ישנם החושבים שהפילוסופיה של המזרח אינה מתאימה לאדם המערבי משום שהחיים שונים בשני חצאי הכדור. אך בדרך כלל ההתנגדויות נובעות מהמחשבה הרווחת, כי הלימוד המזרחי מתאים רק עבור אלו היכולים לבלות את חייהם בחלימה, מדיטציה, ובהתבודדות הרחק משאון העולם.
נכון שישנם העושים זאת, אולם הדבר נובע מהקרמה שלהם – התוצאה של תשוקות ונטיות שהושגו בחיים הקודמים. אך אף יוגי אמיתי לא יחשוב שדרך זו היא היחידה או המתאימה ביותר עבור כל התלמידים, אלא להיפך. היוגי האמיתי מזהה כי חיים של פעילות הם נכונים ומתאימים למי שנזרק לתוכם, ואילו מי שמשתמט מחובותיו ובורח ממחויבות מפר בעצם את החוק הגדול של היקום.
הרבה אנשים המבינים את מחויבותם בחיים ואינם יכולים לפרוש מהם, מגלים בשמחה את הענף הפילוסופי הידוע
כקרמה יוגה.
אז מהי קרמה יוגה?
המילה קרמה נגזרת מהשורש הסנסקריטי – לעשות, או לפעול. "אופי" ו"גורל".
במילה 'קרמה' משתמשים לעיתים קרובות במובן של "השפעה של הפעולה". הסיבה המטביעה באדם את אופיו, היא גם זו המוליכה אותו למעשיו, ומעשיו יוצרים את גורלו. כך מביעה המילה 'קרמה' את האמת העמוקה על כך שהאישיות בונה את גורלה האישי באמצעות מעשיה. וזו הסיבה שהגורל הוא תמיד ההשתקפות המושלמת של האישיות.
מה שאנחנו היום הוא תוצאה של מעשינו מהעבר או מגלגולים קודמים. היו לנו בעברנו תשוקות מסוימות שפעלנו בהתאם להן, והתוצאות מתגלמות כיום. אין הכוונה שאנו נענשים בעקבות מעשינו, אלא שהייתה לנו תשוקה לעשות מעשים מסוימים, עשינו אותם, והתוצאות הבלתי נמנעות הגיעו בזמנן. בדיוק כמו שהכנסנו את האצבע לאש ונכווינו. אותם דברים לא טובים שהבאנו על עצמנו בגלל מעשינו, הם למעשה חיוביים כי הם ימנעו מאתנו לשגות בעתיד.
כל אחד הוא יחיד ומיוחד. אחד הדברים הראשונים שעל הקרמה יוגי ללמוד הוא העובדה שהוא אחד יחיד ומיוחד במנגנון של תוכנית החיים. אין לו מחליף ואת תפקידו יכול הוא ורק הוא לבצע. אין זה משנה אם תפקידו נחשב לחשוב יותר או פחות - אין מי שיעשה זאת במקומו. לפעמים מעשה נראה לנו חסר משמעות אך מאוחר יותר הוא מסתבר כמשמעותי, בדיוק כמו במשחק שח. הזזה נכונה של חייל, ובסוף הוא יאפשר את המט. (כ"א נעלה במקומו שלו)
נשאלת השאלה, כיצד אני יכול להתחמק מדברים אלו כאשר אני פעיל בעולם? כיצד אתחמק מתוצאות הפעולה?
סוד העבודה - אי הצמידות.
לכך משיבה פילוסופיית היוגה – "על ידי השתתפות במשחק הגדול של החיים, על ידי צעידה דרך הפעולות שלו, על ידי עשיית הטוב ביותר האפשרי עבורך. אך כל הזמן זכור, אל תאפשר לעצמך להיצמד לפירות העבודה.
עבוד לשם העבודה עצמה, מלא את חלקך בשמחה, ברצון, מכל הלב, אך היווכח בכך שהפירות לא קיימים בסוף, וצחק לנוכח המחשבה שלדברים היחסיים והחולפים הללו יש איזה שהוא ערך אמיתי עבורך."
אין כוונתה שהתלמיד ידכא את כל ההנאות, אלא ההפך, אם הוא ילך אחר עיקרון זה באמונה, הוא יוכל להפיק הנאה מהכל. במקום לסלק את הנאתו הוא יכפיל וישלש אותה. ההבדל נעוץ בעובדה שהאדם הצמוד סבור כי אושרו תלוי בדברים מסויימים או באנשים אחרים, ואילו האדם החופשי נוכח שהאושר שלו מגיע מבפנים, וכי הוא יכול להפוך להנאה תוצאות מאורעות הגורמים לאחרים חוסר אושר.
העבודות הגדולות בעולם נעשו על ידי אנשים שהתעניינו בעיקר במשימתם. זה האינסטינקט הגורם לאמן לצייר יצירת אמנות, או למוסיקאי להלחין יצירה.
קרמה יוגה פירושה השגת חרות דרך עבודה בלתי אנוכית, חרות שהיא המטרה של כל הטבע האנושי. לפיכך, כל פעולה אנוכית מעכבת אותנו בדרך להשגת המטרה, וכל פעולה בלתי אנוכית מקרבת אותנו למטרה. זו הסיבה שההגדרה היחידה שאנו יכולים לתת למוסר, היא: האנוכי הוא בלתי מוסרי וזה שאינו אנוכי הוא מוסרי.
אך אם ניכנס לפרטים, ניווכח כי העניין אינו כה פשוט. לדוגמא, אותה פעולה יכולה להיחשב תחת מאורעות מסוימים אנוכית, ותחת סדרה אחרת של מאורעות בלתי אנוכית. לכן, אנו יכולים רק לתת הגדרה כללית בלבד, וחייבים להשאיר את הפרטים שיקבעו את התוצאה על ידי התבוננות בשינויי הזמן, המקום והתנאים המיוחדים. במדינה אחת תיתפס התנהגות מסוימת כמוסרית ואילו במדינה אחרת אותה התנהגות תיתפס כבלתי מוסרית, כל זאת בשל השוני בתנאים.
אם כך, קרמה יוגה היא שיטת תרגול שמגמתה היא להשיג חרות דרך עבודה טובה ובלתי אנוכית. הקרמה יוגי אינו זקוק לאמונה בתורה דתית כלשהי.
הוא אינו זקוק אפילו לאמונה באלוהים. הוא אינו צריך לשאול מה טבע נשמתו או להרהר בכל מיני ספקולציות מטאפיסיות. עבורו קיימת מטרה ייחודית אחת - הגשמת אי האנוכיות. ועליו למצות זאת בעצמו. כל רגע מחייו חייב להיות ממוקד בהגשמה, מכיוון שהוא צריך לעשות זאת על ידי עבודה בלבד ללא כל עזרה של תורה או תיאוריה. את אותן הבעיות שה"ניאני" פותר בעזרת הבנתו ושאיפתו הרוחנית, וה"בהקטי" בעזרת אהבתו, עליו לפתור בדרך העבודה הבלתי אנוכית.
גלגלי העולם הזה בנויים גלגלים בתוך גלגלים היוצרים מנגנון חסר רחמים. ברגע שאנו מכניסים לתוכו את ידנו אנו נתפשים בו ואובדים. כולנו סבורים שלאחר שמילאנו חובה מסוימת זכותנו לנוח, אך לפני שסיימנו אפילו חלק מחובה זו, אחרת כבר מחכה לנו. כולנו נגררים על ידי המנגנון העצום והמורכב הזה של מכונת העולם. קיימות שתי דרכים בלבד להיחלץ מכך.
הדרך האחת היא לוותר על כל עניין מנגנון המכונה, לעמוד מן הצד ולהניח לעניינים להתגלגל ולוותר על כל תשוקה. קל מאוד לומר זאת אך כמעט בלתי אפשרי לבצע זאת. קשה למצוא אדם אחד מתוך עשרים מיליון איש המסוגל לעשות זאת.
הדרך השנייה היא, לקפוץ לתוך העולם וללמוד את סוד העבודה. וזוהי דרכה של הקרמה יוגה. אל תברח מגלגלי מכונת העולם, אלא עמוד בתוכה ולמד את סוג העבודה. אפשרי להשתחרר ממנה על ידי עבודה הנעשית בתוכה בצורה נכונה. ראינו זה עתה מה היא עבודה. היא חלק מיסודות הטבע המתקיים תמיד. אלה המאמינים באלוהים יבינו זאת טוב יותר, מכיוון שהם יודעים כי אלוהים אינו ישות חסרת יכולת הזקוקה לעזרתנו. למרות שעולם זה ימשיך במנהגו תמיד, עלינו לדעת כי מטרתנו היא השגת חרות. מטרתנו היא השאיפה לאי אנוכיות, ולפי הקרמה יוגה יש להשיג מטרה זו באמצעות עבודה.
הקרמה יוגי שואל: מדוע דרוש מניע אחר לעבודה מלבד זה של אהבת החרות - לך אל מעבר למניעים הארציים. הוא אומר "יש לך זכות לעבוד אך אין לך זכות על פירות העבודה".
הקרמה יוגי אומר, כי אדם יכול לחנך את עצמו להבין זאת, ולתרגל זאת.
מתי?
כאשר הרצון לעשות טוב הופך לחלק בלתי נפרד מהוויתו הוא לא יחפש יותר שום מניע חיצוני. הבה נעשה טוב מכיוון שטוב הדבר לעשות טוב.
זה אשר עושה עבודה טובה אפילו במטרה כדי להגיע לגן עדן, כובל את עצמו, אומר הקרמה יוגי. כל עבודה הנעשית אפילו עם המניע האנוכי הקטן ביותר, במקום לשחרר אותנו מניחה אזיק נוסף על רגלינו.
לכן, הדרך היחידה היא לוותר על פירות העבודה ולהיות בלתי צמודים אליהם. ויווקאננדה אומר כי העולם הזה איננו אנחנו ואנחנו איננו העולם. אנחנו לא באמת הגוף וגם איננו באמת עובדים. אנחנו העצמי האמיתי השרוי לנצח במנוחה ובשלווה, וכי מדוע עלינו להיות כבולים לדבר כלשהו? זה טוב מאוד לומר שעלינו להיות בלתי צמודים לחלוטין. אך מהי הדרך לעשות זאת?
כל עבודה טובה שאנו עושים ללא כל מניע חיצוני, במקום ליצור חוליה חדשה היא תשבור חוליית עבדות מהשלשלת הקיימת. כל מחשבה טובה שאנו שולחים לעולם מבלי לצפות לכל תמורה, תאוחסן במקום כלשהו ותשבור חוליה נוספת משרשרת הכבלים ותהפוך אותנו לטהורים יותר ויותר.
העובד הטוב ביותר הוא זה שעובד ללא כל מניע, לא עבור כסף, לא עבור תהילה ולא עבור שום דבר אחר. וכאשר אדם יכול לעשות זאת הוא יהיה בודהה, וממנו יבוא הכוח לעבודה שיוכל לשנות את העולם. אדם זה מסמל את הרעיון הגבוה ביותר של קרמה יוגה.
המכשול העיקרי העומד בדרכנו בקרמה יוגה הוא האנוכיות, שביטויו:
א. "אני" - נפרד מהשאר
ב. "שלי" – מה שגורם לי הנאה אני מגן עליו בחירוף נפש ונצמד אליו.
ג. רדיפה אחרי תענוגות חושיים - עקב הזדהות עם הגוף החולף מבלבלת הבערות את האושר של העצמי עם התנסויות החושים.
לתרגול הקרמה יוגה דרושים שלושה דברים:
1. ריכוז מושלם בזמן בעבודה.
2. אי-היצמדות מוחלטת לפירות או לתוצאות העבודה.
3. הקדשת כל הפעולות שעושים לאלוהים עם הרגשה הפנימית של אישוורה פראנידיאם (היכנעות לאלוהים).
כל פעולה המניבה תוצאות טובות או רעות כובלת, לכן אל תיצמד:
ב"בהאגווד גיטה" מצוין כי עלינו לעבוד ללא הפסקה (ויווקאננדה). כל עבודה מורכבת מטוב ורע ולא ניתן לבצע שום פעולה שלא תהיה לה השפעה טובה במקום אחד והשפעה רעה במקום אחר. גם הפעולה הטובה וגם הפעולה הרעה יוצרות השפעות בהתאם לטיבן, ושתיהן עדיין יוצרות קרמה ולכן כובלות את הנשמה. לכן, דבר ראשון יש להשתדל לעשות רק פעולות טובות ובכך לשנות את אופיינו. כמו כן, כתוב שם כי כדי להשתחרר לחלוטין מכבלי הפעולה אל לנו להיצמד לפעולה שאותה אנו מבצעים. ואם כך ננהג, לא תהיה לפעולה השפעה כובלת על נשמתנו. הקרמה יוגה מלמדת שעל האדם לעבוד כאדון ולא כעבד. אדם הלומד לעבוד מבלי להיצמד לעבודה ולתוצאותיה עובד כבן חורין. (ויווקאננדה). הקרמה יוגה מאפשרת לבצע את העבודה באהבה, ואהבה לא מופיעה כל עוד אין חירות. אם אנו קונים עבד ומכריחים אותו לעבוד עבורנו לא תהיה בו כל אהבה. דבר זה נכון גם עבורנו. כאשר אנו מבצעים עבודה באנוכיות למען השגת תוצאות כלשהן זוהי עבודה של עבדים (ויווקאננדה).
בבהגווד גיטה אומר קרישנה לארג’ונה:
"הו ארג’ונה, עבוד ללא הפסקה. חובתך היא לעבוד תמיד אך אל תצפה לפירות. גורלו של אדם המצפה לפירות מעורר חמלה. הוא האדם האומלל בעולם" .
"הבט בי ארג’ונה! אם אפסיק לעבוד לרגע אחד, ימות כל היקום. אני האל היחיד ואין לי מה להשיג מעבודה זו. אם כן מדוע אני עובד? בגלל שאני אוהב את העולם".
"אלוהים אינו צמוד מכיוון שהוא אוהב באמת", כותב סוואמי ויווקאננדה בספרו על קרמה יוגה. האהבה האמיתית היא זו שגורמת לנו לא להיות צמודים.