תגיות חיפוש עברית

טנטרה

בריגהו יוגה

כתבי יוגה

כיסופים אל הנכון - פרק י’
כיסופים אל הנכון - פרק א’
כיסופים אל הנכון - פרק ט’
כיסופים אל הנכון - פרק י"ח
כיסופים אל הנכון - פרק י"ז
כיסופים אל הנכון - פרק ט"ז
כיסופים אל הנכון - פרק ט"ו
כיסופים אל הנכון - פרק י"ד
כיסופים אל הנכון - פרק י"ג
בהאגוואד גיטה
כיסופים אל הנכון - מבוא והקדמה
המהאבהראטה
כיסופים אל הנכון - פרק ח’
כיסופים אל הנכון - פרק ז’
כיסופים אל הנכון - פרק ו’
כיסופים אל הנכון - פרק ה’
כיסופים אל הנכון - פרק ד’
כיסופים אל הנכון - פרק ג’
כיסופים אל הנכון - פרק ב’
כיסופים אל הנכון - פרק י"א
כיסופים אל הנכון - מהי הבהגאואדגיטה?
כיסופים אל הנכון - פרק י"ב
מסע היוגה - פרק ה’: השקטת המאנאס
מבוא לספר ראמאינה של ואלמיקי
פירוש הראמאיאנה כפילוסופיה של החיים
מילון מושגים
מסע היוגה - פרק י"ג: אחדות
מסע היוגה - פרק י"ב: סאמפראג’יאת סמאדהי — ארבעת חלקי הבראהמה
מסע היוגה - פרק י"א: בראהמה - הנשמה
מסע היוגה - פרק י’: המעבר דרך המעגלים — הספירות
מסע היוגה - פרק ט’: סאמפראג’יאת סמאדהי
מסע היוגה - פרק ח’: הדרכים להתפתחות רוחנית
כיסופים אל הנכון - סיכום ונספח
מסע היוגה - פרק ו’: סאמסקארות
הראמאיאנה
מסע היוגה - פרק ד’: מכשולים בדרך
מסע היוגה - פרק ג’: סמאדהי
מסע היוגה - פרק ג’: סמאדהי
מסע היוגה - פרק ב’: שלושת המצבים והאיכויות
מסע היוגה - פרק א’: אושר, נשמה ויוגה
מסע היוגה - הקדמה ומבוא
הארי האריה - אגדה ודנטית
אוסף הכתבים של שרי ראמאנה מהארישי
הוודות
מסע היוגה - פרק ז’: שלבים ראשונים של סמאדהי

בהאגוואד גיטה

יוגאננדה

קריה יוגה

מהאוואתאר באבאג’י

שרי טאילנג סוואמי

מאסטרים

שרימאטי מירה באיי
שרי שרי פארמאהאמסה טאילנג סוואמי
שרימאטי אננדה מאי-מה
שרי אורובינדו גוש
הכלב וזנבו
סדהאנה או הכנה לחיים במישור גבוה יותר
הקרמה והשפעתה על אופיינו
מימוש רוחני: מטרת הבהקטי-יוגה
הגדרת הבהקטי
מבוא לרג’ה יוגה
מאיה, מאת סוואמי ויווקאננדה
הגוספל, כרך 1, פרק 1: מאסטר ותלמיד
סוואמי ויווקאננדה - ביוגרפיה
המאסטר במצבי רוח שונים
על סוטרות היוגה של פטאנג’לי מהארישי
שרי שיאמה צ’אראן לאהירי מהאסאיה
שרי שרי סודהיר ראנג’אן בהדורי
שרימאטי סאראדה דווי - האם האלוהית
מהארישי ויאסה
המסטרים
שרי שרי מהאוואתאר באבאג’י
המאסטרים הקשורים לשושלת המורים
פארמאהאמסה יוגננדה - מאמר I
פארמאהאמסה יוגננדה - מאמר II
ודנטה הלכה למעשה
שילוב כוח המחשבה בתרגול האתה יוגה
החיים הקודמים והחיים הבאים
שרי שרי סאי באבא משירדי
סוואמי ראמדאס
סוואמי שיבננדה - מאמר II
המהלך הראשון ביוגה
שרימאטי שנקארי מאי
ראיון עם פאפהג’י - חלק ב
ראיון עם פאפהג’י - חלק א
ספק, פחד ומכשולים
מדע היוגה
שרי ראמאקרישנה פארמאהאמסה
חמש הדרישות מעצמנו להשגת אושר אמיתי
מהאסמאדהי
31 הנחיות של שרי טאילנג סוואמי ברוסית
שנים עשר קווים מנחים
טיהור הלב
האשליה - Maya
שרי סוואמי שיבננדה - מאמר I
Jnana ו-Bhakti
אלמוות מודע
אוסף הכתבים של שרי ראמאנה מהארישי
נצחיות מודעת
שרי ראמאנה מהארישי
שאלות ותשובות עם ס. ייסודיאן

פראניאמה

נשימה

סוואמי ויווקאננדה

ניאנה יוגה

סאי באבא

תנוחות יוגה

מנטרה

בהקטי

האתה יוגה

קרמה יוגה

רג'ה יוגה

ניאנה

קונדליני

צ'קרות

קרמה

מושגים ביוגה

מורים במאה העשרים

וודות

יוגה ומדע

יוגה ומדע

סמאדהי

סוטרות

מאיה

שיטות יוגה

אשטנגה

פלדנקרייז

יוגה לגיל השלישי

בהאדורי

יוגה בהריון

להירי מאהאשיה

ד"ר אודי בילו

יוגה בחינוך המיוחד

אליזבת הייך וסלברג’אן יסודיאן

ד"ר פול ברונטון

גורו

ראמאנה מאהארישי

שרי ראמאקרישנה

פטאנג’אלי מהארישי

שיבננדה

איורוודה

מוות והמשכיות

יוגה לילדים

סלברג’אן יסודיאן - ביוגרפיה
שיתוף ב: Whatsapp שיתוף ב: SMS
מאת: לימור אלוני

סלבראג'אן יסודיאן (1916-1998)סלבארג'ן יסודיאן נולד ב- 25 לפברואר 1916 במדראס שבדרום הודו. יסודיאן הילד היה מאוד חלוש וחולני. עד לשנתו החמש עשרה חלה כמעט בכל המחלות הקשות: סקרלטינה, טיפוס, דיזנטריה, חולירע ועוד מחלות שכיחות למיניהן שמקורן בארצות הטרופיות, והיה זה נס שנשאר בחיים. אביו היה רופא נודע בעיר, ולמרות זאת לא הצליח לסייע לבנו להתחזק ולהבריא, ובקושי הצליח לשמור על גחלת חייו.

כשהיה נער נשלח לבית הספר, ומצבו הבריאותי המשיך להיות מעורער, דבר שהוביל אותו לחוש קנאה בחבריו החזקים, השמחים והבריאים. הוא החל להתעמל בסתר, כיוון שלא הורשה להשתתף בשיעורי הספורט, אך תרגול לא מסודר זה גרם לו לכאבי ראש ודפיקות לב.

למרות גופו החלש הייתה רוחו בלתי מעורערת. לעיתים קרובות ברח ושוטט בשדות וביערות בחיפוש אחרי מושבות יוגים שחיו בהרים, אולם מאמציו היו לשווא, ולכן הסתפק בהתבוננות במעשי הפקירים הנודדים שהציגו להטוטיהם על אם הדרך. הוא לא כיבד את אלה ביותר ורחש כבוד רב ליוגים האמיתיים והתפעל מהם. הודות לתחושה פנימית, הוא נמשך אל המדע המיסטי של הודו העתיקה, קרא כל ספר שגילה בספריית אביו בשטח זה,  וידע והעריץ את תורות המדעים הרוחניים המוליכות להתרוממות רוח והמעניקות סיפוק וכוח נפשיים. כמו כן, מצא ספרים רבים על האתא יוגה (אחד הזרמים ביוגה המכוון בעיקר לבריאות פיזית והרגשה טובה) המכילים את הכללים הסודיים, העתיקים והפשוטים, שבעזרתם ניתן להגיע להרגשה גופנית טובה, און ובריאות.

