תגיות חיפוש עברית

טנטרה

בריגהו יוגה

כתבי יוגה

כיסופים אל הנכון - פרק י’
כיסופים אל הנכון - פרק א’
כיסופים אל הנכון - פרק ט’
כיסופים אל הנכון - פרק י"ח
כיסופים אל הנכון - פרק י"ז
כיסופים אל הנכון - פרק ט"ז
כיסופים אל הנכון - פרק ט"ו
כיסופים אל הנכון - פרק י"ד
כיסופים אל הנכון - פרק י"ג
בהאגוואד גיטה
כיסופים אל הנכון - מבוא והקדמה
המהאבהראטה
כיסופים אל הנכון - פרק ח’
כיסופים אל הנכון - פרק ז’
כיסופים אל הנכון - פרק ו’
כיסופים אל הנכון - פרק ה’
כיסופים אל הנכון - פרק ד’
כיסופים אל הנכון - פרק ג’
כיסופים אל הנכון - פרק ב’
כיסופים אל הנכון - פרק י"א
כיסופים אל הנכון - מהי הבהגאואדגיטה?
כיסופים אל הנכון - פרק י"ב
מסע היוגה - פרק ה’: השקטת המאנאס
מבוא לספר ראמאינה של ואלמיקי
פירוש הראמאיאנה כפילוסופיה של החיים
מילון מושגים
מסע היוגה - פרק י"ג: אחדות
מסע היוגה - פרק י"ב: סאמפראג’יאת סמאדהי — ארבעת חלקי הבראהמה
מסע היוגה - פרק י"א: בראהמה - הנשמה
מסע היוגה - פרק י’: המעבר דרך המעגלים — הספירות
מסע היוגה - פרק ט’: סאמפראג’יאת סמאדהי
מסע היוגה - פרק ח’: הדרכים להתפתחות רוחנית
כיסופים אל הנכון - סיכום ונספח
מסע היוגה - פרק ו’: סאמסקארות
הראמאיאנה
מסע היוגה - פרק ד’: מכשולים בדרך
מסע היוגה - פרק ג’: סמאדהי
מסע היוגה - פרק ג’: סמאדהי
מסע היוגה - פרק ב’: שלושת המצבים והאיכויות
מסע היוגה - פרק א’: אושר, נשמה ויוגה
מסע היוגה - הקדמה ומבוא
הארי האריה - אגדה ודנטית
אוסף הכתבים של שרי ראמאנה מהארישי
הוודות
מסע היוגה - פרק ז’: שלבים ראשונים של סמאדהי

בהאגוואד גיטה

יוגאננדה

קריה יוגה

מהאוואתאר באבאג’י

שרי טאילנג סוואמי

מאסטרים

שרימאטי מירה באיי
שרי שרי פארמאהאמסה טאילנג סוואמי
שרימאטי אננדה מאי-מה
שרי אורובינדו גוש
הכלב וזנבו
סדהאנה או הכנה לחיים במישור גבוה יותר
הקרמה והשפעתה על אופיינו
מימוש רוחני: מטרת הבהקטי-יוגה
הגדרת הבהקטי
מבוא לרג’ה יוגה
מאיה, מאת סוואמי ויווקאננדה
הגוספל, כרך 1, פרק 1: מאסטר ותלמיד
סוואמי ויווקאננדה - ביוגרפיה
המאסטר במצבי רוח שונים
על סוטרות היוגה של פטאנג’לי מהארישי
שרי שיאמה צ’אראן לאהירי מהאסאיה
שרי שרי סודהיר ראנג’אן בהדורי
שרימאטי סאראדה דווי - האם האלוהית
מהארישי ויאסה
המסטרים
שרי שרי מהאוואתאר באבאג’י
המאסטרים הקשורים לשושלת המורים
פארמאהאמסה יוגננדה - מאמר I
פארמאהאמסה יוגננדה - מאמר II
ודנטה הלכה למעשה
שילוב כוח המחשבה בתרגול האתה יוגה
החיים הקודמים והחיים הבאים
שרי שרי סאי באבא משירדי
סוואמי ראמדאס
סוואמי שיבננדה - מאמר II
המהלך הראשון ביוגה
שרימאטי שנקארי מאי
ראיון עם פאפהג’י - חלק ב
ראיון עם פאפהג’י - חלק א
ספק, פחד ומכשולים
מדע היוגה
שרי ראמאקרישנה פארמאהאמסה
חמש הדרישות מעצמנו להשגת אושר אמיתי
מהאסמאדהי
31 הנחיות של שרי טאילנג סוואמי ברוסית
שנים עשר קווים מנחים
טיהור הלב
האשליה - Maya
שרי סוואמי שיבננדה - מאמר I
Jnana ו-Bhakti
אלמוות מודע
אוסף הכתבים של שרי ראמאנה מהארישי
נצחיות מודעת
שרי ראמאנה מהארישי
שאלות ותשובות עם ס. ייסודיאן

פראניאמה

נשימה

סוואמי ויווקאננדה

ניאנה יוגה

סאי באבא

תנוחות יוגה

מנטרה

בהקטי

האתה יוגה

קרמה יוגה

רג'ה יוגה

ניאנה

קונדליני

צ'קרות

קרמה

מושגים ביוגה

מורים במאה העשרים

וודות

יוגה ומדע

יוגה ומדע

סמאדהי

סוטרות

מאיה

שיטות יוגה

אשטנגה

פלדנקרייז

יוגה לגיל השלישי

בהאדורי

יוגה בהריון

להירי מאהאשיה

ד"ר אודי בילו

יוגה בחינוך המיוחד

אליזבת הייך וסלברג’אן יסודיאן

ד"ר פול ברונטון

גורו

ראמאנה מאהארישי

שרי ראמאקרישנה

פטאנג’אלי מהארישי

שיבננדה

איורוודה

מוות והמשכיות

יוגה לילדים

שרי שרי סודהיר ראנג’אן בהדורי
Sri Sudhir Ranjan Bahaduri (אביו של גורוג’י)
שְרִי שְרִי סוּדְהִיר רַאנְגַ’אן בַּהַדוּרִי

שרי סודהיר ראנג’אן בהדורי נולד בשנת 1889 כנסיך למשפחת המלוכה של מחוז נאדיה שבמערב בנגאל. נאדיה נודעת כמקום בו צמחו ענקי רוח, ביניהם שרי צ’איטניה מהאפראבהו[1] ושְרִי שְרִי שיאמה צ’אראן לַהִירִי מַהַאשַאיָה.

מגיל צעיר חיפש שרי סודהיר ראנג’אן בהדורי אחר אלוהים, וניכר היה בו צמא עצום לרכישת ידע רוחני. בהיותו נער נהג להתפלל לאלוהים כי יעניק לו את הידע העילאי[2], ואכן, משחר נעוריו זכה להיחשף לספרים רוחניים נדירים והודרך על ידי אנשים מיוחדים. הלימוד הרוחני קסם לו כל כך, עד כי נהג לבלות לילות כימים כשהוא שקוע בספריו. הוריו, שרצו להביאו בברית הנישואין, מצאו לו שידוך מתאים וארגנו עבורו חתונה. הנישואים החזיקו שמונה ימים בלבד ובסופם נטשה אותו אשתו הצעירה, שכן לא יכלה להשלים עם העובדה כי הוא מקדיש זמן רב כל כך ללימודיו. זמן קצר לאחר מכן החליט  לוותר על חיי המלוכה. הוא עזב את משפחתו, ארז תיק ובו ספריו הרבים, ושם פעמיו אל העיר בה מתחיל כל מסע רוחני בהודו - וראנסי. שם קיווה למצוא מאסטר שידריכו.
משלא מצא מאסטר, התיישב שרי סודהיר ראנג’אן בהדורי במקדש הזהב 'קאשי ווישוואנאת',[3]וגמר אומר לצום ולהתפלל עד שישיג את מבוקשו. במשך שלושה ימים צם וניזון מעלי בילפטרי בלבד, ובסופם נכנס לטראנס של מספר שעות, בו התגלה בפניו הקדוש בריגהו והעביר אותו חניכה. במהלך הטראנס העביר לו הקדוש בריגהו את ידע האסטרולוגיה והברהאמה צ'ינטה. כמו כן, מסר לו, כי נבחר לחשוף ידע שהוסתר במנזרים בטיבט במאה השישית לספירה. הידע נקרא 'בריגהו-שנגיטה', או 'ברהמה צ'ינטה פראנאלי', וכולל בתוכו חמישה ענפים: אסטרולוגיה, טנטרה[4], איורוודה, ראג'ה יוגה ומדע. במהלך החניכה הבטיח שרי סודהיר ראנג’אן בהדורי לקדוש בריגהו, כי יפיץ את הידע שיקבל לטובת האנושות ולא ישמור אותו לעצמו בלבד.

את עשרים השנים הבאות הקדיש שרי סודהיר ראנג’אן בהדורי לאיסוף הכתבים אשר היו פזורים באזורים שונים של הודו וטיבט וללימוד יסודי של תוכנם. בתום מפעלו החשוב, הצליח לקבץ 108 חלקים של כתבי הבריגהו-שאנגיטה. יחד עם זאת, כיוון שבהודו נהוג כי אדם יהיה לפחות פעם אחת בחייו תחת הדרכתו של מורה בשר ודם, המשיך שרי סודהיר ראנג’אן בהדורי בחיפושיו אחר מאסטר שיחנוך אותו. לבסוף יצר קשר עם להירי מהאשאיה, ממנו למד רג’ה יוגהקרמה יוגה וקרייה יוגה, ועמו אף החליף ידע באסטרולוגיה.

באותה ההתגלות, מסר הקדוש בריגהו לשרי סודהיר ראנג’אן בהדורי, כי לא השלים עדיין את חובותיו הקארמיים וכי עליו להקים משפחה ולסיים את חובותיו הארציים. כמו כן נמסר לו בדיוק מי תהיה אישתו, מהו שמה והיכן מקום מגוריה. כאשר הגיעה השעה, ביקש את ידה מאביה ונישא בשנית. שניים בלבד מחמשת ילדיהם נותרו בחיים, שרי ברהמה גופאל בהאדורי (גורוג'י) ודורגא ראני בהאדורי בהוואני. דרך התרגול העקבי והלימוד המסור של הברהמה צ’ינטה פראנלי, הגיע שרי סודהיר ראנג’אן בהדורי להגשמה עצמית. הוא העביר את הידע לתלמידים רבים ולילדיו הצעירים, ושמר תמיד על אורח חיים צנוע ופשוט. בשנת 1956 עזב שרי סודהיר ראנג’אן בהדורי את גופו, כאשר בנו בן 11 ובתו בת 13. דורגא ראני בהאדורי בהוואני עזבה את גופה בשנת 1998. 

מופלאות הן דרכי הגורל, ומפגש, שנערך בשנות העשרים של המאה הקודמת, בין שרי סודהיר ראנג’אן בהדורי לבין הסופר האנגלי ד"ר פול ברונטון, הביא את קיומו של ידע הברהמה צ’ינטה למודעותו של המערב. מפגש זה מתואר בספר המופת של ד"ר פול ברונטון "מסעות בהודו המסתורית", המתעד את מסעותיו בהודו, בחיפושיו אחר המאסטרים האמיתיים של היוגה. 

על ספרו "מסעות בהודו המסתורית" מספר ד"ר פול ברונטון:

"כתבתי את הספר "מסעותיי בהודו המסתורית", מכיוון שהוא מספר על הצד האזוטרי של הודו, שהיה מוסתר מעיניים סקרניות במשך אלפי שנים ושמר על עצמו בצורה כה אקסקלוסיבית, שרק מעט נותר ממנו כיום. היוגים שמרו על הידע בצורה סודית מעיני העולם. רבים הם האנגלים המבקרים בהודו וגרים בה, אך רובם מתעניינים אך ורק באבנים יקרות ובאוצרותיה של הארץ. אף לא אנגלי אחד מתוך אלף מוכן להקדיש עצמו למען הידע ו"לרדת ברמתו" ולהיות תלמיד של מורה הודי..." 

בפרק "כתוב בכוכבים", נסב חלק מהמפגש המרתק בין ד"ר פול ברונטון ושרי סודהיר ראנג’אן בהדורי, סביב הטראנס המקודש, אליו שואפים היוגים להגיע: 

ערב אחרי ערב אני מבקר בבית האבן הישן של האסטרולוג, שם אני זוכה לחוות ולהתנסות בלימוד הברהמה צ'ינטה. אור העששית החיוור מרצד על פניו הצרים בזמן שהוא חונך אותי למסתוריות של דרך היוגה הקדומה מטיבט. אף לא פעם אחת קורה שהוא נוקט גישה של עליונות רוחנית או של מורה אנוכי. הוא התגלמות הענווה. לאורך כל השהות המבורכת עימו אני מתרשם עמוקות מהדרך הבלתי שיגרתית שבה בחר להעביר את הידע. בהוראתו הצנועה הוא בוחר תמיד לפתוח במשפט: "בידע הברהמה צ'ינטה נאמר..."

"מהו הנושא הנעלה, המטרה הנשגבת בידע הברהמה צ'ינטה?" אני שואל אותו ערב אחד.

"אנו מבקשים להגיע למצב של הטראנס המקודש, משום שבחוויה עילאית זו מקבל האדם את ההוכחה המושלמת לכך שהוא הנשמה. אז משתחררת ההכרה שלו מכל הסובב אותה. העצמים נמוגים והעולם החיצון נדמה כנעלם. הוא מגלה את הנשמה כממשות חיה אמיתית בתוכו, והיא מציפה אותו באושר, שלווה ועוצמה. כל שאדם צריך הוא התנסות יחידה שכזו כדי להגיע להוכחה כי בתוכו מתקיימים האלוהים וחיי הנצח. מעתה ואילך ינצור זאת בליבו לתמיד."

צל של ספק עולה בי:

"האם אתה בטוח שכל מה שתיארת לי אינו ביטוי עמוק של שכנוע עצמי?"

אין באפשרותי להעלות על הכתב פרטים על אודות השיטה, והקורא המערבי לא יוכל להפיק כל תועלת גם אם אכתוב זאת. באופן כללי, תמצית השיטה היא סִדרת תרגילי ריכוז שבכוונתם להביא את המתרגל למצב שאותו תיאר סודהיי באבו כ"הכרה ריקה". קיימים שישה חלקים שונים של תרגול שעל האדם ללמוד, וישנן עשר רמות להגשמה בנתיב הנבחר. האירופאי הממוצע אינו צריך, וזה אף לא יהיה נכון עבורו, לקחת על עצמו תרגול של שיטה המתאימה להתבודדות בטבע, ביערות או במנזרים הרריים, העלולה להיות אפילו מסוכנת. מערביים המתרגלים זאת כתחביב יכולים לאבד את שפיות דעתם בקלות רבה.

חיוך קל עולה על שפתיו.

"כאשר אֵם יולדת תינוק, האם ישנה אפשרות כלשהי שיעלה ספק בליבה ולוּ לרגע קט במה שקורה? לאחר זמן, כשהיא שבה ומתבונת על החוויה, האם יעלה בדעתה שהכל היה שכנוע עצמי? וכאשר היא רואה את בנה גדֵל ומתפתח אל מול עיניה שנה אחר שנה, האם תפקפק בקיומו? באותה הבהירות מופיעים חבלי הלידה בלידה הרוחנית המחודשת כאירוע כה משמעותי בחייו של אדם, אירוע בלתי נשכח המשפיע רבות ומשנה הכל עבורו. כאשר חוֹוים את המצב המקודש של מודעות העל, נוצר בהכרה סוג של רִיק. אלוהים, או, כיוון שקשה לך לקבל את המילה הזאת – הנשמה, אותו כוח עליון, מתגלה וממלא את הריק. כשזה קורה, לא ניתן עוד להתעלם ממנו והאדם מתמלא שמחה עצומה. הוא גם מרגיש אהבה ללא גבול לבריאה כולה. הגוף עצמו ייראה למתבונן מהצד לא רק במצב של טראנס עמוק אלא כמת, משום שכאשר מושגת אותה נקודה עמוקה של ריכוז, הנשימה נעצרת לחלוטין."

"האין הדבר מסוכן?"

"לא. תרגול הטראנס נעשה בְּמָקום מבודד לגמרי או כאשר חבר קרוב שומר. אני נכנס לעיתים קרובות למצב הטראנס המקודש, ותמיד אני יכול לצאת ממנו בכל זמן שאחפוץ. בדרך כלל אני נשאר בו שעתיים־שלוש וקובע מראש את זמן הסיום. זוהי חוויה מופלאה, משום שאת מה שאתה רואה כיקום כולו, אני חוזה בשנית בתוך תוכי! משום כך אני אומר שכל שעליך ללמוד יכול להילמד מנשמתך שלך. לאחר שאשלים את העברת הידע של היוגה של ברהמה צ'ינטה אליך, לא תזדקק לשום מאסטר, לא יהיה לך צורך בשום הדרכה חיצונית."

"לך עצמך לא היה מורה מעולם?"

"אף לא אחד. מעולם לא חיפשתי מורה מאז שגיליתי את סודות הברהמה צ'ינטה. אף על פי כן, כמה מורים גדולים ביקרו אותי מפעם לפעם. זה התרחש כאשר שהיתי במצב המקודש שבו חוויתי במודעות מלאה את עולמי הפנימי. קדושים גדולים אלה התגלמו לפנַי בצורתם העל־טבעית ובירכו אותי בהניחם את ידיהם על ראשי. משום כך אני חוזר ואומר - בְּטַח בהדרכה של נשמתך שלך, והמורים יופיעו בעולמך הפנימי בלי שתצַפה לכך."


[1] שרי צ’איטניה מהאפראבהו – תיאולוג, מורה ובהאקתי יוגי דגול מהמאה ה - 16, אשר ייסד את זרם הגאודיה וואישנוויזם.

[2] ידע עילאי- ידע של אמת רוחנית ושל הבנת מקומו של האדם ביחס ל'עצמי' או ל'אלוהי', המביא לשחרור מה'אגו' ולאושר מושלם באמצעות מימוש ה'עצמי'.

[3] קאשי ווישוואנאת מקדש הינדואי מפורסם, המוקדש ללורד שיווה. המקדש ממוקם בוראנסי (קאשי) ומכאן שמו "קאשי ווישוואנאת". מקדש זה הוא אחד מ-12 המקדשים הקדושים ביותר של האל שיווה. הוא קיים שנים רבות ונחשב למקום פולחן מרכזי.

[4] טנטרה פירוש המילה טנטרה הוא "המשחרר מהגוף" (טאנו - גוף, טרה - להשתחרר). הטאנטרה כוללת מרכיבים של ליה יוגה (עוררות השאקטי), שינון מנטרות ושמות אלים, ריכוז ביאנטרות, וכן הוקרה ודבקות באלים. על פי הטאנטרה צריכה להתקיים מודעות רוחנית בכל פעולה או מחשבה, היא עוסקת בפרוט של נושא הטאטוות, ומראה איך הכול משולב בקיום כחלק מהאחד הנצחי: בני אדם, חיות והטבע.

  

עוד בנושא:
תאור המפגש בין ד"ר פול ברונטון לבין שרי סודהיר רנג’אן בהדורי מתוך הספר: "מסעות בהודו המסתורית"
תגיות: