט.  
הצלחתו של ברנארד בטיבט הייתה מפתיעה. הוא למד במהירות יוצאת דופן כתבים מקודשים, למד את השפה ופגש לאמות ואנשי ממשל חשובים. הוא פגש בלאמה טרי רינפוצ'ה, ולאחר תקופת שהייה בת ארבעה חודשים בלבד, הוא הוסמך בטקס רב רושם, כלאמה המערבי הראשון.

תאוס ברנארד בטיבט, 1936

וכך תיאר זאת תיאוס ברנארד:

"העובדה היא שאני נמצא כאן, ומוסמך לחניכה הטיבטית הקדושה, כמי שאינו איש המקום, אינו טיבטי ואפילו מוצאו אינו מן המזרח אלא אמריקאי שנולד באריזונה. כאן אני נמצא, בסיומו של טקס, בו הפכתי לנזיר בודהיסטי - ללאמה." 

מסעו של תיאוס ברנארד בהודו ובטיבט ארך 16 חודשים בלבד. לאחר מסע זה הוא חזר לארצות הברית עם אוסף נדיר של ספרים, צילומים וסרטים, כשבליבו ידיעה ותחושה של שליחות – להפיץ את כל מה שלמד, במערב.

בשנת 1942 חזר תיאוס לאוניברסיטת קולומביה, שם השלים, תוך שנה אחת בלבד, את לימודי הדוקטורט שלו בפילוסופיה. הוא פרסם את תזת הדוקטורט שלו "האתה יוגה – דו"ח אישי", וחשף בפני הקורא המערבי את תרגול היוגה והפילוסופיה העומדת בבסיסו. מאוחר יותר, ייסד מכון לחקר התרבות הטיבטית וחיבר את המילון לשפה הטיבטית.

תיאוס ברנארד פרסם מספר ספרים, וביניהם ספרו משנת 1939 "Heaven Lies Within Us", ספר אוטוביוגרפי בו הוא מתאר את חוויותיו ואת תרגילי היוגה השונים אליהם נחשף. ספריו של ברנארד מתארים באופן מפורט וברור את תרגילי היוגה השונים בהם התנסה ואת הרצון שלו בחיפוש חסר פשרות אחר האמת, בהתעלם מכל הקשיים שעמדו בדרכו. הוא מתאר כל זאת בפתיחות גדולה, החפה מכל תפישה מוקדמת ומכל קיבעון מחשבתי.  

בשנת 1947 החליט תיאוס ברנארד לחזור להודו על מנת לאתר כתבים נדירים נוספים. בעוד אשתו (השלישית) המתינה לו בכלכתא, הגיע תיאוס בחודש ספטמבר לאזור פונג'אב ושם נעלמו עקבותיו. ההשערה היא כי תיאוס ברנארד נהרג בקרבות בין הינדים ומוסלמים אשר התרחשו באותה התקופה באזור זה. גופתו של תיאוס ברנארד לא נמצאה מעולם.

תיאוס ברנארד השלים את מסע חייו המרתק, מסע חיצוני ופנימי, כאשר הקו אשר הנחה אותו היה להט עמוק לידיעת האמת ולשחרור מכבלי האשליה, והוא בן 39 בלבד.  

 

מקורות 

"Heaven Lies Within us" From the Wisdom Traditions online library. 1

 "Penthouse of the Gods-A Pilgrimage into the heart of Tibet and the sacred city of Lhasa" – Bernard Theos C. .2

3. "Columbia.edu/e250_celebrates/remarkable_columbians/theos_bernard"

 


[1] טנטרה שיטת פילוסופיה דתית, לפיה האם האלוקית, או הכוח, ושיווה, או המוחלט, נתפסים כממשות המוחלטת. גישתה מבוססת על זיקה של הגוף לרוח והיא מציגה את התהליך הנדרש לשחרור. הטאנטרה כוללת מרכיבים של ליה יוגה (עוררות השאקטי), שינון מנטרות ושמות אלים, ריכוז ביאנטרות, וכן הוקרה ודבקות באלים. על פי הטנטרה צריכה להתקיים מודעות רוחנית בכל פעולה או מחשבה, היא עוסקת בפרוט של נושא הטאטוות, ומראה כיצד הכול משולב בקיום כחלק מהאחד הנצחי: בני אדם, חיות והטבע. (להרחבה, עיין בערך טאנטרה במילון מונחי היוגה באתר הבריגהו יוגה)

[2] יוּגָה עידן או עידן עולמי. כל יוּגה קצרה מזו שלפניה, דבר המעיד על נסיגה בערכים המוסריים והגשמיים של האנושות. ארבע יוּגות נקראות מאהא-יוּגה. אלפיים מאהא-יוּגה הם עידן בסיסי בחיי היקום הנקרא קָאלְפָּה. היוּגה הראשונה – הסאטיה-יוּגה, או הקריטה-יוּגה, היוותה את עידן השלמות והרוחניות ונמשכה 1,728,000 שנה; היוּגה השנייה – הטְרֵטָה-יוּגה, אופיינה בכוח מנטלי ונמשכה 1,296,000 שנה; השלישית היא הדוואפארה-יוּגה, שבה שגשג המדע, נמשכה 864,000 שנה; הרביעית והמדורדרת ביותר מבחינה מוסרית היא הקאלי-יוּגה, העידן של ימינו, שהחל בשנת 3102 לפנה"ס ומשכו הוא 432,000 שנה שבסיומו יבוא הקץ על עולמנו והוא יווצר מחדש לאחר הפוגה.

[3] אודיאנה באנדהא (Upward Lock- Uddiyana Bandha) - מנעול הבטן הנמצא ב'מקלעת השמש'. על ידי תרגיל של ההאתא-יוגה, ה'ציפור הגדולה' (כוח החיים– פראנה) נאלצת לעוף כלפי מעלה באופן קבוע, כלומר להמריא לאורך הערוץ המרכזי, או  'סושומנה-נאדי'. התרגול משפר את העיכול וההפרשות, ומסייע בסילוק רעלים ממערכת העיכול. (מתוך הערך באנדהא במילון מונחי היוגה באתר הבריגהו יוגה)

[4] קריה פעולה יוגית

[5] מודרה (Mudra) - "חותם". תנוחות שונות, של כפות הידיים, של הרגליים או של הגוף כולו. בליה יוגה משמיעים גם מנטרה מתאימה. המודרות משלבות לעתים טכניקות שונות של נעילה או נשימה ומטרתן להביא לידי ביטוי ולהמיר את האנרגיה הקוסמית לאנרגיה פיזית, נפשית ורוחנית בגוף. (מתוך מילון מונחי היוגה באתר הבריגהו יוגה)

[6] באנדהות 'מנעולים' אנרגטיים. מנעולים אשר נוצרים על ידי תרגול, על מנת לכוון את האנרגיות בערוצים המתאימים ולכלוא אותם בתחומים הרצויים. מתוך הערך באנדהא במילון מונחי היוגה באתר הבריגהו יוגה

 [7]חניכה רוחנית העברת הידע העליון מהגורו לתלמיד המתאים והמוכן לכך. חניכה יכולה להתאפיין בהתוויית הדרך הרוחנית שעל התלמיד ללכת בה, ויכולה להיות מועברת לתלמיד דרך הענקת מנטרה או על ידי העברה ישירה של הידע העליון באמצעות מגע, מבט, ניחוח ועוד. לקריאה נוספת: גורו שישיה – מורה תלמיד

 [8]גורו טאנטרי מאסטר של ההכרה המסוגל להסיר קשיים בכל רבדי החיים. לקריאה נוספת: 'סוגים של גורואים' מתוך הספר 'אור על יחסי הגורו והתלמיד' מאת סוומי סאטיסנגננדה סארסווטי

 [9]ששת הניקויים, שאט קארמה ההאתה יוגה פראדיפיקה (טקסט הנחיות האתה יוגה מהמאה ה-12) מציינת ששה ניקויים לטיהור הגוף: דהוטי (ניקוי הקיבה), באסטי (חוקנים לשטיפת המעי), נטי (ניקוי מעברי האף), נאולי (ניקוי ועיסוי פנימי של אברי הבטן), טראטק (ריכוז בעיניים פקוחות בהתבוננות על נר), קפלבהטי (ניקוי דרכי הנשימה וניקוי החלק הקדמי של המוח).

[10] קיצ'רי אימון יוגי, מודרה (חותם), שבו הלשון מגולגלת פנימה ונוגעת בענבל הגרון, במטרה לעורר אנרגיות רוחניות השוכנות בגוף.

[11] באסטריקה נשימת מפוח. תרגיל נשימה שבו מתבצעת הכנסה והוצאת אויר דרך הנחיריים בעוצמה חזקה. שיטות מסוימות מנחות נשימה לבטן, ויש שמנחות נשימה לבית החזה בקצב הולך וגובר. נשימה זו היא נשימה בעלת השפעה מחממת על הגוף.

תגיות: