יוגה היא שם כולל לשיטות המתחילות בנקודות מוצא שונות ומטרתן המשותפת היא לזכות בהכרה עצמית מושלמת. משמעותה של המילה יוגה בסנסקריט הינה להתאחד או להתחבר. כל פעולה שאנו מבצעים בהתרכזות מלאה, בין אם היא חומרית ובין אם היא רוחנית, מובילה למצב הנקרא יוגה.
היוגים שחקרו באופן מעשי את פנימיות האדם, עיצבו במשך כחמשת אלפים שנה, שיטות שתכליתן לזכך את הנפש מעבר לתפיסה החושית ולרומם את התודעה האנושית למישורים רוחניים גבוהים ככל הניתן. תכלית זו מושגת באמצעות סדרות של תרגילים המפתחים את כישורינו הפיסיים, הנפשיים והרוחניים.
התרגילים מגלמים תכנים משותפים ומשמעותיים לבני האדם ללא הבדלי מין, גזע, דת, לאום, תרבות, שפה או אלמנט אחר המפריד אדם מזולתו.
כבסיס ראשוני לחוזק פנימי וחיצוני גילו היוגים כיצד ניתן להשיג בריאות קורנת ולשמור עליה עד לגילאים מאוחרים.
היוגים גילו את סודות הכוחות הפנימיים: כוח הרצון, כוח הריכוז וכוח ההתנגדות, והדרך לחיזוקם.
היוגים מצאו דרך להעניק אהבה אינסופית לזולת, וזכו בשלווה פנימית בחיי היום יום.
היוגים הקדומים, הרישים, עיצבו דרכים שונות להשיג את תכלית החיים: לאפשר לכל אדם לחוות את האור הפנימי הקיים בו.
היוגה מבוססת על תרגול עצמי. חרף השונות הנראית לעין בין הדרכים, המטרה המשותפת, המשמעת העצמית והמאמץ האישי, ממזגים אותן לדרך אחת.
הרישים
מאז ומתמיד לאורך ההיסטוריה, ניסו אנשים לפענח את התעלומה הנקראת אדם. רבים ניסו לחקור, לגלות ולהבין, לא רק את הצד הנגלה של האדם, אלא גם את מהותו. רבים חקרו את השאלה לאורך ההיסטוריה, ורק מעטים הגיעו לתשובה. חכמיה הקדומים של הודו, הרישים (אלו שראו או שמעו את האמת), הקדישו את כל חייהם למען מטרה זו. הם התרחקו מרעש העולם וריכזו את כל מחשבתם בשאלה אחת: "מי אני".
השאלה "מי אני?" מופיעה במישור האינטלקטואלי, ואילו התשובה נחווית מעבר לאינטלקט. הרישים גילו שהתשובה על שאלה זו עונה על כל שאלות האדם, וכל התשובות מצטמצמות לשאלה זו. כמו כן הם הבינו שמטרתו וחובתו של כל אדם היא למצוא את התשובה לשאלה זו, מכיוון שזו תשחרר אותו לאלתר ממעגל הסבל.
כאשר הגיעו הרישים לתשובה, הם זכו בכמה דברים:
השיגו חירות ושחרור מהתלות בעולם החומר.
זכו באושר נטול גבולות שאינו תלוי בשום גורם חיצוני.
התאחדו עם התודעה הקוסמית היודעת גם את התמונה בשלמותה וגם את הפרטים.
זכו בחיי אינסוף של האני ולא של האגו.
השיגו אהבה אשר אינה יודעת גבולות ומלווה בחמלה אינסופית כלפי האנושות.
הדרכים העיקריות ביוגה
האתא יוגה
האתא יוגה מתייחסת אל הגוף כאל נקודת התחלה. "הא" – פירושו "שמש" והוא מציין את האנרגיה החיובית הזורמת בגופנו. "תא" – פירושו "ירח" והוא מציין את האנרגיה השלילית הזורמת בגופנו. פירוש השם האתא יוגה הוא איחוד ואיזון אנרגיות השמש והירח. כשאנרגיות השמש והירח מאוזנות, אנו שרויים במצב של בריאות מושלמת. האתה יוגה נחשבת שלב מכין לרג’ה יוגה.
רג'ה יוגה
היוגה המלכותית, העוסקת בשליטה בהכרה בעזרת המדיטציה, המשמשת כאמצעי להתבוננות פנימה.
קרמה יוגה
היוגה הנעשית תוך כדי פעולות החיים הרגילות. התלמיד לומד להתרכז בעבודה ולבצעה לשם חדוות העשייה ולא למען תוצאותיה או למען קבלת תגמול.
בהאקטי יוגה
היוגה של האמונה, הדבקות והאהבה. היוגי מקדיש את עצמו לאהבת הבריות ואהבת האלוהים.
ניאנה יוגה
היוגה של החקירה הפנימית הבלתי פוסקת של השאלה ’מי אני’. זהו שביל הידע, החוכמה וההבחנה.
מנטרה יוגה
היוגה של הצליל. יוגה זו מלמדת כיצד ניתן לעורר בתוכנו את הכוחות הרוחניים דרך השפעה של צלילים.
מקורות
1. ס. ייסודיאן, א. הייך, יוגה ובריאות.
2. ס. סורפננדה, הרצאות.