לאחר ניסיונות כושלים לבצע בעצמו את התרגילים אשר נכללו בספריו,  ברח יסודיאן הנער מביתו, ובמרחק כמה קילומטרים מן העיר, בתוך גן עצי מנגו, מצא סוף סוף את המורה המבוקש שהיה  יוגי ומאסטר בהאתא-יוגה.

יסודיאן פנה אל היוגי וביקש ממנו לקבל אותו כתלמידו. חודשיים לאחר מכן לא יכול היה הרופא ממדרס להכיר את בנו. עתה, צעד הנער בקומה זקופה, עם חזה מורם, כתפיו התרחבו, ואחרי שנה גדל היקף חזהו ב-10 ס"מ ו מידות זרועותיו ושוקיו הוכפלו. מאז לא חלה, והפך לזריז שבין תלמידי בית הספר, על אף שלא השתתף בשיעורי ההתעמלות.

לאחר מות אביו, בהיותו בן עשרים, נסע למרחקים לראות את מורו, לו היה חייב תודה עבור בריאותו ואונו, ואולי אף עבור החיים עצמם. הוא גילה למורו שמתוך השראה פנימית החליט לצאת לביקור ממושך לאירופה. עם הפרידה הלבבית אמר לו המורה כי עליו ללכת וללמוד את דרכי המערב. הוא ביקש ממנו להשוות את עמי המערב עם עמי המזרח, את דרך המערב עם זו של המזרח ולמצוא היכן נפגשות דרכים אלו. עוד הנחה אותו מורו, כי עליו ללמוד מעמי המערב את הדברים בהם הם מתקדמים, ולהראות להם באילו מן הנושאים השיג המזרח את מטרתו. לבסוף, ביקש ממנו מורו כי יתרום את חלקו למעין בניית גשר בין שתי הדרכים. ייסודיאן הצעיר הפנה אליו עיניים מבריקות, השתחווה, ולאחר חילופי הדברים יצא לדרכו.

בשנת 1936 נסע ייסודיאן למערב, להונגריה. מטרת נסיעתו הייתה ללמוד רפואה וחינוך גופני ולהשוות אותם לשיטה ההודית העתיקה. מאחר והשיטה המערבית שונה לחלוטין מהשיטה ההודית, התבקש לעתים להרצות על ידיעותיו ואמונותיו. בהרצאותיו אלו הציג את ההנחיות של  ההאתא יוגה והראג'ה יוגה כאמצעים הטובים ביותר לחינוך הגוף והמיינד של האדם, ותיאר את האיורוודה- מדע הרפואה ההודי, כשיטת טיפול הרואה באדם כמכלול שלם, ומאפשרת בכך לאבחן את הגורם האמיתי לבעיה. רבים מחבריו התחילו להתעניין ביוגה וביקשו ממנו להרצות ולכתוב על הנושא.

לאחר שפרסם מספר מאמרים, החלו להגיע הדים של התעניינות מכל שכבות החברה. בערך באותו זמן הוא פגש באליזבת הייך. אליזבת הייך הייתה אחת מהפרשנים הגדולים של הוודות (כתבי הקודש ההינדים), האופנישדות (כתבי קודש הינדים המכילים את הפילוסופיה של הוודות), הבהגווד- גיטה (כתב הינדי קדום, המכיל אפיזודה של אפוס ה"מהבראטה"-אפוס סנסקריטי של העולם העתיק,  ומכיל את תורתו של סרי קרישנה - התגלמות אלוהית), והפילוסופיה של היוגה, כמו כן הייתה בקיאה מאוד גם בפילוסופיה המערבית והיוותה גם סמכות בידע התנ"ך.

יחדיו פתחו בסטודיו הגדול שלה לאומנות את בית הספר הראשון שלהם ליוגה וכתבו את ספרם המשותף הראשון- "יוגא וספורט", שמאוחר יותר שונה ל"יוגא ובריאות". ספר שתורגם להרבה שפות (כולל לעברית), ונמכר ביותר  מ- 1.8 מליון עותקים. 

אליזבת הייך (1897- 1994)ס. יסודיאן ואליזבת הייך המשיכו לכתוב ולערוך הרצאות לאורכה ולרוחבה של הונגריה במטרה לשפוך אור על נושא היוגה. התפישות המסולפות לגבי היוגה סולקו עד מהרה והאנשים החלו להשתכנע שהתורה הזו אכן עוזרת לאנשים להיות בריאים ולהיהפך לאזרחים בעלי ערך לקהילה. תוך שנתיים היוגה הפכה למקובלת מאוד בקרב ההונגרים. לאחר שקיבלו זרם של מכתבים אשר מהם עלתה דרישה לספרות נוספת בנושא ההתפתחות המנטלית והרוחנית, ישבו השניים וכתבו את ספרם השני: "יוגה מאחדת את המזרח והמערב". 

יסודיאן ואליזבת הייך קיימו שיעורי יוגה, אליהם הגיעו אנשים ממגוון הקשת החברתית: אנשי דת, אריסטוקרטים, אנשי עסקים, פועלים ופשוטי העם. כל אחד מהם הסכים לחרוג מהמוסכמות החברתיות ולשכוח לפחות לשעה אחת, את מעמדו החברתי.

אליזבת הייך וסלבראג'אן יסודיאןהשפעתה של מלחמת העולם השנייה ניכרה היטב  בחייהם ובפועלם של יסודיאן ואליזבט הייך. מרבית התלמידים הגברים נאלצו לעזוב את שיעורי היוגה ולהתגייס לשורות הצבא, במאבק להגנה על המדינה. בית גדול שעמד מול בית ספרם בוילה של הייך, הפך למטה הגסטפו. בספרו"Self-Reliance Through Yoga"  מתאר יסודיאן את ההתרחשות:

"עד היום איני מבין מדוע חסו הגרמנים על הבית שלנו שהיה ממוקם היטב במקום פתוח. היינו מוגנים במשך כל המלחמה, כאילו יד נעלמה שמרה עלינו, ואיש לא נגע בנו. היו כמה יהודים שהגיעו בחשאי, אבל הם כולם נאלצו לענוד מגן דוד צהוב כפי שהנאצים הכריחו אותם, כדי להבדילם מהארים. ליבותינו שתתו דם למראה ההשפלה הזו. אפילו הילדים היהודים הוטבעו באותה חותמת. אבל, כשהאנשים האלו הבינו את משמעותו של המגן דוד ואת השפעתו האדירה על מי שעונד אותו, איך הוא מייצג את איחוד הכוחות  הפועלים בפנימיותו של האדם ואיך הוא מקרין שלווה ועוצמה, כוח סבל וגבורה חדשים השתלטו עליהם. ... מעולם לא ראיתי הבעת פחד חזקה כל כך על פניהם של אנשים, כפי שראיתי על פניהם של הנשים והגברים המבועתים האלו שהגיעו לשעורים שלנו. הם ידעו שהמוות עלול לעוט עליהם בכל רגע. הם באו והלכו, כשהם מוכנים מצד אחד לפגוש אותו, ומצד שני היו משוכנעים שאלוהי אבותיהם יציל אותם. ויחד עם זאת, אחרי ערבי המדיטציה כשמילותיה של גב’ הייך החדירו בהם אומץ לב אלוהי, הוארו פניהם באהבה וסליחה לאויביהם, והם הלכו הביתה כשהם לא מפחדים יותר לא מהחיים ולא מהמוות."

מכתב שכתב יסודיאן לדר' אודי בילו בפונטה תרזה, שווייץ, 1985את יסוד אמונתם והוראתם של ייסודיאן ושל הייך ניתן למצוא גם במכתב, אותו כתב ייסודיאן לד"ר אהוד בילו, בסיומו של קורס בבית ספרם אשר בשווייץ (מימין).

לאחר פלישת הרוסים, כתוצאה מהפצצה כבדה נהרס ביתם של יסודיאן ושל אליזבט הייך, והם, ביחד עם כמה מתלמידיהם, ניצלו בזכות הסתתרותם במרתף. מכיוון שלא היה להם לאן ללכת, נשארו שם, עד שהגיע גל חדש של רוסים שגירש אותם בגסות ממקומם ולקח את יסודיאן בשבי לתקופה קצרה, אך טראומטית. לאחר זמן לא ארוך, התאחדו מחדש יסודיאן, הייך, ותלמידיהם שגרו עימם במרתף.

בסוף המלחמה כשהעיר הייתה עדיין תחת מצור, חוו ייסודיאן ואליזבת הייך מחסור קשה באוכל, ותלמידיהם דאגו להביא להם מזון ממרחקים. לאחר שהמצור על העיר הסתיים, חזרו לביתם הקודם על מנת להמשיך וללמד בו יוגה. עקב התנגדות מצד חוגים פוליטיים מסוימים לאפשר לבית הספר להפיץ את תורת היוגה, הוא נסגר לבסוף.

בעקבות המצב בהונגריה, החליטו יסודיאן ואליזבת הייך לנסוע לאמריקה. בדרכם לאמריקה, עצרו בשוויץ והתיידדו עם קבוצת אנשים שביקשו מהם להישאר שם וללמדם האתא יוגה. הנסיבות האלו, ביחד עם עזרתם של חברים חשובים, אפשרו להם להקים בתי ספר ליוגה במרבית הערים הגדולות בשוויץ: ציריך, ברן, סנט גאל, לוצרן, בזל, אולטן, לוזן וג'נבה. כמו כן הקימו בית ספר לימות הקיץ בפונטה תרזה.

ציור של סלבאראג’אן ייסודיאןבקיץ 1985 ביקר היוגי הישראלי אברהם גודל ז"ל, ביחד עם תלמידו אהוד בילו (כיום ד"ר ומורה בכיר ליוגה), בפונטה טרזה. הם שהו בבית הספר ליוגה בהדרכתם של יסודיאן ואליזבת הייך כחודש ימים, שם למדו ותרגלו עם קהל התלמידים הרחב. במהלך שהותם, קיבל ד"ר בילו רשות מיוחדת מייסודיאן עצמו, לכתוב ולתרגם לעברית את השיחות שניתנו בביה"ס לקהל התלמידים, והוציאם לאור בספר"יוגה- שאלות ותשובות עם סלואראג'ן יסודיאן".

להלן קטע מתוך הספר בו מתאר ד"ר אהוד בילו את ביקורם בבית הספר שבפונטה תרזה: "בזמן הביקור שלנו היה יסודיאן בן 70 ואליזבט הייך בת 90. מערכת היחסים ביניהם הייתה כמו אימא ובן. לאחר המפגש איתם הגעתי למסקנה שכל מה שנכתב בספרים שלהם הינו אמיתי. למרות 70 שנותיו נראה ונשמר גופו של יסודיאן מחוטב כאתלט צעיר. כשיסודיאן עזב את הגוף (באוקטובר 1998, כשהוא) בגיל 83, התקשרתי למרכז היוגה בציריך ושאלתי את אחת התלמידות כיצד עזב את הגוף, כי הרי היה בריא בצורה יוצאת דופן. היא השיבה שאכן היה בריא עד יומו האחרון. ולדבריה, הוא נכנס למדיטציה בחצות לילה ועזב את גופו לאחר שהכין מראש את תלמידיו לכך".

אליזבט הייך נפטרה ביולי 1994 כשהיא בת 94, ובאוקטובר 1998, סלואראג'ן יסודיאן הלך לעולמו, כשהוא בן 83, ובתי הספר שהקימו נסגרו לאחר מותם. 

 

מקורות

1. www.briguyoga.co.il
2. http://forums.vsociety.net/index.php?topic=15360.0
3.
www.haich.de/pdf/Haich-Yesudian-vonPertler.pdf
4.
"Self Reliance Through Yoga"- Selvarajan Yesudian, publisher: Allen & Unwin, New edition (November 21, 1974)   
5. יוגה- שאלות ותשובות עם סלבאראג'ן יסודיאן, אברהם גודל 2010, ת"א.
6. יוגה ובריאות, סלואורג'ן יסודיאן, אליזבט הייך, אילן הורוביץ, 1994, ירושלים.

תגיות: