לכל ענפי היוגה מטרה אחת, והיא הכרה עצמית מושלמת, אך כל ענף מתחיל בנקודת מוצא שונה. שיטת היוגה שנקודת המוצא שלה היא שליטה על הכוחות הפועלים בגוף נקראת האתה יוגה. פירוש המילה יוגה הוא איחוד או מרות. פירוש ההברה "הא" הוא שמש ו"תא" הוא ירח. שם זה מרמז על הסוד הטמון בהאתה יוגה - כיצד להביא לאיזון מושלם בין אנרגיית הירח והשמש בגוף, או כיצד לכפוף את אנרגיות השמש והירח למרותו של ה’אני’. היוגים טוענים כי רק כאשר קיים באדם איזון בין אנרגיית השמש והירח, יהיה מצב בריאותו מושלם. בריאות, מבחינת היוגים, אינה מצב של העדר מחלה אלא מצב בו האדם קורן חיוניות, שלווה ושמחה.
היוגים מאמינים כי האדם האמיתי אינו הגוף הפיסי, וכי ה"אני" הוא נצחי, אינסופי, מעולם לא נולד ולעולם לא ימות. הוא נמצא בכל אחד ואחת מאתנו בדרגות תודעה שונות. "האני" האמיתי אינו הגוף שבו אנו רק מתגוררים. היוגים יודעים כי הגוף הוא בבחינת חליפת בגדים שהנשמה מחליפה בין מחזורי החיים.
האתה יוגה הוא אותו ענף העוסק בשמירה על בריאותו של הגוף הפיסי, ובשליטה על הכוחות הקיימים בו ותיעולם לעזרה בהתפתחות הרוחנית.
היוגים מכירים את הגוף ויודעים במדויק מה טיבו, כיצד הוא פועל ומהי מטרת קיומו. אין הם סוברים כי הגוף הוא האדם האמיתי, אך עם זאת, הם יודעים כי הגוף הוא הכלי דרכו מתגלה ופועלת הנשמה. היוגים מבינים כי אותו מעטה הבנוי מבשר ומעצמות נחוץ לגילוי העצמי של האדם ולגדילתו, ובמיוחד בשלב הזה של התפתחותו. יחסם של היוגים אל הגוף הוא כאל מקדש הרוח, ויש לטפחו בכדי שהרוח תוכל להתגלות דרכו בשלמות.
היוגים מאמינים כי טיפוח הגוף והטיפול בו הן משימות חשובות לא פחות מטיפוח חלקים גבוהים יותר באדם, וזאת משום שבגוף שאינו בריא ומושלם מבחינה פיסית, לא תוכל הנפש לתפקד כראוי, ואז הרוח, הנפש והנשמה השולטת בו לא תוכל להשתמש בו בצורה היעילה ביותר.
יתר על כן, היוגי אף מרחיק לכת ושואף להביא את הגוף לשליטה מחשבתית מלאה עד כדי כך שהגוף יגיב לנגיעה הקלה ביותר של הרוח. היוגים יודעים כי על מנת להשיג זאת, על הגוף להיות מטופח ומוזן בצורה הטובה ביותר, גוף שאומן בצורה מעולה חייב להיות חזק ובריא.
מסיבות אלו מייחס היוגי חשיבות רבה לדאגה לגופו הפיסי, ומאותה סיבה השיטות האוריינטליות של תרבות הגוף הפיסי הן חלק ממדע היוגה - ההאתה יוגה.
מקורות
יוגי ראמאצ’ראקה, האתא יוגה.
ס. ייסודיאן, א. הייך, יוגה ובריאות.