פירוש השם Paschima, פירושו: מערב. ההתייחסות היא לכל החלק האחורי של הגוף, מהראש ועד לעקבים. החלק הקדמי של הגוף מייצג את כיוון מזרח, הקודקוד את הצפון, וכפות הרגליים את הדרום. התפיסה המסורתית רואה את חלקו הקדמי של הגוף כייצוג המזרח, את האחורי כמערב, את השמאלי כצפון והימני כדרום. היוגים מכנים את התנוחה גם "מקור כוח החיות".
באסאנה זו נמתח כל החלק האחורי של הגוף ולכן ניתן לה שמה. בהאתה יוגה פרדיפיקה מצויין כי אסאנה זו גורמת לפראנה לזרום דרך הסושומנה.
אסאנה זו נקראת גם Brahmacharyasana והכוונה היא לפיתוח השליטה על התאווה המינית.
תרגיל זה נקרא Agrobhati-Vayu, כלומר, הרוח הזורמת רק בחלק הקדמי של הגוף מתחילה לזרום גם בחלק האחורי של הגוף. יש לטהר את הרוח על ידי תנוחת הפיתול. תנוחה זו מטהרת את ה"קנה" של עמוד השדרה. אסאנה זו הכרחית לניקוי ראשוני עבור ההיבטים הרוחניים. (שיבוג’י, 96’).
תיאור המתרחש במהלך התנוחה
היוגים טוענים כי הנעורים נמשכים כל זמן שעמוד השדרה נשמר גמיש, וכאשר הוא מאבד מגמישותו, קופצת הזקנה. המטרה ביוגה היא לשמור על גמישותו של עמוד השדרה. מכיוון שכל זמן שעמוד השדרה נשאר גמיש, העצבים והבלוטות של כל המערכת יכולים לתפקד כיאות, זרימת הדם טובה יותר, וכך שומר הגוף על בריאותו ועל נעוריו עד לגיל גבוה.
תרגול אסאנה זו שומר על גמישותו של עמוד השדרה עד לגיל מאוחר.
אסאנה זו מפיחה חיים בשרירים ובעצבים בחלקם הקדמי של עמוד השדרה, הידיים, הרגליים ואזור העכוז.
שריר המותניים הגדול והקטן, שריר המותניים המרובע, שרירי הבטן הצדדיים ושרירי הבטן הישרים נשארים מכווצים במהלך השהייה ולכן מתחזקים בתנוחה.
אסאנה זו ממריצה את אש העיכול ומסלקת שומנים, מונעת עצלות באיברי הבטן, מאזנת את פעילות הכליות ומשפרת את פעולת העיכול.
פעולות האיברים של הגפיים התחתונות, המותניים והאגן, מבוקרות על ידי מקלעת העצבים המותנית עצית (לומבו סקרליס). האסאנה מותחת את עצבי אזור עצם העצה ולכן משפיעה עליהם לטובה.
המתיחה באיזור האגן מזרימה אליו דם טרי, ובלוטות המין סופגות מזון טרי מהדם. כמו כן מגבירה האסאנה את החיוניות, עוזרת לרפא אימפוטנציה (ומביאה בתוך כך לשליטה מינית), אספקת דם מוזרמת בשפע למעי הגס, לבלוטת הערמונית, ולשלפוחיות ועצביהם.
תיאור התרגיל
שבו זקוף והצמידו רגליים.
עם השאיפה הרימו ידיים למעלה, מבט מלווה את התנועה. יש להקשית מעט את הגב (ניתן להתחיל גם ממצב שכיבה ועם השאיפה לעבור לישיבה).
עם הנשיפה יש לכפוף לפנים בגב זקוף. נסו להביא את הגב ישר קדימה ככל האפשר, בית החזה לכיוון הירכיים והסנטר לכיוון השוקיים (אלו הסובלים מכאבי גב בכפיפה לפנים יכפפו בגב זקוף ויישארו במקום אליו הם מגיעים מבלי לקמר את הגב). יש להבחין כיצד האגן מתגלגל לפנים והגו מתכופף בהמשך.
יש לכפוף את הגו לכיוון הרגליים - חבקו בעזרת אצבעות הידיים את הבהונות הגדולות בכפות הרגליים וקרבו מרפקים לרצפה, או הניחו את הידיים על הרגליים עד למקום בו הן מגיעות בנוחות - כפות רגליים קרסוליים, ברכיים.
שמרו על ברכיים ישרות, כפות רגליים כפופות לכיוון הברכיים. קרבו את הבטן לכיוון הירכיים ואת בית החזה לכיוון הברכיים, סנטר לכיוון השוקיים.
שהייה בתנוחה מרפים את חלקי הגוף עם הנשיפה. עם השאיפה יש תחושה שקצת מתרוממים ועם הנשיפה מרפים ומרגישים שהגו מתקדם מעט לפנים. יש להרפות פנים, ראש, שכמות, וכך את כל הגוף.
יציאה מהתנוחה נשמו פנימה, עברו לישיבה - מתחו ידיים למעלה, האריכו את עמוד השדרה. נשפו, והורידו ידיים.
נשימה בטנית, איטית ועמוקה.
ריכוז מאניפורה צ’קרה.
השפעות התנוחה
אסאנה זו עוזרת לרפא Sciatica (נשית), המתרחשת עקב פריצת דיסק היוצרת לחץ על עצב השת, העצב הראשי של הרגל; סוכרת, עצירות, שלשול, וחלומות רטובים.
התרגול באסאנה עוזר לסלק שומנים מאזור הבטן, ובמיוחד לנשים הצוברות שומנים באזור הבטן מגיל מסוים; מסלק עייפות וחולשה, מחזק את הגוף.
האסאנה מונעת הפרעות פונקציונליות של הקיבה, הכבד, הטחול הכליות והמעיים.
אמצעי יעיל נגד עצירות ודלקת המעיים.
חוסר תאבון ותת פעילות של הכליות והכבד נעלמים.
נמנעת התפתחות של מחלות כגון טחורים וסוכרת, ואף מושג ריפוי (לונבאלא).
אסאנה זו משפיעה על הצ’קרה השלישית והשנייה.
מגבלות בביצוע האסאנה
הסובלים מגידול יתר של הכבד והטחול, אפנדיציט או הרניה (חריגה של איבר פנימי, בדרך כלל המעי, דרך החלק החלש של הרקמות הסובבות אותו במפשעה ובטבור), צריכים להימנע לחלוטין מתרגול אסאנה זו. פגיעות בעמוד השדרה ובבטן, בעיות לב, מתח יתר, קוצר ראיה חמור, פעילות יתר של בלוטת התריס. אנשים הסובלים מכאבי גב בזמן כפיפה לפנים יכפפו אך ורק מהאגן כשהגב זקוף.
ביבליוגרפיה
1. דיווננדה, ס, ו. (1980). ספר היוגה השלם. ישראל: רשפים
2. יסודיאן, ס. הייך, א. (1953 ) יוגה ובריאות. ירושלים: מרכוס
3. שיבננדה (1999). יוגה המדריך השלם. תל אביב: מודן
4. שיבוג’י, (1996). הרצאות, ישראל
5. Iyengar, BKS, (1992). Light on Yoga, Calcutta: Indus
Ramacharka, Y. Hatha Yoga. London: L.N Fowler & co.LTD .6
Satyananda, S, S.(1996). Asana Pranayama Mudra Bandha Bihar: Bihar Yoga Bharati .7
Sivananda,S.(1996),Yoga Asanas: A Divine Life Society Publication .8